Weghorst kan zóveel bij Ajax brengen

Foto: Weghorst kan zóveel bij Ajax brengen

De interesse van Ajax in Wout Weghorst is evenzo opvallend als logisch. Als het namelijk iets het afgelopen jaar heeft gemist, dan is het wel een speler die doorgaat tot het gaatje. Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat. En Weghorst weet dat als geen ander.

Opinie: Weghorst perfecte versterking voor Ajax

Dat Ajax serieus overweegt om Weghorst aan te trekken, was ook niet heel verrassend. Eerder stond hij namelijk al eens op het lijstje van de Amsterdammers, maar destijds besloot de club om voor andere aanvallers te kiezen. Het had alles te maken met de fase waarin de vereniging zat. Een Ajax in haar doen kiest simpelweg niet voor Weghorst. De centrumaanvaller heeft vrijwel geen techniek, mist enige snelheid in de diepte en lijkt ook op andere gebieden niet op een typische Ajax-spits. Tóch kan hij de komende jaren van waanzinnige waarde zijn.

Neem alleen al zijn mentaliteit. Ajax heeft momenteel geen enkele speler in de selectie zitten die de leiding neemt als het op een achterstand komt te staan. Vorig seizoen oogde het team van John van ‘t Schip in veel gevallen lamlendig en dat kwam niet door interim-trainer John van ‘t Schip. De oudere spelers, zoals Steven Bergwijn en Steven Berghuis, zijn gewoonweg geen mannen die het elftal bij de hand nemen, maar vallen vaak alleen positief op wanneer de rest van het team ook draait. Dan wordt het behoorlijk lastig om een wedstrijd om te keren.

Weghorst heeft die drive wél, zo liet hij in het verleden al meermaals zien. Neem eind 2022, toen het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap in Qatar tegenover Argentinië stond. De Zuid-Amerikanen hadden een 2-0 voorsprong en waren hard op weg om de halve finale te bereiken, totdat Wout Weghorst op het veld kwam te staan. De aanvaller bracht veel energie binnen de lijnen en slaagde erin om vlak voor tijd twee doelpunten te maken, waardoor Oranje de verlenging inging. Zonder de energie van Weghorst had de ploeg van Louis van Gaal nooit de extra tijd afgedwongen.

Wout Weghorst speelde in het verleden voor Manchester United.

Perfecte spits met specifieke kwaliteiten

Toegegeven, het wordt voor Francesco Farioli niet eenvoudig om Weghorst in te passen. Hoewel hij geen moeilijke jongen is en zal spelen waar de hoofdtrainer hem nodig heeft, heeft Ajax uitsluitend wat aan de aanvaller als zijn volledige kwaliteiten worden benut. En anders gezegd: Weghorst kan ook een heel hoop niet, en Ajax moet zien te voorkomen dat hij in die situaties terechtkomt. Evenals Klaas-Jan Huntelaar in het verleden, moet het Weghorst pas in de laatste fase van de aanval gebruiken. Dat vraagt wat van de spelers om hem heen.

Maar allereerst is het de grote vraag wat de rol van Weghorst komend seizoen bij Ajax moet zijn. In het geval dat Brian Brobbey in Amsterdam blijft spelen, dan lijkt het erop dat Weghorst de tweede spits wordt. Dat zou betekenen dat Farioli hem kan gebruiken als pinchhitter, wanneer Ajax iets moet zien af te dwingen. Indien Brobbey vertrekt, en dat is met de huidige financiële malaise niet geheel ondenkbaar, dan schuift Weghorst plotseling door en zal de technische staf het team enigszins om de Oranje-international heen moeten bouwen.

Wat technisch directeur Alex Kroes en Farioli ook in gedachten hebben, Weghorst kan volgend seizoen de energie in de Johan Cruijff ArenA weer terugbrengen. Niet met oogstrelend voetbal en schitterende doelpunten, maar wél door een harde werker te zijn die het Ajax-publiek weer laat zien dat je voor elk punt moet strijden. Voorlopig is het afwachten of Ajax écht toeslaat. Als dat het geval is, weet de club wat het krijgt. Een voetballer met karakter, passie, enthousiasme, scorend vermogen en soms nukken, maar bovenal iemand die weet wat je ervoor moet laten om de top te bereiken.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Weghorst Ajax versterken?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
433+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie