Waarom we te snel gaan met AZ-uitblinker Van Bommel

Foto: Waarom we te snel gaan met AZ-uitblinker Van Bommel

Het gaat hard met de loopbaan van Ruben van Bommel. Vorig seizoen stond hij nog wekelijks op het veld in de Keuken Kampioen Divisie en zondagmiddag was hij de Man of the Match in het duel tussen AZ en Ajax. Het enthousiasme over de zoon van Mark van Bommel was na de wedstrijd dan ook groot. Daar schuilt direct ook het grote gevaar in.

Analyse: Van Bommel na uitstekende start zoekende bij AZ

Afgelopen zomer was al snel duidelijk dat Van Bommel een toptransfer zou gaan maken. Het talent maakte vorig seizoen veel indruk bij MVV door in 31 wedstrijden in de competitie maar liefst 15 doelpunten te maken en 5 assists af te leveren. Het wekte onder meer interesse van FC Twente, dat hem als ideale opvolger voor de vertrekkende Václav Černý voor zich zag. Niets was echter minder waar, want AZ mengde zich in de strijd om zijn handtekening en Van Bommel besloot om voor zijn kans in Alkmaar te gaan. Die stap kwam niet uit de lucht vallen: zijn opa Bert van Marwijk voetbalde in zijn voetballoopbaan eveneens een aantal jaren bij AZ.

Van Bommel begon hoopvol bij zijn nieuwe werkgever door in de voorronde van de Conference League direct een bijdrage te leveren. Tegen zowel FC Santa Coloma als SK Brann zette hij een treffer achter zijn naam, waarmee hij uit de startblokken schoot. Sindsdien ging het echter een stuk minder. In 17 competitiewedstrijden kreeg Van Bommel het slechts voor elkaar om tweemaal het vijandelijke doel te treffen. Dat gebeurde ook nog eens in thuisduels met Go Ahead Eagles en FC Volendam, wedstrijden die met grote cijfers gewonnen werden. De gemaakte doelpunten waren kortom uitsluitend voor de statistieken. Tegen Ajax veranderde er echter veel.

Grote uitblinker Van Bommel tegen Ajax

Hoofdtrainer Maarten Martens gaf hem de gelegenheid om in het basisteam te beginnen en binnen enkele minuten was het al raak. Mede door een fout van Anton Gaaei raakten de Amsterdammers de bal op het middenveld kwijt, waarna AZ er razendsnel uitging en Van Bommel op zijn wenken werd bediend. De linker aanvaller had Jorrel Hato voor zich, besloot naar binnen te kappen en verraste doelverdediger Diant Ramaj door in de korte hoek raak te schieten: 1-0. Ook na de theepauze was hij trefzeker. Ditmaal was het Devyne Rensch die Van Bommel niet voor zich kon houden, waardoor hij in het strafschopgebied eenvoudig kon uithalen.

Gezien het feit dat het de enige twee doelpunten van de wedstrijd waren, was de 19-jarige Van Bommel zondagavond de gevierde man. De herinneringen gingen direct terug naar zijn vader die in de clubkleuren van PSV ook vaak erin slaagde om Ajax pijn te doen. Zesmaal kreeg de huidige hoofdtrainer van Royal Antwerp FC het voor elkaar om tegen Ajax een treffer te maken, waarbij zijn hattrick uit 2005 het meest bekend is. Na afloop kreeg de jonge Van Bommel dan ook veel vragen over zijn vader. In het interview met NU.nl viel het op dat de buitenspeler verrassend nuchter bleef en zich vooral op zijn eigen ontwikkeling wilde concentreren.

“Ik denk dat dit de mooiste wedstrijd uit mijn loopbaan is. Het was er één die we moesten winnen. Het verschil met Ajax is nu zes punten in ons voordeel. Deze zege is heel lekker”, zo liet hij door het medium optekenen. “Of scoren tegen Ajax een specialiteit van de familie is? Dat weet ik niet, haha. Ik weet wel dat mijn vader makkelijk scoorde tegen Ajax. Hopelijk ik in de toekomst ook.” De twee doelpunten tegen Ajax zullen Van Bommel ongetwijfeld vertrouwen geven voor de komende weken, maar zijn slechts een momentopname. In de aankomende maanden moet pas blijken of Van Bommel in staat is om het niveau vast te houden.

Ruben van Bommel speelt sinds dit seizoen bij AZ.

Enthousiasme in de media groot

Het zal voor Van Bommel cruciaal zijn om beide benen op de grond te houden. De voorbije jaren liepen in de Eredivisie namelijk wel vaker spelers rond die evenveel lef hadden als het huidige talent. Neem Justin Kluivert, die in het seizoen 2016-2017 opkwam in de Johan Cruijff ArenA. Oussama Idrissi was dan weer een groot talent bij AZ. Beide buitenspelers kregen het echter niet voor elkaar om na een sterk eerste seizoen de volgende stap in hun loopbaan te zetten. Waar Kluivert niet het geduld kon opbrengen en een transfer naar AS Roma maakte, bleek Idrissi in Sevilla niet in staat te zijn om zich verder te ontwikkelen.

Het enthousiasme rondom Van Bommel is logisch, maar hij moet de komende jaren eerst meer laten zien om zich daadwerkelijk te onderscheiden van de overige Nederlandse talenten. Gekeken naar bijvoorbeeld zijn huidige statistieken, springt hij er nog altijd niet tussenuit. Voor Pierre van Hooijdonk is het desondanks genoeg om te stellen dat hij in de toekomst in de spits moet spelen. “Het is gewoon een ontzettend goede speler. Ik denk dat hij zal eindigen als centrumspits”, vertelt Van Hooijdonk bij Studio Voetbal. “Hij beheerst alles: hij is snel en heeft finesse in zijn afwerking. Ik heb hem vorig jaar bij MVV in de Keuken Kampioen Divisie ook veel goals zien maken. Daar zaten lobjes bij, stiftjes, pegels en kopballen.”

Voor Van Bommel is het ongetwijfeld een droom die uitkomt om tegen Ajax tweemaal te scoren én matchwinner te zijn, maar de waarheid is ook dat hij tegen een tegenstander speelt die al het gehele voetbaljaar moeite heeft met verdedigen. Van Bommel heeft kortom optimaal gebruikgemaakt van de zwakheden van Ajax. Hij kan de ervaring op zijn CV bijschrijven, maar verder zal hij zichzelf vooral moeten richten op de toekomst. Martens raakte de juiste snaar door te stellen dat Van Bommel nog veel kan bijleren en er daarom nog lang niet is. Op de goede weg zit hij zonder twijfel, maar in de wereld van het topvoetbal wordt veel meer verwacht. En die tijd krijgt hij bij AZ.

Gaat Van Bommel in het Nederlands elftal spelen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
198+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
54+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
66+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
52+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
96+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
122+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
151+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
407+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
19+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
181+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
36+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
46+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
221+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
32+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
114+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
142+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
220+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
292+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
21+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
16:50
43+
Champions League-verrassing oogst lof: “Kwaliteit, maar ook ervaring”
16:33
208+
Van Nistelrooij kreeg Oranje-dreun: “Een grote teleurstelling”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie