Voorbeschouwing: welke twee landen halen de finale van de EK-playoffs van Route C?

Foto: Voorbeschouwing: welke twee landen halen de finale van de EK-playoffs van Route C?

De laatste drie EK-tickets moeten nog verdeeld worden, in de allesbeslissende play-offs. Op basis van hun prestaties in de Nations League zijn er nog twaalf landen in de race voor deze tickets. We richten ons in deze voorbeschouwing op de zogeheten Route C, die recht geeft op een plek in Groep F met Portugal, Turkije en Tsjechië. Deze levert óf een ticket op voor Griekenland óf we gaan een EK-debutant in actie zien, of dit nu Georgië, Luxemburg of Kazachstan is.

Georgië Luxemburg

De bondscoach van Georgië heeft internationaal een veel meer aansprekende naam dan zijn spelers bij het grote publiek zullen hebben. De Franse oud-topverdediger Willy Sagnol heeft namelijk de teugels in handen bij de nationale ploeg. In de EK-kwalificatie werd tweemaal gewonnen van Cyprus (1-2 en 4-0), terwijl in eigen huis ook tegen Noorwegen (1-1) en Schotland (2-2) een puntje gepakt werd. Met een vierde plek zat op een reguliere manier kwalificeren er dus absoluut niet in.

Sagnol en zijn mannen kunnen in elk geval terugkijken op een goede vorm binnen de eigen landsgrenzen. Van de laatste elf thuiswedstrijden ging er namelijk maar één verloren, met 1-7 tegen Spanje. Er is wel een enorm nadeel voor Sagnol, want sterspeler Khvicha Kvaratskhelia zit door een surplus aan gele kaarten een schorsing uit. De hoop zal grotendeels liggen bij Georges Mikautadze. De door Ajax aan FC Metz verhuurde aanvaller was bij acht goals betrokken in twaalf Ligue 1-duels.

Net als Georgië weet ook Luxemburg dat dit een unieke kans is op een deelname aan het EK voetbal. Maar in tegenstelling tot dat land kwamen de Luxemburgers nog verdomd dichtbij een directe kwalificatie. Portugal en Slowakije bleken een maatje te groot, maar Luxemburg wist liefst zeventien punten uit tien wedstrijden te pakken en was lang de ploeg die de Slowaken nog in de nek bleef hijgen in de strijd om plek twee, goed voor een direct ticket.

Met zo’n goede kwalificatiereeks achter de rug zullen de Luxemburgers over een beetje zelfvertrouwen niet teveel te klagen hebben. Zo is het ook een mooie statistiek dat van de laatste acht wedstrijden er maar twee verloren gingen en liefst vijf eindigden in een zege. Ook de Luxemburgse bondscoach Luc Holtz moet het stellen zonder een geblesseerde speler, namelijk de aanvaller Danel Sinani. Gerson Rodrigues (ex-Telstar) is topscorer aller tijden van Luxemburg en mag ook nu voor het gevaar gaan zorgen.

Wedtip Georgië – Luxemburg

Voor Georgië zal vooral het gemis van sterspeler Kvaratskhelia zich flink gaan laten voelen. Mocht de finale gehaald worden, dan keert hij terug maar voor nu moeten ze dat zonder hem doen. Luxemburg stond deze kwalificatie grotendeels bekend om een defensieve zekerheid, dus je zou best in kunnen zetten op een laag aantal doelpunten, bijvoorbeeld ‘minder dan 2,5’. Dit geeft je bij Unibet een odd van 1.56.

Minder dan 2,5 goals

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Griekenland – Kazachstan

Dan door met het enige land van deze vier mét ervaring op een Europees kampioenschap. En wat voor een ervaring! De Grieken mogen zich sinds 2004 zelfs lid noemen van een select gezelschap oud-winnaars van het toernooi. Inmiddels is een deelname van het Zuid-Europese land niet meer zo vanzelfsprekend, want tijdens de laatste twee edities van het EK moesten we het stellen zonder de Grieken. Met drie mogelijke debutanten als tegenstanders ligt de druk volledig bij dit land dus.

Bondscoach Gus Poyet en zijn mannen speelden helemaal niet zo’n slechte kwalificatie maar uiteindelijk bleken Frankrijk en Nederland een maatje te groot, dus moeten de Grieken het van een vangnet als deze play-offs hebben. Met Kostas Tsimikas (ex-Willem II), Pantelis Hatzidiakos (ex-AZ), Lazaros Rota (ex-Fortuna Sittard), Vangelis Pavlidis (AZ) en Giorgos Giakoumakis (oud-speler VVV-Venlo) is er mooi contingent spelers met een Nederlandse link.

Er zijn weinig Europese landen waarheen het zo lang vliegen is als naar Kazachstan, maar ook in de Oeral hoopt men nog op een EK-deelname. Sinds het EK 2008 mogen de Kazachen zich proberen te kwalificeren, maar dat is nog niet bepaald gelukt. Dit jaar kwam het land opeens wel dichtbij. Samen met Finland eindigde het namelijk op achttien punten, slechts vier punten achter op Denemarken en Slovenië, de landen die zich in deze poule wel wisten te plaatsen.

Deze kwalificatie is er voor Kazachstan eentje om met trots op terug te kijken. Alleen van de Slovenen werd tweemaal verloren, zo werd Denemarken thuis met 3-2 verslagen. Van de laatste tien wedstrijden werden er zeven gewonnen, waaronder vorige week met 2-0 van Turkmenistan. De belangrijkste speler in de selectie is Bakhtiyar Zaynutdinov, de spits van Besiktas die met twee goals tegen Finland in oktober topscorer aller tijden van Kazachstan werd.

Wedtip Griekenland – Kazachstan

Het zou een enorm voetbalsprookje zijn als Kazachstan aan de goede kwalificatiereeks vervolg zou geven door zich te plaatsen voor het aanstaande EK. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die kans niet zo groot is. Je kunt ervoor kiezen om in te zetten op de winnaar Griekenland, dat naast een thuisvoordeel ook betere spelers heeft op papier. Dit levert je een quote van 1.33 bij Unibet op.

Griekenland wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:00
11+
Ajax begint bovenaan, VOLGEVRETEN PSV’ers en 5 over 12 voor Vitesse | Twee Viertje met Aad #81
16:45
51+
‘Denk niet dat PSV open staat voor salonremise’
16:30
106+
Mark van Bommel trekt Antwerp-deur achter zich dicht
16:13
34+
Arsenal brengt slecht nieuws over Miedema
16:07
75+
‘PSV identificeert topkandidaat voor versterking defensie’
15:48
66+
‘Ten Hag kan Man United verruilen voor nieuwe topclub’
15:34
212+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
15:20
76+
Slot geeft update over status met Liverpool
15:00
188+
Feyenoord bevestigt rampscenario Mats Wieffer
14:45
150+
Vitesse bereikt gigantische mijlpaal
14:32
394+
‘Dreun voor Noa Lang’
14:15
85+
Opsteker voor NEC: ‘Ajax en PSV-target snel terug’
14:00
96+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
13:42
4384+
‘Allerslechtste’ Vandaag Inside-gast met grond gelijkgemaakt
13:28
96+
Frenkie de Jong-wens voor Ten Hag: “Nodig voor Ajax-stijl”
13:13
33+
Dit is de beste speler in de Premier League
12:59
200+
Transferdomper voor FC Utrecht
12:43
78+
Bakayoko geniet van Eredivisie-sensatie: “Hoe hij dat doet, pff…”
12:29
3249+
‘Van Bommel heeft groot nieuws voor Feyenoord’
12:15
2372+
‘Daley Blind-drama voor Oranje’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie