Kleurloos Ajax verlangt naar duidelijkheid van Steijn

Foto: Kleurloos Ajax verlangt naar duidelijkheid van Steijn

Maurice Steijn had met zijn technische staf een aantal dagen de tijd om een strijdplan te maken voor het restant van het duel met Feyenoord. Voorafgaand stelde de oefenmeester tegenover ESPN dat hij van plan was om iets te forceren, om de 0-3 achterstand te verkleinen. Na de 0-4 verloren wedstrijd is de conclusie dat daar niets van was terug te zien.

Analyse: Ajax onmachtig tegen Feyenoord

Een aantal dagen na het plotselinge vertrek van Sven Mislintat rijst de vraag hoe het verder moet met Ajax. Waar Steijn het duidelijk had gehad met de persoonlijkheid van de Duitser, heeft hij zélf nog geen moment laten zien dat hij grip heeft op zijn team. Woensdag was tegen Feyenoord een mooi moment om te bekijken of de oefenmeester de wedstrijd kon laten kantelen, of dat hij er tenminste voor kon zorgen dat de tegenstander Ajax niet langer zou overlopen. Even over 14:30 uur, toen het laatste fluitsignaal van Serdar Gözübüyük klonk, was het echter de conclusie dat Steijn tot niets van dat alles was geslaagd.

Duidelijk is dat de club nauwelijks de spelers in huis heeft die het zogenoemde Ajax-DNA in zich hebben. Op het veld van de Johan Cruijff ArenA waren het woensdagmiddag uitsluitend Jorrel Hato, Silvano Vos en Steven Berghuis die in balbezit enigszins voor creativiteit zorgden. Het overige gedeelte van het team verschuilde zich achter zijn directe tegenstander. Waar Ajax door de druk van de opponent niets anders kon doen dan het spelen van lange ballen en op het middenveld te knokken, speelde Feyenoord pijnlijk genoeg het spel dat de thuisploeg zo graag speelt: denken vanuit balbezit, een vrije man zoeken op het middenveld en de bal zolang mogelijk in het centrum houden.

Het is vrijwel ondenkbaar dat Steijn dit spel met Ajax in de eerste seizoenshelft nog gaat evenaren, maar van de coach mag wel worden verwacht dat hij op een andere manier alsnog tot resultaat komt. Hoewel over het voetballende gedeelte van het team genoeg te zeggen valt, zitten er in de selectie voldoende spelers met kwaliteiten. Dat lieten ze de voorbije jaren wel bij hun club zien. Zo deed Branco van den Boomen het vorig seizoen nog uitstekend in Toulouse, is Josip Sutalo een vaste centrale verdediger in het nationale team van Kroatië en kreeg Chuba Akpom het vorig voetbaljaar nog voor elkaar om topscorer te worden van de Championship.

Josip Sutalo kon zich tegen Feyenoord niet onderscheiden.

Onsamenhangend Ajax in Johan Cruijff ArenA

Voldoende kwaliteiten om dus iets mee te doen, al zal het even niet volgens de Ajax-school gaan. Het lukt Steijn echter maar niet om de puzzel te leggen. De oefenmeester sloeg woensdagmiddag, evenals hij eerder op zondag al deed, meermaals zijn handen voor zijn hoofd en lijkt nog altijd niet goed te weten hoe hij zijn spelers wil laten voetballen. De onsamenhangendheid die eerder in het seizoen al tegen Excelsior en Fortuna Sittard te zien was, en afgelopen weekend ook in het duel met Feyenoord overheerste, is nog altijd niet verdwenen. Het zorgt ervoor dat Ajax veel de bal kwijt is en voornamelijk achter de tegenstander aanloopt.

Vooral de vastigheid op het middenveld heeft aandacht nodig. De voorbije weken koos Steijn er meermaals voor om in deze linie andere spelers neer te zetten, waarmee er veel onduidelijkheid ontstond. Tegen Feyenoord vormden Vos, Kenneth Taylor en Branco van den Boomen het middenveld. Niet alleen schort het met deze spelers aan scorend vermogen, ook is de creativiteit ver te zoeken en is door het wisselbeleid van de oefenmeester het vertrouwen verdwenen. Het was tegen Feyenoord goed te zien, want het drietal durfde nauwelijks om de bal te vragen en stond veelal naar elkaar te wijzen, waarmee al snel weer de lange bal werd gehanteerd.

Oplopende druk op Steijn

Mislintat en Pier Eringa, voorzitter van de raad van commissarissen, mogen dan wel weg zijn, maar de veertiende plaats in de competitie levert een veel acuter probleem op. Er moet nú wat in Amsterdam veranderen, voordat de club zich daadwerkelijk zorgen moet gaan maken om het missen van Europees voetbal. Na de komende uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk wachten voor Ajax echter in de Nederlandse competitie wedstrijden tegen AZ (thuis), FC Utrecht (uit) en PSV (uit). Het zijn duels waarin de club het normaliter al moeilijk heeft om een overwinning te behalen, maar waarop ditmaal wel erg veel druk zal staan.

En dus moet het antwoord van Steijn en zijn technische staf, waaronder Hedwiges Maduro, snel komen. Ajax is dit seizoen dan wel even Ajax niet, maar door de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen moet het zeker in staat kunnen zijn om in de subtop van de Eredivisie mee te kunnen doen. Achter de schermen kan Ajax vervolgens de lange termijn uitstippelen en volgend jaar herstelwerkzaamheden verrichten. De druk op Steijn zal de komende weken verder toenemen, waarbij het erop of eronder is. Weet de hoofdtrainer verandering te scheppen en een herkenbaar elftal het veld op te krijgen dat resultaat boekt? Of is Steijn de volgende hoofdtrainer die het veld moet ruimen?

Moet Ajax afscheid nemen van Steijn?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
325+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie