Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop

Foto: Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop

Trainer Arne Slot verdedigt zijn eerste spits bij Feyenoord Santiago Giménez te pas en te onpas. De doelpuntendroogte, het gebrek aan betrokkenheid bij doelpunten, gemiste (grote) kansen en niet scoren bij een 6-0 zege. Bijna niemand kan er meer om heen dat Giménez totaal uit vorm is. Toch wijst Slot nog naar tal van andere punten waarop Giménez wel goed zou scoren. Klopt dat? De statistieken wijzen totaal de andere kant op.

Analyse: statistieken bewijzen dramatische achteruitgang Santiago Giménez na winterstop

We kennen Santiago Giménez bij Feyenoord nu bijna twee seizoen. In het eerste seizoen werd hij gelijk kampioen in de ploeg van Slot. Hij was voor de winterstop alleen niet de eerste spits. Dat was de inmiddels naar Rangers vertrokken Danilo. De Mexicaanse spits moest wennen. De overgang van het warme Mexico naar het koude Rotterdam gaat niet in de koude kleren zitten. Het grote cultuurverschil kwam er nog bij en de manier van voetballen is totaal verschillend. Hij kwam vanuit een 4-4-2-systeem en moest nu opeens als enige spits opereren.

Ook was het niveau op de trainingen opeens een stuk hoger dan hij gewend was bij Cruz Azul. Giménez moest aanhaken en optrainen en pufte regelmatig naar adem. Misschien is hij daarom wel een pleister op zijn neus gaan gebruiken. Uiteindelijk was daar die voor hem zo heerlijke winterstop. Hij kon even terug naar de familie in Mexico en acclimatiseerde steeds beter. Rotterdam begon zijn thuis te worden en de fans hadden hem, ondanks zijn mindere speelminuten, al in de armen gesloten. Als invaller bleek hij ook steeds meer van waarde. Iedereen kan het belangrijke doelpunt tegen SS Lazio wel herinneren. Feyenoord werd plots groepswinnaar en trok door in een succesvolle Europa League-campagne.

Santiago Giménez scoort als invaller tegen Lazio en helpt Feyenoord naar de Europa League-knockout-ronde.

Giménez hot in zomermarkt, maar bleef Feyenoord trouw

Na de winterstop was Giménez los. AS Roma was nipt te sterk in een kwartfinale-tweeluik maar in de competitie ramde Giménez erop los. De doelpunten reeg hij aaneen en dankzij de Mexicaanse scoringsdrift kwam Feyenoord los van de concurrentie en kroonde een uitstekend jaar met de landstitel. Giménez kon niet meer stuk en bedragen van boven de 50 miljoen werden al genoemd.

Giménez bleef, want hij wilde een volledig seizoen presteren bij Feyenoord, in de Champions League meedoen en was verknocht aan Rotterdam, Rotterdammers en Het Legioen. De zomerstop deerde hem niet want het doelpuntenmaken was de Mexicaan niet zo maar verleerd. De vergelijking met Coen Dillen werd weer eens uit de kast getrokken, maar zoals zo vaak kon niemand tippen aan de voormalig PSV’er zodra er meer dan 20 wedstrijden op de teller stonden. De teller stokte plots drastisch bij Giménez. Deze keer was de winterstop wel een hekele onderbreking blijkbaar.

Statistieken Giménez onderschrijven deels wat we al weten

Want als we de statistieken erbij pakken is het duidelijk. Giménez is minder gaan scoren. Dat had iedereen al kunnen tellen en dat is zelfs Slot niet ontgaan. Toch behoudt de coach een ongebreideld vertrouwen in zijn Mexicaanse nummer één-spits. Elke keer als er gevraagd wordt naar het gebrek aan doelpunten, waarom Ayase Ueda niet meer minuten maakt en of het niet tijd wordt om wat kritischer te zijn op Slot is het antwoord hetzelfde: ‘Giménez is een topspits en als hij niet scoort is hij op heel veel andere vlakken van groot belang.’

Waarschijnlijk is het feit meer dat Slot niemand achter de hand heeft en zijn spits die toch mede verantwoordelijk is voor het successeizoen van vorig jaar, niet wil laten vallen. We nemen de vergelijking tussen voor en na de winterstop. Alles proppen we per 90 minuten om de beste vergelijking te maken. Wat blijkt: op alle statistieken is Giménez drastisch achteruit gegaan. Doelpunten (1.25 naar 0.25), assists (0.28 naar 0.08) en ook schoten (4.4 naar 3.5) en daarbij ook de gepaarde statistiek expected goals (1.0 naar 0.6).

Statistieken Santiago Giménez Eredivisie 2023-2024

Voor winterstopStatistiek (per 90 minuten)Na winterstop
1.25Doelpunten0.25
0.28Assists0.08
4.4Schoten3.5
2.2Schoten op doel1.6
1.0Expected goals0.6
1.3Gecreëerde kansen0.8
0.2Expected assists0.1
32.9Balcontacten31.6
9.4Balcontacten in het strafschopgebied7.6
14.5Passes14.6
70.2 procentPassnauwkeurigheid67.6 procent
10.1Duels10.5
39.3 procentGewonnen duels45.2 procent
Bron: Opta/Stats Perform

Giménez wordt minder betrokken in Feyenoord-spel

Hoe zit het dan met de andere kwaliteiten van Giménez die Slot zo roemt? Hij wordt op het oog al veel minder betrokken in het spel na de winterstop, maar dat blijkt ook uit de statistieken. Het aantal balcontacten (zowel in totaal als in het strafschopgebied) gingen achteruit. Hij geeft een fractie meer passes (14.5 naar 14.6) maar dat zijn nog altijd heel weinig passes. De nauwkeurigheid is een stuk minder: van 70.2 procent naar 67.6 procent.

Waar Slot dan wel enigszins aan vast kan houden is het aantal gewonnen duels. Dat ging licht omhoog van 10.1 naar 10.5. Hij won daarvan ook meer duels. Voor de winterstop won hij 39.3 procent van zijn duels, na die winterstop ging dit omhoog naar 45,2 procent.

Statistieken Giménez voor en na de winterstop in beeld: doelpunten, expected goals, schoten en expected schoten

Ketchupflestheorie geldt niet voor Giménez

Dat is dan misschien ook het enige waar Slot aan vast kan houden, samen met het verleden. Helaas geldt voor Feyenoord hier ook dat resultaten in het verleden geen garantie voor de toekomst bieden. De ketchupflestheorie, waarbij na een doelpuntendroogte één goal genoeg is om daarna heel veel goals te maken, gaat ook niet op voor Giménez. Hij verspreidt zijn goals tussen al zijn speelminuten na de winterstop.

Slot en ook technisch directeur Dennis te Kloese wachten met spanning het slot van het seizoen af. Pikt Giménez het doelpuntenmaken weer op, dan kan er wellicht toch nog een transferklapper gemaakt worden. Anders moet Feyenoord misschien eraan denken om de Mexicaan toch nog te behouden. Veel afwegingen. Want mist Giménez misschien gewoon de kwaliteiten op lange termijn, is hij een eendagsvlieg, of moeten we wachten tot de volgende winterstop? Eerst maar de bekerfinale.

Wanneer komt Giménez uit zijn vormcrisis?

  • In de bekerfinale, dan maakt hij er 3
  • In de laatste wedstrijden gaat hij het scoren weer oppakken
  • Na de zomerstop bij een andere club
  • Na de zomerstop bij Feyenoord
  • Na de winterstop
  • Nooit, hij is een eendagsvlieg
290+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:09
7+
Davy Pröpper zet voor tweede keer punt achter loopbaan
14:48
38+
‘Tegen Bayern München zal Bosz geen nee zeggen’
14:33
195+
‘Slot wil zijn Feyenoord-lieveling naar Anfield halen’
14:26
41+
Duitse Bundesliga-club laat oog vallen op topscorer Roda JC
14:19
44+
Koeman legt zijn keuze voor Gravenberch uit
14:06
54+
Van Wijk schetst vernietigend beeld van Mislintat: ‘Duldde geen tegenspraak’
13:52
51+
Gullit: “Ik vond altijd dat het DNA van Feyenoord niet klopte”
13:36
150+
Na Slot ook Dennis te Kloese weg bij Feyenoord?
13:21
123+
Koeman legt passeren Feyenoorder uit: ‘Anderen beter’
13:08
39+
Toni Kroos stopt na het EK als profvoetballer
13:03
189+
‘Winstwaarschuwing’ rond PSV’er: Liverpool-scout gespot
12:48
212+
Schouten reageert op ‘vertrek bij PSV’
12:33
164+
“Ik heb Clasie hoog zitten, maar tegen ons deed hij dat bewust”
12:18
205+
‘Ajax wil Mbappé-telg’
12:00
358+
‘Nachtmerrie compleet voor Jordan Henderson’
11:40
71+
Van Persie: ‘Ik ben niet dezelfde persoon die ik was als speler’
11:24
17+
Tip voor shirtcollectors: grote korting in clubshops
10:44
175+
Robin van Persie krijgt ontvangstcadeau Heerenveen: ‘Deze hingen vroegen in mijn kamer’
10:28
207+
Liverpool-fans hoopvol over toekomst Salah na tweet
10:03
150+
Van Ginkel wil doorvoetballen: ‘In Arnhem is die kans niet groot’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie