EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Roemenië – Oekraïne: Oost-Europeaans onderonsje op het EK

Foto: Voorbeschouwing Roemenië – Oekraïne: Oost-Europeaans onderonsje op het EK

In de Allianz Arena in München staat maandagmiddag de Oost-Europese burenruzie tussen Roemenië en Oekraïne op het programma. Beide landen hebben hun zinnen gezet op een plekje in de achtste finales, en zullen bij de aftrap van hun EK alles op alles zetten om drie punten te pakken. In deze voorbeschouwing zullen wij je precies vertellen hoe de Roemenië en Oekraïne ervoor staan en geven wij je de belangrijkste informatie in aanloop naar dit EK-duel.

🇷🇴 Roemenië: teaminfo en vorm

Roemenië zou deze zomer weleens veel voetballiefhebbers kunnen gaan verrassen. De afgelopen jaren hoorden we weliswaar weinig van de Tricolorii, maar zij hebben wel een sterke EK-kwalificatiereeks achter de rug. Mede dankzij een 1-0 zege op Zwitserland in de laatste speelronde bleven de Roemenen namelijk de hele EK-kwalficatie ongeslagen en eindigden zij zelfs als groepswinnaar.

Qua speelstijl is Roemenië misschien wel het Atlético Madrid van dit EK. Verwacht geen sprankelend voetbal van de Oost-Europeanen, die echter wel weten wat bikkelen is. Dankzij hun goede organisatie en onuitputtelijke werklust geven zij vaak maar weinig kansen weg. Met die manier van spelen haalt de formatie van bondscoach Edward Iordanescu op papier sterkere tegenstanders regelmatig het bloed onder de nagels vandaan.

Het gebrek aan creativiteit en individuele klasse is echter het grote manco van Roemenië, dat snakt naar een nieuwe Gheorghe Hagi of Adrian Mutu. Dat werd ook tijdens de voorbereiding op dit EK weer pijnlijk duidelijk. In de oefeninterlands tegen Bulgarije en voetbaldwerg Liechtenstein kwamen de Roemenen met twee doelpuntloze gelijke spelen namelijk geen enkele keer tot scoren.

Blessures en schorsingen

Roemenië moet het dit EK stellen zonder Olimpiu Morutan. De behendige vleugelspits liep onlangs een zware blessure op en komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie.

Buiten Morutan is Roemenië echter op volle oorlogssterkte. De Roemenen hebben dan ook alle vertrouwen in een goed EK. “Als iedereen zijn taken uitvoert, kunnen we heel ver komen,” aldus Iordanescu.

🇺🇦 Oekraïne: teaminfo en vorm

Voor Oekraïne is het EK belangrijker dan ooit. Het geeft de bevolking van het door oorlog verscheurde land namelijk even de kans om zijn zorgen te vergeten. Bovendien hebben de Oost-Europeanen dit toernooi een heel leuk elftal. Tijdens voorgaande toernooien waren de lokale topclubs Shakhtar Donetsk en Dynamo Kiev altijd hofleverancier, maar tegenwoordig spelen de belangrijkste Oekraïense internationals in topcompetities als de Premier League, La Liga en de Serie A.

Het Oekraïense zelfvertrouwen is groot, want met spelers als Oleksandr Zinchenko, Artem Dovbyk, Viktor Tsyhankov en Mykhailo Mudryk in de gelederen voelen zij dat er voor hen weleens een mooie voetbalzomer in het verschiet kan liggen. Toch had het niet veel gescheeld of de Oekraïners waren er dit EK niet bij geweest. Vanwege een derde plaats tijdens de EK-kwalificatie was Oekraïne namelijk veroordeeld tot de play-offs. Daarin moesten de Oekraïners zowel tegen Bosnië-Hercegovina als tegen IJsland op hun tandvlees bijten, maar stelden zij dankzij late goals alsnog hun EK-ticket veilig.

Oekraïne zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn EK-voorbereiding. Een doelpuntloos gelijkspel in en tegen Duitsland en een 0-4 overwinning op Moldavië zijn resultaten waarmee je kunt thuiskomen, maar tussendoor verloren de manschappen van bondscoach Serhiy Rebrov ook kansloos met 3-1 bij Polen. De wisselende resultaten maken van dit Oekraïne een nogal onvoorspelbare ploeg.

Blessures en schorsingen

Oekraïne moet het tijdens zijn EK-opener waarschijnlijk nog stellen zonder Vitali Mykolenko. De Everton-back heeft nog veel last van een enkelblessure.

Met uitzondering van Mykolenko heeft Rebrov echter niets te klagen. Alle bekende namen zijn fit en scherp om maandagmiddag in München in actie te komen.

Onderlinge ontmoetingen

De onderlinge resultaten zijn precies in balans. In hun zes voorgaande onderlinge ontmoetingen wisten Roemenië en Oekraïne allebei drie keer te winnen. Toch hebben de Oekraïners de morele overhand. De laatste drie keer dat beide landen elkaar troffen, stapten zij namelijk als winnaars van het veld.

Opvallend is dat er de laatste jaren volop werd gescoord in wedstrijden tussen beide landen. De laatste onderlinge ontmoeting in mei 2016 eindigde zelfs in een krankzinnige 4-2 overwinning voor Oekraïne, met onder meer Nicolae Stanciu, Andriy Yarmolenko en Zinchenko als doelpuntenmakers. Het is echter belangrijk dat alle voorgaande onderlinge ontmoetingen allemaal vriendschappelijk waren. Het EK-duel van maandagmiddag wordt het eerste duel tussen beide landen waarin het echt om de knikkers gaat.

Vermoedelijke opstellingen Roemenië – Oekraïne

Conclusie

Dit is een lastige wedstrijd om te voorspellen. Oekraïne heeft op papier een beter elftal dan Roemenië, maar plaatste zich slechts via de achterdeur voor het EK en ging onlangs nog hard onderuit bij Polen. De Roemenen wisten tijdens de EK-kwalificatie knap Zwitserland af te troeven in de strijd om groepswinst en kunnen buigen op een sterke organisatie. Het gebrek aan creativiteit en scorend vermogen is echter een groot probleem – als je zelfs tegen Liechtenstein niet kunt scoren is er echt wat mis. Een nipte overwinning voor Oekraïne zonder tegentreffers ligt daarom wellicht het meest voor de hand.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Roemenië – Oekraïne bekijken.

Wie gaat deze EK-wedstrijd winnen?

  • Roemenië slaat toe en pakt de drie punten.
  • Oekraïne krijgt de Roemenen op de knieën en trapt het EK af met een zege.
  • Geen van beiden. Dit wordt een gelijkspelletje.
69+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie