EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

Van ‘t Schip krijgt met Ajax belangrijke voetballes

Foto: Van ‘t Schip krijgt met Ajax belangrijke voetballes

Ajax kreeg donderdagavond voor de zoveelste keer dit seizoen een klap te verwerken. In dezelfde week als waarin Alex Kroes plotseling geschorst werd als algemeen directeur, gaven de Amsterdammers in de blessuretijd een 1-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles uit handen. En dus blijft het behoudt van de vijfde positie een vraagteken.

Analyse: Van ‘t Schip tevreden over eerste helft

Wie de eerste 45 minuten van de wedstrijd zag, verwachtte dat de thuisploeg eenvoudig een zege zou binnenhalen. Ajax domineerde de wedstrijd en drong de tegenstander terug op eigen speelhelft. De opponent brak wel een aantal maal uit, maar Ajax had het meeste recht op een voorsprong. Die kwam er via Anton Gaaei, die alle critici nog maar eens de mond snoerde. De rechtsback werd door analisten dit voetbaljaar beschimpt en beleefde twee pijnlijke wissels, maar toont zich de voorbije weken op de weg terug.

Donderdagavond ging het vooral over zijn uitstekende kwaliteiten. Waar hij in verdedigend opzicht veelal tekortschiet, aangezien hij vaak te laat is óf vergeet hard in te grijpen, toonde hij tegen Go Ahead Eagles in de aanval wél goed mee te kunnen. Dat is niet voor niets, want wie de geschiedenis van Gaaei kent, weet dat de 21-jarige Deen bij Viborg FF in een vijfmans defensie speelde. De rechtsback bestreek zijn gehele kant en mocht op rugdekking rekenen van zijn teamgenoten. Dat is bij Ajax dit seizoen minder het geval.

Gaaei haalt tegen Go Ahead Eagles zijn gram

Dat hij in deze wedstrijd zijn gram kon halen, is vooral voor hem persoonlijk een droom die uitkomt. Het was goed te zien aan de blijdschap die hij na zijn doelpunt toonde. Nadat hij aan de toeschouwers een schitterende volley liet zien, juichte hij alsof hij de winnende treffer in een Champions League-finale had gemaakt. Voor hem zal het ongetwijfeld als een overwinning voelen en vertrouwen geven richting het einde van het seizoen. Wanneer hij in zijn kracht speelt, kan hij namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de resultaten.

Het neemt niet weg dat Ajax na het huidige voetbaljaar bestuurlijk moet afwegen of het verder wil met Gaaei. Het ligt namelijk in de lijn der verwachtingen dat Ajax vanaf volgend seizoen zal terugkeren naar een 4-3-3 formatie. Gaaei moet zich dan weer op de rechtsbackpositie richten en daar liggen nou net niet zijn kwaliteiten. De trainers zullen het beste weten of Gaaei in staat is om op termijn ook verdedigend zijn mannetje te kunnen staan. Anders lijkt de voetballer meer geschikt voor een andere club, die wél in zijn geliefde systeem speelt.

Anton Gaaei maakte tegen Go Ahead Eagles de openingstreffer.

Balans bij Ajax ontbreekt wederom

Waar Ajax in de eerste helft tevreden kon zijn, ging het na rust wederom mis. Het had veel te maken met de manier waarop de Amsterdammers op het veld stonden. De ploeg van John van ‘t Schip liep steeds verder achteruit en liet de tegenstander komen, waardoor het aan het einde van de wedstrijd vooral tegenhouden was. Even leek het erop dat Ajax het zou redden, maar geheel in lijn met het dramatische seizoen mocht het ook van dit geluk niet profiteren. Go Ahead Eagles scoorde in de absolute slotfase en Ajax pakte ‘slechts’ een punt.

Na afloop kreeg Van ‘t Schip veel kritiek op zijn wisselbeleid. De oefenmeester liet de ‘ervaren voetballers’ Josip Sutalo en Branco van den Boomen op de reservebank zitten en koos wel voor héle jonge invallers. Naast de vraag of met de huidige vorm van de Kroaat het inbrengen van Sutalo zin had gehad, toonde het nog maar eens aan dat Ajax de komende maanden goed moet kijken naar de leeftijdsopbouw van de selectie. De huidige groep is simpelweg veel te jong en heeft duidelijk een aantal ervaren spelers nodig om de balans te herstellen.

Daar heeft Van ‘t Schip voorlopig echter niets aan. Hij probeerde na afloop vooral de goede zaken mee te nemen. Gaaei was in goede vorm, Kenneth Taylor liet eveneens mooie dingen zien en het combinatiespel van de eerste helft was iets om tevreden over te zijn. Zondagmiddag wacht De Klassieker tegen Feyenoord. Het is doorgaans een wedstrijd waar Ajax met veel vertrouwen naartoe gaat, maar dat zal ditmaal anders zijn. Ajax moet zien te verrassen. Aan inzet geen gebrek, aan kwaliteiten en ervaring wél.

Behoudt Ajax de vijfde plek?

 • Ja, ik verwacht het wel
 • Nee, ik denk het niet
269+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie