Koeman kleurt binnen Oranje-lijntjes met selectie Nederlands elftal

Foto: Koeman kleurt binnen Oranje-lijntjes met selectie Nederlands elftal

Ronald Koeman presenteerde vrijdagmiddag de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De Oranje-korpsheer had te maken met twee gestopte internationals, één blessure en wat spelers die niet bij hun club aan spelen toekomen. Koeman pakte zijn voorselectie (waar ooit 37 spelers op stonden) en begon te strepen.

Ronald Koemans definitieve selectie van het Nederlands elftal

Jordy Clasie (AZ), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Ryan Gravenberch (Bayern München), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Vincent Janssen (Antwerp en gestopt als international), Teun Koopmeiners (Atalanta, geblesseerd), Noa Lang (Club Brugge), Andries Noppert (sc Heerenveen, geblesseerd), Kjell Scherpen (Vitesse), Kenny Tete (Fulham), Joey Veerman (PSV) en Stefan de Vrij (Internazionale) haalden de laatste definitieve selectie niet.

We zetten de Oranje-selectie op een rijtje en kijken naar wat er allemaal opvalt. Wie zijn de debutanten in de selectie en welke oudgedienden zijn weer terug?

Basisdebuut Geertruida?

Koeman gaf aan dat hij onder de indruk was van Feyenoord. Met twee selectiedebutanten uit Rotterdam-Zuid levert de bondscoach meteen het bewijs bij zijn eerdere woorden. Lutsharel Geertruida krijgt de voorkeur boven Jeremie Frimpong. De multifunctionele verdediger is al jaren een sterke kracht bij Feyenoord, maar tot de Oranje-selectie schopte hij het nog nooit. Dit jaar is Geertruida weer een van de Feyenoord-uitblinkers, waarnaast hij ook laat zien dat hij als rechtercentrale verdediger uit de voeten kan, terwijl Frimpong een pure vleugelverdediger is en het meer van zijn snel- en wendbaarheid moet hebben.

Net als Denzel Dumfries dus, de beoogde eerste rechtsback. Een type dat verdedigend sterker is en in de lucht kopsterk. Daarmee wordt Geertruida nu boven Frimpong verkozen, een internationaal gewaardeerde rechtsback die in 34 wedstrijden dit seizoen liefst 7 keer scoorde en 9 assists gaf.

Dumfries is er niet bij tegen Frankrijk, want de rechtsback is geschorst wegens zijn rode kaart na afloop van de WK-kwartfinale tegen Argentinië. Koeman kiest tot onvrede van veel Oranje-fans niet voor Frimpong als vervanger. Geertruida komt daardoor in beeld voor een basisdebuut. Naast de Feyenoord-verdediger zou Jurriën Timber tegen Frankrijk nog op de rechtsbackpositie kunnen gaan spelen.

Wieffer, Verbruggen en andere Oranje-bijzonderheden

Geertruida is niet de enige Feyenoorder die kans maakt op een haasje, de herinnering aan eerste interland. Mats Wieffer heeft zich in korte tijd niet alleen in de basis van Feyenoord gevoetbald, maar ook in de selectie van Oranje. Koeman is snel overtuigd geraakt van Wieffer. De middenvelder heeft nog geen 1000 minuten Eredivisie in de benen, maar krijgt nu al de voorkeur boven ervaren middenvelder Clasie. Ook de bij Bayern niet aan de bak komende Gravenberch kreeg geen uitnodiging van Koeman.

Datzelfde geldt voor Justin Bijlow. De Feyenoord-doelman is geblesseerd en ook WK-keeper Andries Noppert is nog niet fit. Kjell Scherpen ging na zijn voorselectie een paar keer gruwelijk in de fout bij Vitesse en daarom kiest Koeman voor debutant Verbruggen. De 20-jarige doelman blinkt de laatste tijd uit bij Anderlecht en werd bekend bij het grote publiek toen hij in de strafschoppenreeks van de Conference League-tussenronde alle penalty’s van Ludogorets keerde. Verbruggen hield donderdagavond de nul in Spanje en zag zijn Anderlecht Villarreal uitschakelen in de achtste finales.

Bij de verdedigers zien we naast de selectie van Geertruida boven die van Frimpong niet veel opvallende dingen. Stefan de Vrij viel af omdat hij geen basisplaats meer heeft bij Inter. Blind op linksback ook niet, maar hij krijgt voorlopig nog het vertrouwen. Er gaan overigens geluiden op dat deze selectie van Blind alleen maar is om hem zijn honderdste interland te gunnen. De linksback van Bayern staat op 99 interlands.

Andere opties op het Oranje-middenveld

Joey Veerman moest weer een bittere pil slikken. De PSV-middenvelder was eerder al boos dat hij niet mee mocht naar Qatar en wordt door Koeman nu ook niet geselecteerd voor de eerste EK-kwalificatieduels. De Ajacieden Davy Klaassen en Steven Berghuis krijgen de voorkeur. Ajax is ook bij Koeman overigens de hofleverancier. De bondscoach selecteerde zes Ajacieden.

Kenneth Taylor is daar één van. De twintigjarige centrale middenvelder kende een mindere periode, maar heeft zich net als zijn club hersteld. Koeman houdt hem dan ook bij Oranje. De bondscoach heeft een van zijn favorieten weer op genomen in zijn selectie. Georginio Wijnaldum is pas net weer terug van een zware knieblessure, maar de Roma-middenvelder is bij Koeman een zekerheidje zijn selectie gebleken.

Of Wijnaldum ook direct in de basis start, zal 24 maart duidelijk worden. Koeman speelde in zijn eerste bondscoachperiode met een middenveld bestaande uit De Roon-De Jong-Wijnaldum. Dat trio is er ook in Frankrijk weer bij. Met Wieffer en Taylor staan er ook twee jonge jongens te popelen om Oranje-minuten, dus keuzes genoeg voor de bondscoach.

Binnen de bekende Oranje-lijntjes

In de Oranje-aanval is ruimte voor de in vorm verkerende Cody Gakpo, Wout Weghorst en Memphis Depay. Xavi Simons moet voor de frisheid zorgen. De PSV’er is net als de eerder genoemde drie in bloedvorm, blinkt wekelijks uit in de Eredivisie en kan ook nog als aanvallende middenvelder uit de voeten.

Koeman sloot zijn lijstje af met de namen Steven Bergwijn en Brian Brobbey (beiden Ajax). Waar Bergwijn het in Oranje vaak goed doet (ook in de eerste periode van Koeman), is hij bij Ajax erg wisselvallig. Toch is Bergwijn verzekerd van een basisplaats en dat kan je niet zeggen van Brobbey. De Ajax-spits profiteert van het stoppen van Luuk de Jong en Vincent Janssen.

Het zijn allemaal te billijken keuzes van Koeman. Zoals hij eigenlijk volledig binnen de lijntjes kleurt. Hij maakte een voorselectie en koos daar zijn selectie uit. Als de eerste keuzes afvielen ging hij voor de tweede keuzes. Koeman koos niet voor out-of-the-box-opties als Tijjani Reijnders (AZ) of Thijs Dallinga (Toulouse). Slechts drie debutanten, waarvan twee Feyenoord-spelers in topvorm en een doelman die op weg is naar een grote transfer.

Selectie Oranje voor Frankrijk (uit) en Gibraltar (thuis)

Keepers: Jasper Cillessen (NEC), Mark Flekken (SC Freiburg), Bart Verbruggen (Anderlecht)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Sven Botman (Newcastle United), Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Bayern München), Jurriën Timber (Ajax), Tyrell Malacia (Manchester United), Daley Blind (Bayern München), Denzel Dumfries (Internazionale), Lutsharel Geertruida (Feyenoord)

Middenvelders: Marten de Roon (Atalanta), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Mats Wieffer (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Steven Berghuis (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Georginio Wijnaldum (AS Roma)

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Xavi Simons (PSV), Wout Weghorst (Manchester United)

Maakt Koeman logische keuzes?

  • Ja
  • Nee
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie