Emile Schelvis

Emile Schelvis is een Nederlandse sportjournalist en voetbalcommentator. Op dit moment is hij vooral te beluisteren als commentator van Ziggo Sport.

Schelvis werd op 8 juni 1959 geboren in Rotterdam. Zijn journalistieke carrière ging van start in diens geboortestad, waar hij schreef voor het Rotterdams Nieuwsblad (1978-1981) en Het Vrije Volk (1981-1984). In de jaren tachtig maakte Schelvis de overstap naar een landelijk medium: weekblad Voetbal International.

Legendarisch VI-fragment

Bij Voetbal International was Schelvis een collega van Johan Derksen. De Rotterdammer heeft regelmatig mogen aanschuiven in de VI-programma’s op televisie, maar uiteindelijk werd er geen beroep meer op hem gedaan. Naar verluidt stoorde Derksen zich aan het feit dat zijn brutale toon verdween zodra de camera’s begonnen te draaien. Beelden met Schelvis in de hoofdrol zijn desalniettemin uitgegroeid tot een legendarisch fragment.

Na zijn VI-periode (1984-1990) maakte Schelvis de overstap naar NOS Studio Sport. Hij begon als bureauredacteur bij de publieke omroep, maar schoof later op in de pikorde door prominente werkzaamheden op zich te nemen. Zo mocht Schelvis onder meer Studio Italia presenteren. In dit programma werd aandacht geschonken aan het Italiaanse voetbal, waaronder het legendarische AC Milan van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard.

Het Italiaanse voetbal is uitgegroeid tot de specialiteit van Schelvis. Sinds 2015 is hij als voetbalcommentator werkzaam voor Ziggo Sport, waar hij vooral verslag mag doen van wedstrijden uit de Italiaanse Serie A en de Champions League.

Tussen zijn Studio Sport-periode en zijn werkzaamheden voor Ziggo Sport heeft Schelvis ook nog verschillende werkzaamheden op zijn schouders genomen. Zo werkte de Rotterdammer geruime tijd voor Canal+, schoof hij als deskundige aan bij RTV Rijnmond en regisseerde hij een dvd over Pierre van Hooijdonk (Het laatste gevecht).

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie