Wat is de geschiedenis van Polen op het EK?

In deze miniserie wordt iedere tegenstander uit de poule van Nederland op het aankomende Europees kampioenschap uitgelicht op basis van hun EK geschiedenis. De eerste tegenstander in de groepsfase van Oranje is Polen. Maar wat is de geschiedenis van Biało-czerwoni (wit-roden) op het EK?

Geschiedenis van Polen op het Europees kampioenschap

Sinds het debuut op het Europees kampioenschap in 2008 wordt het EK van komende zomer de vijfde achtereenvolgende deelname voor Polen.

EK 2008

Polen debuteerde dus op het Europees kampioenschap van 2008. De Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker leidde Polen voor de eerste keer in de historie naar het Europese landentoernooi. Het eindtoernooi zelf werd een teleurstelling voor de Polen.

In de eerste wedstrijd tegen Duitsland werd met 2-0 verloren door twee goals van de in Polen geboren Lukas Podolski. In het tweede duel werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Oostenrijk, hierbij werd een voorsprong in de blessuretijd weggegeven. En in de derde en laatste wedstrijd werd opnieuw verloren, met 1-0 van Kroatië. Polen werd vierde en laatste in de groep en kon naar huis.

Organisator

Voor het EK van 2012 was Polen – samen met Oekraïne – de organisator van het eindtoernooi. Hierdoor was het land automatisch gekwalificeerd en hoefde zo geen kwalificatie te spelen. In groep A werd Polen ingedeeld met Rusland, Tsjechië en Griekenland. In de openingswedstrijd werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen de Grieken. De tweede wedstrijd eindigde met dezelfde uitslag als de eerste wedstrijd; 1-1 tegen Rusland. In het laatste duel moest gewonnen worden van de Tsjechen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Polen verloor met 1-0 en werd zo opnieuw laatste in de poule.

Beste prestatie

Tijdens het EK in 2016 kwalificeerde Polen zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor de achtste finale was het Europees Kampioenschap. In een groep met opnieuw Duisland, Oekraïne en debutant Noord-Ierland werd Biało-czerwoni tweede in de poule. De openingswedstrijd werd met een zuinige 1-0 gewonnen van de Noord-Ieren. De tweede wedstrijd werd knap gelijkgespeeld tegen buurland Duitsland. In het laatste duel werd opnieuw met 1-0 gewonnen van Oekraïne waardoor plaatsing voor de volgende ronde een feit werd.

In deze achtste finalewedstrijd kwam Polen tegenover Zwitserland te staan. Polen brak na 39 minuten de ban. Na een schitterende omhaal van de Zwitserse Xherdan Shaqiri kwamen de Zwitsers tien minuten voor tijd langszij. Hierna moesten er strafschoppen worden genomen. Polen scoorde alle vijf de penalty’s, Zwitserland miste één strafschop waardoor Polen zich kwalificeerde voor de kwartfinale. Portugal was in deze kwartfinale de tegenstander. Na 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord en moesten de Polen opnieuw penalty’s gaan nemen. Portugal nam deze beter en hierbij strandde het avontuur van Polen.