Feyenoord-vizier en invallers niet op scherp

Foto: Feyenoord-vizier en invallers niet op scherp

Feyenoord is na de winterstop doorgegaan met waar het tegen het einde van de eerste seizoenshelft mee bezig was: kansen missen. Ook in de toch nog gewonnen traditioneel lastige uitwedstrijd bij Vitesse (1-2) was het weer zover. Lichtpuntje Ondrej Lingr zorgde alsnog voor de eerste 3 punten van 2024, maar wat is er met de invallers van Feyenoord aan de hand?

Analyse van Feyenoord in de met 2-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Vitesse

Feyenoord speelde weer een uitstekende eerste helft. Het niveau lag hoog en de Rotterdammers kwamen in de 22ste minuut op voorsprong via een van richting veranderd schot van Lutsharel Geertruida. Met een beetje geluk vaart niemand wel en Feyenoord kon op het moment alle geluk van de wereld gebruiken, want in de afronding had het heel veel pech.

Of kan je het niet meer aan pech wijten? Feyenoord-trainer Arne Slot heeft het na elke wedstrijd standaard over de vele gemiste kansen en er is nu ook op papier een duidelijk patroon zichtbaar. Deze keer wat minder schoten op doel (5) dan normaal, maar wel weer veel doelpogingen (16). Dat leverde toch slechts 2 doelpunten op. Tegen het einde van de wedstrijd maakte Ondrej Lingr na slecht verdedigend ingrijpen van een Vitesse-verdediger de bevrijdende 1-2. Bij de 1-1 van de snelle Vitesse-aanvaller Amine Boutrah zag de Rotterdamse verdediging er ook niet goed uit.

Wat er verder allemaal in deze wedstrijd gebeurde op en naast het veld zullen we in deze analyse niet bespreken. Van zowel Feyenoord-kant als Vitesse-kant lieten de ‘supporters’ zich niet van hun goede kant zien. Maar terug naar het voetbal.

Lingr uitzondering op bijzondere negatieve Feyenoord-regel

Feyenoord miste weer kans op kans en kon ook met de invallers geen verschil maken. Dat is sowieso een structureel probleem aan het worden. In Arnhem was Lingr, zoals ook eerder dit seizoen, een uitzondering op de negatieve regel dat Feyenoord-invallers niet iets extra’s brengen. Lingr lijkt juist wel een typische invaller die het verschil kan maken. De Tsjechische middenvelder brengt energie en heeft een neusje voor het doel. Bovendien heeft hij een goed schot. Op technische vlak doet hij onder voor buitenspelers als Luka Ivanusec, Javairô Dilrosun en Igor Paixão, maar dat maakt hij goed met zijn enthousiasme.

De Tsjechische spirit bracht Feyenoord de nodige 3 punten en in de Eredivisie staat het nu stevig tweede. Het verschil met PSV is ondanks het Eindhovense gelijkspel nog altijd groot met 5 punten. Het verschil met het verliezende FC Twente is een veilige 5 punten. En dus zal Slot de zondag positief hebben afgesloten, maar moet hij Vitesse-uit wel goed analyseren. Woensdag wacht een soort bekerfinale in de achtste finale met PSV als tegenstander in De Kuip.

Ondrej Lingr is een positieve uitzondering op een negatieve Feyenoord-regel.

Feyenoord mist spelers met invalkwaliteiten

Waar Feyenoord vooral naar moet kijken, is de invalkwaliteiten van de spelers. Ivanusec is gehaald voor de basis en dat is misschien nu ook wel duidelijk waarom. Op de manier hoe hij invalt, kan je niet het verschil maken. Hij wil het balletje in de voeten hebben en vandaaruit de actie maken of de combinatie aangaan. Als invaller moet je juist de diepte opzoeken, snelheid creëren en spirit in het elftal brengen. Er zijn maar weinig spelers in de Feyenoord-selectie die daar aanspraak op mogen maken. Ayase Ueda toonde dreiging in zijn beginperiode, maar die Japanse storm is inmiddels gaan liggen en bovendien zit hij in Qatar voor de Azië Cup. Voor Alireza Jahanbakhsh geldt hetzelfde. Hij is de ideale 12e man en heeft alle facetten van een uitstekende aanvallende invaller. Helaas voor Feyenoord lijkt het er niet op dat Iran vroegtijdig wordt uitgeschakeld in Qatar.

Daardoor moet Slot roeien met de Feyenoord-riemen die hij heeft. Wisselend is het op Lingr na nu lastig en dus zou hij zich moeten focussen op het afmaken van kansen met de basiself. Santiago Giménez is dan wel topscorer van de Eredivisie met 19 doelpunten, hij had ook al veel meer goals kunnen maken als je kijkt naar zijn aantal doelpogingen. Ook in de GelreDome miste hij twee zeer grote kansen.

Feyenoord toont weer bekende verdedigende zwakte in Arnhem

Niet alleen aanvallend toonde Feyenoord problemen tegen Vitesse, ook verdedigend. Gernot Trauner heeft nog altijd problemen met snelle verdedigers in zijn rug. Als de rugdekking vanuit Dávid Hancko en de backs dan dan niet goed is, heeft Feyenoord problemen. Dat zagen we perfect bij de 1-1, waar invaller Marcos López de bal zomaar inleverde. Feyenoord moet hopen dat eerste linksback Quilindschy Hartman niet te veel kleerscheuren heeft overgehouden aan de wedstrijd tegen Vitesse. Bij een Arnhemse tackle in de 37e minuut kreeg hij last van zijn knie en moest hij zich laten vervangen door López. De Peruviaanse linksback heeft talent, maar laat het nog te vaak niet zien.

En nog steeds heeft Slot ook maar de beschikking over 7 verdedigers voor 4 posities. Daarbij zitten zwakke punten als López en Bart Nieuwkoop. De backposities zijn daarom een zorgenkindje in Rotterdam en wie weet wordt daar nog aan gewerkt op deze winterse transfermarkt. Voor de rest moet Slot bidden dat zijn basiself fysiek in orde blijft.

Op zoek naar aanvallende invallende impulsen bij Feyenoord

Als er iemand uitvalt, kansen worden gemist of een schorsing komt, dan is het toch echt het woord aan de invallers. Wie moeten er dan opstaan bij Feyenoord? Achterin is het wankel, op het middenveld ontbreekt voorlopig Ramiz Zerrouki (Afrika Cup met Algerije) en voorin zijn er weinig invallende stootkracht. Slot heeft werk aan de winkel en moet op zoek naar die aanvallende, invallende impulsen. Is het niet op trainingsveld, dan toch maar misschien op de wintertransfermarkt?

Moet Feyenoord nog snel een goede aanvallende invaller erbij halen?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
193+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie