Frank Snoeks

Frank Snoeks is een Nederlandse sportverslaggever. Geruime tijd deed hij namens NOS Studio Sport als commentator verslag van grote sportevenementen, waaronder wedstrijden van het Nederlands elftal.

Snoeks werd op 6 februari 1956 als zoon van Henk Snoeks en Catharina (Tinie) Zeulevoet op de wereld gezet in IJmuiden. Hij komt uit een sportgezinde familie. Zowel zijn grootvader, vader als oom Jan droegen het shirt van Stormvogels, dat later Telstar werd. Het laatstgenoemde familielid speelde in de jaren vijftig ook nog enkele seizoenen voor Ajax.

In 1994 vertelde Snoeks aan het Nieuwsblad van het Noorden: “Op mijn zevende ben ik zelf begonnen met voetballen. Ik was voor mijn vriendjes een vervelende wijsneus die al vroeg de grote voetballers kende zoals Alfredo di Stéfano en Ferenc Puskás. Ik troefde mijn leeftijdsgenootjes af met die kennis.” Snoeks droomde van een carrière als doelman, maar vanwege het gebrek aan lengte bleek hij als veldspeler meer waarde te hebben voor zijn teams.

Journalistieke carrière

Als tiener ontwikkelde Snoeks een voorliefde voor taal. Na de middelbare school schreef hij zich in bij de Universiteit van Amsterdam, maar de Noord-Hollander voelde zich niet senang binnen de studie Nederlands en besloot daarom voortijdig te stoppen. Op dat moment werkte Snoeks al voor het Haarlems Dagblad, waar hij verslagen schreef van regionale voetbal- en honkbalwedstrijden.

Als schrijver van het Haarlems Dagblad werd Snoeks ontdekt door Theo Reitsma. In 1984 werd hij gevraagd om bij NOS Studio Sport te komen werken, waar hij onder de hoede werd genomen door Reitsma. In 1986 beleefde hij zijn doorbraak als voetbalcommentator door verslag te doen van de nacompetitie. Zijn prestaties vielen in de smaak, waardoor hij geleidelijk uitgroeide tot een van de meest voorname sportcommentatoren van Nederland.

Snoeks heeft namens NOS Studio Sport verslag gedaan van talloze sportevenementen. Zo deed hij op 4 januari 1997 verslag van de vooralsnog laatste Elfstedentocht, die Henk Angenent op zijn naam wist te schrijven. Snoeks was ook veelvuldig te horen tijdens schaatswedstrijden, waaronder de Olympische Winterspelen in Olympische Winterspelen in Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Turijn (2006) en Sotsji (2014). In 1998 gebruikte de commentator de legendarische woorden ‘Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?’ na de legendarische race van Marianne Timmer.

Voetbalcommentator

Snoeks stopte in 2014 als commentator bij het schaatsen. Wel bleef hij verslag doen van voetbalwedstrijden, zowel in binnen- als buitenland. Zijn stem was te horen tijdens de samenvattingen van de Eredivisie, confrontaties in Europese clubtoernooien en menig eindronde (EK’s en WK’s). Snoeks had de eer om zesmaal verslag te doen van een internationale voetbalfinale, waaronder de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje (0-1).

Als voetbalcommentator zorgde Snoeks voor uiteenlopende reacties. Een deel van Nederland kon zijn stijl van becommentatiëren waarderen, maar zeker na de intrede van het social media-tijdperk kwam hij ook steeds vaker onder vuur te liggen. Snoeks deed in 2021 voor het laatst verslag van een grote eindronde, waar zijn stem in 2022 voor het laatst te horen was tijdens een interland van Oranje (Wales-uit).

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie