EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

Inkijkje in het Fortuna-kamp van fanatiekeling Danny Buijs

Foto: Inkijkje in het Fortuna-kamp van fanatiekeling Danny Buijs

Fortuna Sittard presteert tot op heden meer dan aardig in de Eredivisie onderweg naar zeker dat ene doel: handhaving. De lach regeert alleen maar dus op dit moment in de stad waar de bakermat van het Nederlandse betaalde voetbal ligt. Of toch niet helemaal? SoccerNews sprak met ingewijden en geeft een inkijkje achter de schermen bij de groen-gelen.

Werken de strengheid en het fanatisme van Danny Buijs ook als er een mindere periode aanbreekt voor Fortuna?

Fortuna is behouden gebleven voor de Eredivisie. Het is eerder dit jaar als menig fan en direct betrokkene bij de roemruchte Sittardse club opgelucht ademhaalt hiervoor. Maar óók omdat toenmalig hoofdtrainer Julio Velásquez, een man die wel heel exorbitante uitspattingen had langs de lijn tijdens wedstrijd en daarmee de club in een kwaad daglicht stelde, de deur in Zitterd achter zich dichttrekt.

De Spanjaard heeft op dat moment dan wel knap aan het gestelde doel van handhaving voldaan, maar zijn opmerkelijke gedrag én het niet altijd oogstrelend spel hebben hem eigenlijk onmogelijk gemaakt als hoofdtrainer. Exit Velásquez dus, van een contractverlenging is zeker geen sprake bij de top van de club. De bepalende mensen van de Limburgers besluiten daarom op dat moment om verder te gaan kijken op de trainersmarkt.

Waar in de wandelgangen gefluisterd wordt dat er misschien wéér een buitenlandse trainer binnengehaald zal gaan worden, is daar enkele maanden geleden plots Danny Buijs die gepresenteerd wordt als nieuwe technisch verantwoordelijke voor de hoofdmacht bij de Limburgse club. De naam van de oud-prof zorgt bij de fans voor tevredenheid en een soort van herkenbaarheid. Buijs is een typische man van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Op voorhand, welteverstaan. Omdat hij het imago heeft van hard werken, iets wat qua voetbalopvatting misschien wel een beetje past bij de cultuur in het diepe zuiden van Nederland. Buijs is inmiddels al geruime tijd aan de slag gegaan, met Adrie Poldervaart – na een eerdere gezamenlijke periode in Groningen – wederom één van zijn rechterhanden.

Knappe remises tegen de topclubs

Fortuna heeft met dit duo aan het roer een zeer matige voorbereiding gedraaid. De grote vraag is hierdoor geweest hoe de Sittardse club er voor zou staan tijdens de start van de competitie. Daarin zijn inmiddels vier wedstrijden gespeeld; de Fortunezen staan keurig in de middenmoot. Zelfs tegen Ajax, dat weliswaar ronddoolt, is in eigen huis knap een gelijkspel behaald.

En wat te denken van de competitiestart van de Buijs-formatie in De Kuip tegen regerend landskampioen Feyenoord toen ook knap een punt in de wacht is gesleept. De vechtmachine van Fortuna, waar het geld zeker niet tegen de plinten aanklotst, is op stoom. Wat is het geheim van de werkwijze van Danny Buijs, ooit begonnen als hoofdtrainer bij Kozakken Boys?

Ingewijden vertellen dat de oud-Feyenoorder bloedje fanatiek is. Zo vroeg mogelijk op het stadion in Sittard zijn en, als het kan, ook vroeg met zijn manschappen beginnen aan een werk- annex trainingsdag. Daar is op zich niks mis mee natuurlijk, maar voor de sommige spelers in de selectie van Fortuna is dat toch even wennen (geweest). Wat men binnen spelersgroep wél zeer opmerkelijk vindt, stellen ingewijden, is dat Danny Buijs ervoor zou hebben gekozen dat er onder meer vóór wedstrijden door de Fortunezen de mobiele telefoons moeten worden ingeleverd.

Telefoonverbod

In de praktijk houdt dat in dat de voetballers geen video’s meer mogen kijken of muziek mogen luisteren, terwijl dat in de tegenwoordige tijd heel normaal is geworden. Buijs heeft volgens insiders echter gekozen voor ‘het gesprek’. Hij wil dat spelers meer met elkaar communiceren in plaats van naar een schermpje zitten te kijken.

Intern spreekt men over “een geforceerde actie”. Terwijl de resultaten goed zijn en de lach grotendeels terug bij fans en spelers van het roemruchte Fortuna, zien sommigen het besluit van Danny Buijs als een smetje op het geheel. Niet nodig, zo klinkt het binnen de Limburgse club. Buijs heeft de touwtjes strak in handen en presteert naar behoren, maar moet niet doorslaan.

Zo vindt men binnen de selectie althans. De sfeer rondom Fortuna Sittard is voor de rest prima. En juist dát wil men bij die club ook heel graag zo houden, temeer als dadelijk de resultaten een keertje gaan tegenvallen. Want hoewel de Fortunezen degelijk staan, zal er dit seizoen zeker nog een mindere periode gaan komen. Zaak is dat dan de neuzen nog altijd in dezelfde richting staan.

Fortuna kan play-offs om Europees voetbal halen?

 • Ja
 • Nee
729+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:58
1+
Voorbeschouwing Spanje – Kroatië: Finalisten Nations League treffen elkaar op EK
15:47
30+
Roda JC shopt halve Telstar-verdediging leeg
15:32
19+
Zlatan Ibrahimovic over Joshua Zirkzee: ‘Ik ben fan, hij is een groot talent’
15:12
8+
‘Olympique Marseille benadert Roberto de Zerbi met driejarig contract’
14:42
97+
‘Ex-Chelsea en Brighton assistent hoogstwaarschijnlijk naar Feyenoord’
14:25
30+
Gigantisch feest in Italië voor promotie naar Serie B
14:15
139+
Tien jaar na snoekduik Van Persie: ‘Mooiste kopgoal ooit’
14:00
142+
Emanuelson doet Ajax-fans belofte: “Er komt veel talent aan”
13:40
107+
Edin Terzić neemt per direct afscheid als Borussia Dortmund-coach
12:58
5+
Derde keeper Engeland: ‘Iedereen in de selectie moet klaar zijn om in te stappen’
12:41
350+
Maatsen over vriendin na gestaakte vakantie: ‘Ze moet blij zijn’
12:24
8+
Voorbeschouwing Hongarije – Zwitserland: EK-outsiders kruisen de degens
12:20
131+
Brian Brobbey en Joshua Zirkzee ontbreken op Oranjetraining
12:00
502+
Waarzegster voorspelt: ‘Dit land gaat het EK winnen’
11:55
30+
Speel gratis mee met de ultieme EK Poule 2024 en win geweldige prijzen!
11:50
130+
‘Noa Lang in zijn nopjes na goed nieuws’
11:32
277+
Vitesse gered van ondergang? ‘Vier biedingen bekijken’
11:15
408+
‘Vaessen wijst PSV-aanbod af’
10:54
26+
‘Verguisde Greenwood in beeld bij topclub’
10:36
186+
Eredivisie-terugkeer Jeroen Zoet in de maak?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie