Verscheurd voetbalhart: Bruins staat voor Rotterdams dilemma

Foto: Verscheurd voetbalhart: Bruins staat voor Rotterdams dilemma

Luigi Bruins blijft onlosmakelijk verbonden aan Excelsior. De middenvelder speelde 250 wedstrijden voor de club en komt nog dagelijks naar het stadion in Kralingen om trainingen te geven. Maar de voormalig jeugdinternational heeft ook liefde voor Feyenoord, waar hij supporter en speler tegelijk was. Tijdens de Rotterdamse derby van zaterdag wordt zijn voetbalhart in tweeën gescheurd.

Interview met Luigi Bruins over Excelsior – Feyenoord

In zijn tijd als speler had Luigi Bruins (36) geen ambities om trainer te worden. Hoe anders is dat nu. De oud-speler van Excelsior en Feyenoord geeft bijna elke dag training aan verschillende teams. Aan een middelbare school, aan leden van zijn voetbalschool met beste vriend en oud-ploeggenoot Ryan Koolwijk en aan jeugdinternationals als assistent-trainer van Oranje Onder 18. “Veel trainingen zijn op het complex van Excelsior, dus ik kom nog dagelijks op de club. Ik heb er ook vier jaar training gegeven aan de jeugd”, vertelt Bruins aan SoccerNews.nl. Zelf speelt hij ook nog bij VV Smitshoek in de Vierde Divisie. Als hij aan de slag gaat als trainer, moet hij dat mogelijk opgeven. “Ik bekijk het van jaar tot jaar. Als mijn ambities als trainer belangrijker worden, moet ik een keuze gaan maken. Zelf voetballen is hartstikke leuk, maar ik wil me ontwikkelen als trainer.”

Toekomst bij Excelsior?

Hij heeft trainersambities, doorliep de jeugdopleiding van Excelsior, zat in totaal tien seizoenen bij het eerste elftal en werkte er als jeugdtrainer. Bruins als toekomstige hoofdtrainer van de Kralingers lijkt een logische optelsom.  “Dat zou hartstikke mooi zijn. Het zou de cirkel rond maken. Ik ben er als speler begonnen en geëindigd. Maar op dit moment loopt er niks. De trainers zitten op hun plek en doen het goed. Wie weet in de toekomst. Ik sta er in ieder geval voor open. Het lijkt me leuk om trainer te worden bij de club die ik een warm hart toedraag.”

De speler Bruins verliet Excelsior na één volledig seizoen in het eerste. Grote broer Feyenoord klopte op de deur, een kans die een Rotterdamse jongen niet vaak laat lopen. “Excelsior is mijn thuis. Ik ben daar als zesjarig jongetje binnengelopen, maakte op mijn zeventiende mijn debuut en stopte er op mijn 34ste. Maar als jongen uit Rotterdam word je ook supporter van de club die om de prijzen speelde. Dat deed Excelsior niet, Feyenoord wel. Dat ik daar heb mogen spelen was een droom die uitkwam.”

Supporter van Feyenoord

Als trainer kijkt Bruins met veel plezier naar het Feyenoord van dit moment. Hij kan zich vinden in de mening dat de ploeg onder Arne Slot het beste voetbal van Nederland speelt. “Samen met PSV, zeker. Je kunt een duidelijke visie van de trainer herkennen. Slot drukt echt zijn stempel op het elftal. Het is heel duidelijk hoe hij met zijn ploeg wil spelen. Ze trainen ergens op en het komt terug in de wedstrijden. Dat komt door de kwaliteit van de spelers, maar ook van de trainer. In combinatie met veel aandacht voor fitheid en fysiek kun je dan ver komen.”

Zijn dubbele clubvoorkeur zorgt ervoor dat Bruins zaterdag bij de onderlinge ontmoeting voor een dilemma staat. Feyenoord heeft de punten nodig om PSV in zicht te houden, Excelsior wil graag stevig in het linkerrijtje blijven staan. De liefde voor zijn eerste club blijkt toch dieper te zitten. “Ik voorspel een gelijkspelletje, omdat ik mijn club Excelsior daar mee help. Feyenoord schiet er niet zoveel mee op, dus voor hen is het niet mooi, maar je kunt niet iedereen tevreden houden. Ze krijgen in ieder geval een punt.” Normaal gesproken zou dit Feyenoord echter van Excelsior winnen, stelt Bruins. “Ze zijn natuurlijk een maatje te groot. Dat is geen schande. Excelsior doet het op dit moment supergoed. Ze halen veel punten, ook tegen moeilijke tegenstanders. Misschien kunnen ze wel stunten en voor een verrassing zorgen.”

Feyenoord is maatje te groot en Champions League | SN Weekly met Anouk Hoogendijk #19

Kan Excelsior stunten tegen Feyenoord?

  • Ja, ze zijn sterk dit seizoen.
  • Nee, Feyenoord is veel sterker.
135+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie