PSV: eerste nodige ferme klap onderweg naar ‘ka-ching’

Foto: PSV: eerste nodige ferme klap onderweg naar ‘ka-ching’

PSV kan op verre afstand de vele miljoenen die in de Champions League te verdienen zijn misschien al een heel klein beetje ruiken. Maar hiervoor zal sowieso eerst de Oostenrijkse horde Sturm Graz genomen moeten worden. Met meteen een forse thuisoverwinning, is al een heel belangrijke stap gezet.

PSV zal Sturm Graz snel te grazen moeten nemen om goed uitgangspositie voor Champions League te hebben

Het was korte tijd nadat PSV in de Kuip met 0-1 de clash met regerend landskampioen Feyenoord winnend had afgesloten. Daarmee was de Johan Cruijff Schaal binnengehaald. Eveneens binnen, in de catacomben om precies te zijn, stiefelde Peter Bosz rond. Met zijn glanzende kale kop en stoppelbaard stond nieuwbakken hoofdtrainer van de Eindhovense club Hans Kraay jr. van ESPN netjes te woord.

Er ontspon zich een gesprekje over ‘grote prijzen of geen grote prijzen’. Over het feit dat Bosz in zijn loopbaan tot op heden nooit echte bekers had weten te pakken. Tot die vrijdagavond onlangs in Rotterdam dus. Of toch niet? Nee, Bosz vond de JC Schaal géén grote prijs. Zo zei hij eerlijk in de microfoon. Dat zal niemand echt met hem oneens zijn geweest.

Maar toch: PSV had tijdens de eerste confrontatie met Feyenoord een eerste tikje uitgedeeld aan één van de concurrenten om de titel in de Eredivisie. De Eindhovenaren lieten tijdens dit duel zien dat zij het – in ieder geval op dit moment – goed op de rit hebben staan. Een gegeven dat hen zeker niet slecht zal uitkomen nu Sturm Graz op bezoek gaat komen.

Zelfvertrouwen

Met een goed resultaat en dus een flinke portie zelfvertrouwen in de achterzak, is het zeker makkelijker beginnen aan de komende confrontatie met de ploeg uit het Alpenland. Een wedstrijd waar echter veel meer druk op zal zitten: het kruisen van de degens met de tegenstander uit Oostenrijk gaat immers om plaatsing voor het miljoenenbal zoals de Champions League in de volksmond heet.

De spelers uit de bergen komen eerst naar Eindhoven. Wat automatisch inhoudt dat de Bosz-formatie meteen spijkers met koppen kan slaan om de eerste stap naar de allesbeslissende play-offs te kunnen zetten. Met een forse overwinning in eigen huis, hoeft de return in Oostenrijk maar een formaliteit te zijn.

Eerste klap

Hiervoor heeft PSV zélf de troeven in handen. Kwalitatief hebben de Brabanders meer in huis dan Sturm, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat de Oostenrijkers helemaal niks kunnen. Peter Bosz kennende zal hij met zijn ploeg gaan proberen om de komende Europese opponent vanaf minuut één direct bij de strot te pakken en zo snel een openingsdoelpunt te gaan maken.

Overrompelingstactiek. De welbekende eerste klap is meestal immers een daalder waard (en voor PSV daarna hopelijk ook nog ettelijke miljoenen). Wanneer de op papier niet sterk(er) geachte Oostenrijkers in het komende tweeluik immers aan de zegekar worden gebonden, dan wachten daarna de play-offs. De laatste horde naar een flinke zak met geld.

Waarin uiteindelijk de verborgen sleutel verborgen ligt voor het prestigieuze miljoenencircus dat de Champions League is. De Eindhovenaren weten inmiddels al wie de mogelijke tegenstanders daarin zullen gaan worden: het Schotse Rangers FC of het Zwitserse Servette. Ploegen die bij voorbaat zeker niet gemakkelijk te verslaan zullen zijn, maar onmogelijke opgaves zijn het echter ook niet.

Sam Lammers

Bij de club uit Glasgow zal het, mocht het zover gaan komen, een oude Herdgang-bekende tegen gaan komen: Sam Lammers. De voormalig aanvaller van PSV werd tijdens de lopende transferperiode door de Schotse grootmacht aangetrokken, evenals de voormalig Feyenoorders Cyril Dessers en de Braziliaan Danilo.

Bij Servette Geneve, afgelopen seizoen tweede geworden in de Zwitserse hoogste klasse, speelt de Duitser Patrick Pflücke, die nog niet zolang geleden de sterkste speler was bij Keuken Kampioen Divisie-club Roda JC. Maar die wedstrijden zijn voor PSV nú nog niet het belangrijkste. Eerst wachten zoals gezegd de mannen van trainer Christian Ilzer van Sturm Graz.

Het belang van die wedstrijd zal bij iedereen, zo is de verwachting althans, tot in elke vezel doorgedrongen zijn. Hoofdtrainer Peter Bosz heeft al meteen na zijn intrede dan wel een klein prijsje gepakt, maar dat weegt niet op tegen plaatsing voor de CL en zeker niet het later te vergeven kampioenschap in de Eredivisie. Al is dat laatste nog wel erg ver van het spreekwoordelijke bed.

Goede prestaties onmiddellijk in het begin geven echter meer rust, dat zal Bosz ongewijfeld ook maar al te goed beseffen. Ook daarom zou het goed zijn als PSV de Grazer opponent meteen een ferme tik op de kin geeft, waardoor er louter lachende gezichten in het gedeelte van Brabant dat PSV liefheeft, zullen zijn. Op De Herdgang weten ze dát alvast zo goed als zeker.

Vermoedelijke opstelling PSV: Benítez; Teze, Ramalho, Boscagli, Van Aanholt; Sangaré, Veerman, Babadi; Bakayoko, De Jong, Lang.

PSV gaat zich plaatsen voor de Champions League?

  • Ja
  • Nee
390+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie