Ajax weet na Heracles-uit wat het te doen staat

Foto: Ajax weet na Heracles-uit wat het te doen staat

Ajax heeft de smaak te pakken en won zaterdagavond voor de derde keer op een rij een wedstrijd in de Nederlandse competitie. Nadat Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk aan de kant werden geschoven, was dit weekend Heracles Almelo het slachtoffer. Brian Brobbey en Kristian Hlynsson gaven John van ‘t Schip een goed gevoel, maar op andere terreinen zijn er grote zorgen richting komende zaterdag.

Analyse: Brobbey en Hlynsson grote smaakmakers bij Ajax

Toen Van ‘t Schip begin november bij Ajax aan het roer kwam te staan, koos de oefenmeester ervoor om het voorste gedeelte van zijn team te laten staan. Daar heeft hij intussen profijt van, want vooral het tandem Brobbey-Hlynsson begint geweldig te draaien. Ook tegen Heracles Almelo waren beide spelers in bloedvorm. Waar Brobbey de voorbije maanden heeft gewerkt aan zijn wendbaarheid, fitheid en scorende vermogen, betaalt Hlynsson het vertrouwen dat hij van Van ‘t Schip krijgt, steeds vaker uit. De aanvallende middenvelder is belangrijk met steekpasses, maar liet met zijn treffer ook zien dat hij niet bang is om op doel te schieten.

Naast het duo werkten Steven Berghuis en Carlos Forbs, die speelde voor de afwezige Steven Bergwijn, eveneens een uitstekende wedstrijd af. Berghuis vroeg de bal tegen Heracles Almelo opnieuw veel in zijn voeten, maar krijgt met de uitblinkende Hlynsson ook steeds vaker het vertrouwen in zijn teamgenoot om een diepgaande loopactie te maken. Aan de andere kant van het veld was Forbs wederom druk in de weer en probeerde hij Ajax te helpen. Het feit blijft echter dat de Britse vleugelaanvaller minder gevoel heeft voor ruimte en techniek, en het vooral van zijn snelheid moet hebben. Daar kon hij zaterdag alleen van profiteren als Ajax counterde.

Verdedigende versterking gewenst in Amsterdam

Over de aanval hebben de Amsterdammers weinig te klagen. Verdedigend lukt het Ajax echter maar niet om stappen te zetten. Dat is ook niet zo vreemd, want van rechts naar links stonden Tristan Gooijer, Devyne Rensch, Jorrel Hato en Ar’Jany Martha opgesteld. De gemiddelde leeftijd is daardoor zeer laag, waardoor er van leiding in de achterhoede nauwelijks tot niet sprake was. Van ‘t Schip hoopt nog altijd dat Rensch het heft in handen neemt, maar al het gehele seizoen bewijst de centrale verdediger vooral zélf een kwetsbare verdediger te zijn. Zo liet hij tegen Heracles Almelo meermaals een directe tegenstander achter zijn rug weglopen.

Jordan Henderson moet als aankoop de problemen oplossen, maar het lijkt er niet op dat hij als controlerende middenvelder zo’n grote bijdrage kan leveren. Het duel met Heracles Almelo toonde aan dat Ajax een extra defensieve kracht goed kan gebruiken. Van ‘t Schip leek er na de wedstrijd op te hinten, door te stellen dat de club achter de schermen druk bezig is om nóg meer ervaring aan de ploeg toe te voegen. Ook andere media hadden intussen al door dat er iets aan zou kunnen komen, al zal Ajax gezien de huidige staat van de club bij twijfel geen deal sluiten. Een ervaren centrale verdediger kan echter het niveau flink omhoog brengen.

Brian Brobbey was tegen Heracles Almelo geweldig op dreef.

Cruciale week voor Ajax en Van ‘t Schip

Met het einde van de transferperiode en de topwedstrijd van komend weekend tegen PSV heeft Ajax deze week de mogelijkheid om stappen te zetten. Naast een nieuwe, ervaren centrale verdediger, hoopt de club ook nog een aantal overbodige spelers te kunnen slijten. Het zou niet alleen ruimte geven in de salarishuishouding, maar geeft Van ‘t Schip eveneens de mogelijkheid om binnen de selectie door te selecteren. Het grote doel is om het komende half jaar alvast belangrijke keuzes in de selectie te maken, zodat van de zomer de boel zo snel mogelijk op zijn plek komt en de hoofdtrainer zijn energie dan vooral in andere zaken kan steken.

Richting komend weekend is het vooral de vraag of Henderson klaar is om het op te nemen tegen PSV. De middenvelder zat in Almelo nog op de tribune, maar met een gehele trainingsweek voor de boeg moet fitheid geen probleem meer zijn. Het wordt interessant om te zien of Van ‘t Schip het zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA aandurft om hem vanaf het begin op te stellen, ondanks dat hij nog nooit met zijn teamgenoten heeft samengespeeld. Zo moet Henderson door de technische staf nog volop worden bijgepraat over de onderlinge afspraken die op het veld gelden. Dat heeft tijd nodig, maar die heeft hij tegen PSV niet.

De Eindhovenaren zullen direct toeslaan wanneer Ajax in de fout gaat en die misverstanden in de Amsterdamse defensie gaan er komen, zeker als Van ‘t Schip ervoor kiest om de achterhoede zo jong te houden. Een des te belangrijkere rol hebben Hlynsson, Berghuis, Brobbey en Bergwijn/Forbs. Zij moeten er samen met Kenneth Taylor en Henderson voor zorgen dat Ajax zo weinig mogelijk balverlies leidt en dat PSV niet de gelegenheid krijgt om in de counter voor gevaar te zorgen. Het is voor Ajax vooral hopen dat het niet snel een tegentreffer moet incasseren, voordat het (evenals in het uitduel, 5-2) wederom veel doelpunten tegen krijgt. Het zelfvertrouwen in de ploeg is tegen Heracles Almelo in ieder geval weer een stukje toegenomen.

Wint Ajax van PSV?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
573+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie