Favoriet Feyenoord alert voor opwindend PSV

Foto: Favoriet Feyenoord alert voor opwindend PSV

Feyenoord en PSV strijden vrijdagavond om 20.00 uur in De Kuip om de Johan Cruijff Schaal. Met de Nederlandse supercup staat de eerste prijs op het spel van het seizoen 2023-2024. Maar nog meer is het een treffen tussen twee clubs met een nieuwe dynamiek. Feyenoord is plots favoriet voor alles in Nederland en PSV heeft met Peter Bosz een koerswijziging gemaakt. Uit deze voorbeschouwing blijkt al: dit gaat spektakel worden.

Voorbeschouwing Johan Cruijff Schaal: Feyenoord tegen PSV

Want er is wat gebeurd in Rotterdam. Feyenoord heeft bravoure gekregen, bijna die bluf die ze in Amsterdam zo goed kennen. Door het landskampioenschap stroomt het vertrouwen over in De Kuip. Dat brengt ook een nieuwe status met zich mee. Die van favoriet. En ook op de transfermarkt heb je meer aanzien. Zal je meer moeten gaan betalen voor spelers, maar kan je ook meer ontvangen. Technisch directeur Dennis te Kloese vaart voorlopig wel in die zomerse transfermarkt.

Een dag voor de Johan Cruijff Schaal-strijd presenteerde Feyenoord even een recordaankoop. Ayase Ueda (24) werd voor 9 miljoen euro (dat kan oplopen tot 10 miljoen) overgenomen van Cercle Brugge. Hij is de vervanger van Danilo, die naar Rangers FC vertrok. Een recordbedrag voor een invalspits, want donderdag werd ook bekend dat eerste centrumaanvaller Santiago Giménez zijn contract heeft verlengd met één jaar tot medio 2027. Verder haalde Feyenoord Ramiz Zerrouki, Calvin Stengs, Thomas Beelen, Thomas van den Belt en Yankuba Minteh (huur). Naast Danilo vertrokken onder meer Orkun Kökcü, Oussama Idrissi, Jacob Rasmussen en Sebastian Szymanski.

Feyenoord niet zwakker op papier en in praktijk

Feyenoord is er niet zwakker op geworden. Dat zie je op papier en dat zie je in de praktijk. Feyenoord kende een uitstekende voorbereiding en beloonde zichzelf met een knappe overwinning op Benfica. In de traditionele openingswedstrijd van het seizoen werd het 2-1 en de generale repetitie smaakt voor de Feyenoord-fans naar meer. Nu staat de traditionele openingswedstrijd van Nederland op het programma.

De ploeg van Arne Slot wil gaan aanvallen in de eigen Kuip. Vroeger werd de strijd om de Johan Cruijff Schaal traditioneel gehouden in de Johan Cruijff Arena. Sinds kort wordt deze wedstrijd gespeeld in het stadion van de landskampioen. En dus maakt De Kuip zich op voor een spektakelwedstrijd. We willen niet alleen winnen, maar ook het publiek vermaken”, zei Slot tijdens zijn vooruitblik op de clash met PSV. Hij merkt dat Feyenoord nu echt de favoriet is en voorlopig ook wel zal blijven. “Maar ik kan niet zo veel met favoriet zijn”, reageerde Slot. “Niemand had vorig jaar verwacht dat wij kampioen zouden worden. Het enige dat denk ik wel vaststaat is dat het weer tussen Feyenoord, PSV en Ajax zal gaan.

Feyenoord tegen PSV zijn vaak verhitte potjes.

Bosz is de grote transfer bij PSV

Waar Feyenoord een nieuwe status heeft, daar heeft PSV dat eigenlijk ook. Aanvallend en aantrekkelijk voetbal, dat bracht je voorheen niet zo snel in verband met PSV. De komst van trainer Peter Bosz moet daar verandering in brengen. Het vastleggen van de ervaren Nederlandse coach, die alleen nog prijzen mist in zijn kast, zorgt voor opwinding in Eindhoven. Eigenlijk is het aantrekken van Bosz de grootste transfer van PSV deze zomer.

Verder haalde PSV slechts twee spelers: Noa Lang en Ricardo Pepi. Wel twee spelers waar technisch directeur Earnest Stewart zo’n 25 miljoen euro voor neerlegde. Vooral Lang brengt veel opwinding en rumoer met zich mee. Gaat Bosz hem in het gareel krijgen? Kan Lang de smaakmaker van PSV worden? En de allerbelangrijkste vraag: is Lang dan de opvolger van Xavi Simons?

Bosz moet groot gat Simons vullen

Met Simons had PSV vorig seizoen één absolute uitblinker. Een speler die misschien wel de beste van de Eredivisie was. Hij koos echter om na één seizoen alweer te vertrekken. Voor een appel en een ei (nog minder dan 4 miljoen) ging hij terug naar Paris Saint-Germain, dat hem gelijk verhuurde aan RB Leipzig. Simons laat een groot gat achter bij PSV, de taak aan Bosz (of eigenlijk nog Stewart) om dat op te vullen. Het vertrek van de altijd degelijke Érick Gutiérrez helpt PSV ook niet verder.

Het is dus maar de vraag waar PSV staat. De voorbereiding was wisselend, maar PSV won vaak wel. De generale repetitie voor de Johan Cruijff Schaal werd met 1-0 gewonnen (van Nottingham Forest). Wel opvallend: een wedstrijd van Bosz die eindigde in slechts 1-0. Want als je iets kan verwachten bij het nieuwe PSV zijn het normaal gesproken doelpunten. Luuk de Jong, Pepi, Lang, het talent Isaac Babadi, zij moeten daarvoor gaan zorgen. Het enige nadeel is dat teams van Bosz ook altijd veel tegentreffers incasseren. Onhandig is dan ook dat de zwakke defensie (zeker met het vertrek van Jarrod Branthwaite) nog niet is versterkt.

Toch wil Bosz ‘gewoon’ die wedstrijd in 90 minuten winnen. “Niet alleen dat, we willen ook het publiek vermaken”, herhaalt de PSV-coach de woorden van zijn Feyenoord-collega. Terugkijkend op de transfers en de voorbereiding is Bosz opvallend mild, ondanks dat hij nog aandringt op versterkingen. De opvolger van Simons is er nog niet en achterin moet er dus nog wat gebeuren. “Maar ik ben nu al heel tevreden met de stappen die we maken”, zei de nieuwe coach van de Eindhovenaren. “Ik vind ons er goed voorstaan.”

Kan Feyenoord zijn nieuwe status aan?

Twee tevreden coaches die gaan voor spektakel, dat zou een geweldige clash moeten opleveren. Deze Johan Cruijff Schaal-strijd deed zich 5 keer eerder voor, 3 keer won PSV en dus 2 keer Feyenoord. De laatste keer (in 2018) waren de Rotterdammers de baas. Als het vrijdagavond na 90 minuten nog gelijk staat, dan volgen direct strafschoppen. Zowel Feyenoord als PSV hebben daarop geoefend. Nogmaals spektakel dus. Feyenoord is de favoriet, PSV de opwindende nieuwe ploeg. Kunnen de Rotterdammers die nieuwe status aan of krijgen we bij de start van het seizoen gelijk een verrassing?

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Zerrouki, Stengs; Jahanbakhsh, Giménez, Paixão.

Vermoedelijke opstelling PSV:
Benítez; Sambo, Ramalho, Boscagli, Van Aanholt; Sangaré, Veerman, Babadi; Bakayoko, De Jong, Lang.

Hoeveel doelpunten gaan we zien bij deze Johan Cruijff Schaal-strijd?

  • 0
  • 1-2
  • 3-4
  • 5+
332+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:07
2+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
12+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
19+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
30+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
50+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
22+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1073+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
645+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4244+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
243+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1081+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1047+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
216+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
61+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
330+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
155+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
385+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
367+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
102+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
528+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie