EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Won Engeland ooit een EK-titel?

Foto: Won Engeland ooit een EK-titel?

Het Nederlands elftal won slechts eenmaal een eindtoernooi, in 1988. Waar het ‘net niet’ vaak boven Oranje zweeft, zijn de problemen bij Engeland een stuk groter. Buiten de WK-winst van 1966 won het namelijk nog nooit een toernooi. Wél was het een aantal keren zeer dichtbij.

SN legt uit: Engeland won nog nooit een EK

Sinds 1960 staat het Europees kampioenschap eens in de vier jaar op het programma. Het lukte Engeland in 1968 voor het eerst om zich te plaatsen, waarbij het niet verder kwam dan de derde plaats. Met de WK-winst in 1966 en de derde plek twee jaar later, kreeg Engeland vertrouwen, maar het team wist de lijn niet door te trekken. In 1972, 1976 en 1984 kwalificeerde Engeland zich niet, en in 1980, 1988 en 1992 eindigde het sprookje al in de poulefase.

Pas in 1996, toen Engeland het gastland was, lukte het pas weer eens om ver te komen. De halve finale was het eindstation en, hoewel heel het land hoopte dat het de beker zou winnen, kon het behoorlijk tevreden zijn. Opnieuw bleef het echter bij een opleving steken. In 2000 strandde het in de poulefase, in 2004 en 2012 bereikte het de kwartfinale en in 2008 bleek kwalificatie te hoog gegrepen te zijn. Het resulteerde opnieuw in een hoop kritiek van de Engelse pers.

Waar het in 2016 genoegen moest nemen met een uitschakeling in de achtste finale, was het tijdens het EK van 2020 (vanwege de coronacrisis gespeeld in 2021) opeens heel dichtbij. Voor het eerst in de geschiedenis kwam Engeland terecht in de finale, waarin het uiteindelijk verloor van Italië. Het was een groot drama voor de Engelsen, maar gaf eveneens hoop voor de toekomst. Engeland bleek namelijk eindelijk in staat te zijn om de eindstrijd te bereiken.

Opnieuw grote kans op finaleplaats

Voor Engeland is het dus alweer 58 jaar geleden dat het de eerste en enige hoofdprijs in ontvangst mocht nemen. Met de huidige kwaliteiten in de selectie is het een van de kanshebbers voor de zege, maar dan zal het wel eerst van Nederland moeten winnen. Engeland maakte vooralsnog weinig indruk op het eindtoernooi. Gezien de kwaliteiten die in de selectie rondlopen, valt echter niet uit te sluiten dat de sterspelers alsnog een opleving krijgen.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Welk land is de favoriet?

  • Engeland
  • Nederland
146+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie