Van Basten: ‘Ene keer kan hij er niets van, vervolgens is hij de koning’

Foto: Van Basten: ‘Ene keer kan hij er niets van, vervolgens is hij de koning’

Marco van Basten was één van de grootste criticasters van Brian Brobbey, maar erkent nu dat de Ajax-spits toch behoorlijk in vorm is geraakt. Al wil de oud-topvoetballer niet direct doorslaan in alle lofzang.

‘We zijn een beetje aan het overdrijven in de lof voor Brobbey’

“Ik vind dat Brobbey het goed doet, maar ik vind ook dat we een klein beetje aan het overdrijven zijn”, begint Van Basten bij Ziggo Sport. “Het gaat teveel van: hij kan er niks van en vervolgens is hij de koning. Hij staat nog niet bovenaan de topscorerslijst. Hij doet het goed bij Ajax, want die ploeg loopt niet, maar hij krijgt behoorlijk veel kansen.”

“Hij heeft een goed gemiddelde qua kansen, maar het rendement kan omhoog. Het is een jongen met genoeg kwaliteiten, maar ik vind dat hij technisch gezien beter had moeten zijn als hij twaalf jaar lang in de jeugdopleiding van Ajax heeft gezeten.” En over de fitheid van Brobbey zegt Van Basten verder: “Ik vind dat hij nog veel fitter zou moeten zijn. Je moet niet groot zijn, je moet veel lopen. Ik krijg de indruk dat hij vaak snel vermoeid is. Ik kijk omhoog, wil een topper hebben. Ik wil graag een goed Ajax en een goede spits, die ook internationaal presteert. Dan moet je hoog in de boom zitten.”

Al ziet Van Basten genoeg talent. “Hij is sterk en gretig en scoort makkelijker dan in het begin van het seizoen. Maar dat betekent niet dat hij beter kan voetballen. Je ziet dat hij de bal niet meteen de baas is. Wat hij laat zien dat kan hij, dat weet je. In het begin was hij misschien een beetje nerveus of had hij pech, want onder Ten Hag kwam hij vaak als invaller binnen de lijnen en was hij ook waardevol. Het vertrouwen dat je nodig hebt als spits dat heeft hij nu.”

Eens met Van Basten?

  • Ja
  • Nee
252+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie