Voorbeschouwing: hoe komen AZ en Feyenoord voor de dag in hun Europese clashes?

Foto: Voorbeschouwing: hoe komen AZ en Feyenoord voor de dag in hun Europese clashes?

Nog niet zo lang geleden moesten we afscheid nemen van Ajax en PSV als het om hun Europese avontuur voor dit seizoen ging, dus nu zijn er nog twee teams over. AZ gaat op jacht in de Conference League, Feyenoord een stapje hoger in de Europa League. In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op Lazio – AZ en Shakhtar Donetsk Feyenoord.

Lazio AZ

Doordat stadsgenoot AS Roma aanstaande donderdag ook in eigen huis moeten spelen en het stadion gedeeld wordt, verhuisde het duel van Lazio naar de dinsdag. De Romeinen, onder leiding van Maurizio Sarri, staan tweede in de Serie A en kregen een flinke bonus aan zelfvertrouwen door afgelopen weekend met 0-1 te winnen op bezoek bij koploper Napoli.

Door de derde plek in de Europa League-poule moest Lazio een tussenronde spelen tegen CFR Cluj. De Roemenen werden over twee duels verslagen: 1-0 en 0-0. Centrumverdedigers Nicolò Casale en Alessio Romagnoli spelen waarschijnlijk niet en krijgen rust na wat klachten. Ook is de kans aanwezig dat reservedoelman Luis Maximiano de kans krijgt onder de lat. Hij hoopt de reeks van vijf duels op rij zonder tegengoal uit te breiden.

AZ wist ook met een minimaal verschil te winnen afgelopen weekend, maar de 0-1 op bezoek bij Vitesse was wel wat minder spectaculair. Wel blijven de Alkmaarders hierdoor netjes op de derde plek staan. Maar de focus zal vooral liggen op Europees succes, waarmee AZ zich pas echt op de kaart kan zetten. En daarvoor was het team van coach Pascal Jansen voor de winterstop goed bezig.

De eerste plek in de groepsfase zorgde ervoor dat AZ geen tussenronde hoefde te spelen. Het lukte in drie van de laatste vijf uitduels om te winnen. Tegen Lazio zal Wouter Goes waarschijnlijk zijn Europese debuut maken, aangezien hij al een tijdje een basisplaats heeft bij het gemis van vele concurrenten. Doordat Dani de Wit er ook nog niet bij is, zullen Djordje Mihailovic en Sven Mijnans uitvechten wie in de basis mag starten.

Wedtip Lazio – AZ

Het zal beslist geen warm ontvangst worden in Rome, maar daar zal AZ ook wel op rekenen. Onder aan de streep zou het wel degelijk een verrassing zijn als Jansen en zijn spelers op bezoek in Rome een goed resultaat boeken, want de thuisploeg is de favoriet. Daarom de tip: wedden op ‘Lazio wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.70 bij Circus.

Lazio wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Shakhtar Donetsk – Feyenoord

Dan door naar Polen. Polen? Ja, dat is wellicht niet het eerste land waarmee we Shakhtar Donetsk associëren, maar door de Russische invasie van Oekraïne moet het team wel uitwijken naar het buurland. Naar omstandigheden zal de ‘thuisploeg’ toch met vertrouwen aantreden, want afgelopen weekend werd Metalist Kharkiv met liefst 0-7 verslagen in de competitie, waarmee Shakhtar gedeeld op de eerste plek terechtkwam.

In de Champions League hoopten de Oekraïners lang om door te gaan, maar uiteindelijk waren Real Madrid en RB Leipzig toch wat te sterk. Tegen Stade Rennais moest het team diep gaan voor een overwinning, maar na strafschoppen werden de Fransen dan toch verslagen. Maryan Shved en Mykola Matvienko zijn er waarschijnlijk niet bij. In de spits moet met Lassina Traoré een bekende naam voor de goals zorgen.

Voor Feyenoord is het nog steeds leuk om terug te kijken naar de stand van de Europa League-groep, waarin alle teams acht punten behaalden maar de Rotterdammers op doelsaldo eerste werden. Die eerste plek is ook nog steeds te zien in de competitie, mede doordat het team van coach Arne Slot wedstrijden vaak in de slotfase naar zich toe weet te trekken, zoals afgelopen weekend tegen FC Groningen: 1-0.

Daarmee bleken de Rotterdammers andermaal een ploeg die niet alleen lastig te verslaan is, maar ook een enorm doorzettingsvermogen heeft. Dit seizoen verloor Feyenoord pas driemaal in drieëndertig officiële duels, voor het laatst op 27 oktober 2022 tegen Sturm Graz. Justin Bijlow en Quinten Timber zijn er nog niet bij, maar Sebastian Szymanski maakte tegen Groningen wel weer zijn rentree.

Onze voorspelling

Een wedstrijd tussen de koplopers van de Oekraïense en Nederlandse competities geeft sowieso een interessant affiche, maar de teams zijn ook absoluut allebei in vorm. Het is dan ook lastig te voorspellen wie in deze ontmoeting aan het langste eind gaat trekken, maar goals aan beide kanten zijn niet onlogisch. Onze voorspelling is daarom ‘beide teams scoren’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.71 bij Unibet.

Beide teams scoren

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie