Feyenoord nog niet klaar, maar wel voor PSV

Foto: Feyenoord nog niet klaar, maar wel voor PSV

Feyenoord heeft zondagavond de voorbereiding op het seizoen 2023-2024 afgesloten met een overtuigende overwinning op Benfica (2-1). De volgende wedstrijd staat vrijdag in De Kuip op het programma, waar PSV wacht in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het nieuwe voetbaljaar gaat dan écht beginnen en de bekende vraag rijst: is Feyenoord klaar voor 2023-2024?

Feyenoord heeft ongewoon vertrouwenwekkende voorbereiding

De supporters van de landskampioen van de Eredivisie vreesden na het succesjaar een leegloop in De Kuip, maar dat is alleszins meegevallen. Voorafgaand aan de eerste oefenwedstrijd van het seizoen werd al duidelijk dat technisch en algemeen directeur Dennis te Kloese een harde is en niet zomaar spelers laat gaan. Feyenoord zag van het kampioenselftal Oussama Idrissi en Sebastian Szymanski terugkeren bij hun eigenlijke werkgever (Sevilla en Dinamo Moskou). Aanvoerder Orkun Kökcü werd voor een flinke som (30 miljoen inclusief bonussen voor 75 procent van de transferrechten) verkocht aan Benfica. Later zou Feyenoord nog Danilo verkopen voor een kleine 7 miljoen aan Rangers. Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida en Santiago Giménez bleven. Terwijl voor hen toch flinke belangstelling was. Voor bijna alle andere kampioensspelers was ook interesse, maar Te Kloese en ook een gros van de spelers waren duidelijk: Feyenoord wil met het sterkst mogelijk elftal de Champions League in.

Uitblinkers Giménez en Paixão zijn er nog

De voorbereiding begon zonder misschien wel de belangrijkste speler en zeker de speler waar het meest om te doen is: Santiago Giménez. De Mexicaanse spits leidde zijn land eigenhandig naar de Gold Cup en mocht natuurlijk ook even (extreem kort) genieten van een welverdiende vakantie. Pas bij de traditionele openingswedstrijd (afsluitend oefenduel) was Santi er weer bij. Gelijk scoorde hij, net als die andere smaakmaker Igor Paixão.

Feyenoord begon met een duidelijke zege op PEC Zwolle (3-1). Danilo scoorde (en bezegelde daarmee misschien wel zijn transfer naar Schotland), net als Ezequiel Bullaude en Yankuba Minteh (strafschop). Feyenoord was sterk, maar ook erg grillig. Niet meer dan logisch aangezien de Rotterdammers nog lang niet in de beoogde startopstelling acteerden. Daarna werd Club Brugge verslagen met 2-0. De achterste zeven spelers van die formatie mogen zich ook gaan opmaken voor een basisplek tegen PSV. Bijlow, Marcus Pedersen, Geertruida, David Hancko, Quilindschy Hartman, Mats Wieffer en Zerrouki. Ook Paixão begon tegen Brugge en scoorde zelfs. De Braziliaan mag ondanks de vele concurrentie op zowel links- als rechtsbuiten rekenen op een basisplaats voor het nieuwe seizoen. Als de komst van Luka Ivanusec af is gerond, is de verwachting dat Paixão naar de rechtsbuitenpositie verhuist. In de voorbereiding speelde de Braziliaan (die schermde met interesse van AC Milan) meer linksbuiten, maar in het kampioensjaar was hij toch echt dé rechtsbuiten.

Feyenoord-supporters danken God op hun blote knieën dat Giménez nog in De Kuip speelt.

Grote waarschuwing helpt Slot en Feyenoord verder

Naast Paixão scoorde ook Danilo, waardoor Te Kloese weer wat meer geld kon vragen aan Rangers. Tegen Union Sint-Gillis (0-0) zagen we een mix van beoogde basisspelers en spelers die dicht tegen een basisplek aan zitten. De wedstrijd was niet best, alhoewel ook hier Feyenoord weer duidelijk een overwicht had. Pas in het volgende oefenduel kwam de echte waarschuwing voor Slot. De bijna beoogde basisopstelling voor het nieuwe seizoen startte tegen TSG 1899 Hoffenheim en kwam met 2-0 achter. De wedstrijd, die 120 minuten duurde, eindigde uiteindelijk in 4-2 voor de Bundesligaclub, nadat Feyenoord nog op gelijke hoogte was gekomen. “Dit is een goede waarschuwing”, sprak Slot. “Als wij niet keihard werken en alles er aan doen, dan verliezen we met 2-0 van Hoffenheim.” Uit die woorden, gesproken na de allerlaatste oefenwedstrijd van de voorbereiding, blijkt al wel dat Slot een duidelijke basiself in gedachten heeft. Hij had het namelijk niet over de reservespelers en opkomende talenten die nog voor de comeback zorgden. En de uitslag was toch echt 4-2.

De basisopstelling had er een stuk anders uit kunnen zien, als de basisjongens de waarschuwing (en de donderspeeches) niet ter harte hadden genomen. In de wedstrijd tegen Villarreal (1-1) verscheen een getergd Feyenoord aan de start. De Kuip hielp natuurlijk mee, maar je zag op alle vlakken een scherper Feyenoord. Ook de nieuwste aanwinst Calvin Stengs (7 miljoen inclusief bonussen) kreeg gelijk een positieve beoordeling. Maar niet alleen de beoogde basisklanten blonken uit. Ook spelers als Alireza Jahanbakhsh (scoorde vanuit een penalty) en Minteh lieten zich gelden. Maar wat nog meer opviel was de gedrevenheid van de jeugd. De startende linksbuiten Leo Sauer (17), middenvelder Antoni Milambo (18) en Gjivai Zechiël (19) toonden dat Feyenoord ook vanuit Varkenoord weer wat goudklompjes klaar heeft liggen.

Sterke krachten en opwindende wissels

Zij zijn nog niet klaar voor het grote werk, maar drukken tegen het plafond. In de wedstrijd tegen Benfica was duidelijk wat Slot voor ogen heeft. Geen gekke dingen, maar voortborduren op het afgelopen kampioensjaar. Een-op-een vervangen van spelers en het liefst nog betere zelfs. Ramiz Zerrouki heeft het nog het lastigst met het vullen van de schoenen van Kökcü. De taak van Stengs (Szymanski doen vergeten) is ook niet misselijk. Maar verder staat Feyenoord als een huis. Dat zagen we ruim een uur tegen Benfica. Een toch niet misselijke tegenstander, die het vorig seizoen goed deed in de Champions League, werd onder druk gezet en met uitstekende doelpunten (Giménez en Paixão) om de oren geslagen. De basisploeg was daarin duidelijk met Stengs erbij op het middenveld. Giménez in de spits geflankeerd door Paixão en Jahanbakhsh. Met opwindende wissels als Minteh, Milambo en Sauer maar ook sterke defensieve wissels als Ramon Hendriks, Marcos López en de van PEC Zwolle overgenomen Thomas Beelen. Slot heeft genoeg te kiezen.

“Ik ben heel tevreden met de selectie. Het is aannemelijk dat er nog wel één of twee spelers komen”, aldus Slot die daarbij doelt op in ieder geval Ayase Ueda en Luka Ivanusec. De deal met beide spelers is rond, alleen de papieren moeten nog getekend worden. De Japanse spits is de opvolger van Danilo en de Kroatische linksbuiten neemt de plaats van Idrissi in. “Toch is het zo dat je voor 1 september nooit klaar bent. Ik doel dan op de technisch directeur. Als trainer ben je tot 15 mei nog niet klaar”, legt Slot cryptisch uit.

Ook wisselspelers en talenten lieten zich zien in de voorbereiding van Feyenoord.

Op sportief vlak is Feyenoord klaar, maar de selectie is nog niet klaar

Hij bedoelt natuurlijk te zeggen dat een trainer nooit klaar is. Maar Feyenoord moet wel klaar zijn want het seizoen begint weer, misschien veel sneller dan menigeen zou willen. “We gaan nog wel even door met voorbereiden, maar we kunnen nu al zeggen dat we een goede voorbereiding hebben gehad. We hebben allemaal sterke tegenstanders gehad en hebben ons goed laten zien tegen de kampioen van Portugal, een topclub in Spanje en kampioenskandidaten in België. We staan er goed voor.”

Vrijdag om 20.00 uur mag Feyenoord in een volle Kuip proberen PSV te verslaan. Dan mogen de mannen van Slot laten zien of ze er echt zo goed voor staan als het lijkt. Afgaande op de nog niet voltooide selectie is Feyenoord nog niet klaar, maar wel ready om PSV te verslaan. Qua prestaties kon het bijna niet beter. Slot is zelfs tevreden en dat is hij niet snel. De ‘start’ van Feyenoord is veelbelovend en vrijdag gaan we zien wat zo’n ongewoon vertrouwenwekkende voorbereiding echt waard is.

Het huidige Feyenoord is een stuk verder dan PSV

  • Ja, groot verschil
  • Nee, PSV is slechts ietsje minder
  • Nee, de clubs ontlopen elkaar niet veel
1109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie