PSV-toptalent met punkstatus in het paspoort

Foto: PSV-toptalent met punkstatus in het paspoort

Hij komt uit het diepe zuiden van Nederland en laat wekelijks zijn kunsten zien een kleine honderd kilometer verderop: Iggy Houben. Dit talent van PSV, kind van de provincie Limburg, klopt heel langzaam aan de deur van de hoofdmacht. Met een pegel in de poten.

Bocholtz. Het Zuid-Limburgse dorp waar huidig Oranje-international Mark Flekken ook vandaan komt. Gelegen vlakbij de grensovergang naar het Duitse Aken. Hier zag Iggy Houben het eerste levenslicht in de winter van 2004. Op 7 december in dat jaar kwam de Houben-telg, zoon van een vader die in het amateurvoetbal in het verleden aardig kon ballen, ter wereld.

Godfather of Punk

Iggy. Een voornaam die bij bijkans iedereen meteen doet denken aan die Amerikaanse ster Iggy Pop. In de volksmond wordt hij de ‘The Godfather of Punk’ genoemd. Omdat hij in de afgelopen decennia een heel belangrijke rol heeft gespeeld in het genoemde muziekgenre. Terug naar zijn Limburgse equivalent die dus een soort van punkstatus in zijn paspoort heeft staan en op De Herdgang steeds meer van zich doet spreken.

Iggy Houben werd heel even opgeleid als jonge speler door Roda JC, maar al snel overgehaald om naar PSV te komen. Van de provincie naar verderop in een ándere provincie. Op weg naar een droom. Die van ooit te mogen spelen in het eerste elftal van de Brabantse topclub. De linkspoot, achttien jaar inmiddels, maakte dit seizoen al in meerdere wedstrijden speelminuten voor Jong PSV.

Willy Boessen

In de tijd daarvoor kwam hij ook al uit voor meerdere vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Iggy Houben viel daar zeker niet in negatieve zin op. Inmiddels is hij in Eindhoven onder de hoede van ook een Limburger die in het verleden jarenlang een vaste waarde was bij Fortuna Sittard in de Eredivisie: Willy Boessen.

Hij staat immers aan het roer bij het beloftenelftal van PSV. Iggy Houben wordt in de formatie meestal geposteerd op de flanken, als rechts- of linksbuiten. Onlangs scoorde hij nog een doelpunt voor de Eindhovense talenten in de Premier League International Cup tegen Blackburn Rovers. Waarmee hij nog maar eens onderstreepte dat hij behoorlijk iets in zijn mars heeft als voetballer.

In zijn mars. Dát zijn de drie duidelijke woorden die op het PSV-talent van toepassing zijn. Hij heeft ‘het’ namelijk in zich om een speler te worden die de komende jaren van zijn, oorspronkelijke, hobby zijn werk gaat maken. Anders gezegd: hiermee zijn centen te gaan verdienen. Het ‘grote’ geld misschien wel in de top van Nederland of, later nog, in Europa. Die kans zit er namelijk in.

Leermomenten

Dat vindt ook zijn huidige trainer Boessen, die zich onlangs in een regionaal tv-programma liet ontvallen dat Houben “nog wat rust moet gaan krijgen in zijn spel”. “Hij is meer van het korte spel met fantastische voorzetten met zijn linkerbeen en een individuele actie, maar hij moet zijn spel ontwikkelen in de grote ruimtes. Hij moet diepte zien en diep lopen.”

Al gaf de ervaren oud-prof, in het verleden ook trainer geweest van VVV en FC Den Bosch, daarbij meteen ook aan dat hij een mooi en succesvol verder verloop van de loopbaan van zijn jonge provinciegenoot voorziet. “Hij heeft alle tijd en is nog hartstikke jong maar Iggy gaat absoluut slagen in het profvoetbal.” Die zienswijze kan de talentvolle aanvaller dus alvast in zijn zak steken.

Concurrentie

Natuurlijk heeft hij bij een topclub en kampioenskandidaat die PSV in de Eredivisie is, te maken met behoorlijk wat concurrentie. Niet alleen binnen Jong, maar zeker ook bij de hoofdmacht waar op de vleugels toppers als Noa Lang, Hirving Lozano en Johan Bakayoko op dit moment heel vaak excelleren.

Iggy Houben mag echter nog blijven leren. Blijven schaven aan zijn acties met en zonder bal, doelgerichtheid en de rest van zijn spel. Qua mentaliteit zit het volgens mensen om hem heen overigens “sowieso wel goed”. Daar daar zal het de komende tijd niet aan liggen als Houben zichzelf verder om hoog wil stuwen op de PSV-ladder.

“Iggy is een zeer gedreven persoon. Qua karakter is hij ook een heel fijn persoon. Hij heeft een goede thuissituatie met een fijn gezinsleven.”

Iggy Houben gaat PSV 1 halen

  • Eens
  • Oneens
276+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie