EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

Pepijn Lijnders! La, la, la, laat het maar zien

Foto: Pepijn Lijnders! La, la, la, laat het maar zien

Pepijn Lijnders verruilt Liverpool voor Red Bull Salzburg. Losgekomen uit de verstrengeling bij papa Jürgen Klopp, gaat hij het – nogmaals – proberen op eigen trainersbenen te staan. Is de geboren Limburger daadwerkelijk zo goed? Ik wil dat niet met grote stelligheid zeggen, nu hij ‘alleen’ verder moet gaan in de Oostenrijkse bergen. Hij komt bovendien een beetje over als een wijsneus, daar prikken spelers zo doorheen.

Opinie: Pepijn Lijnders zal na Liverpool-tijdperk nu moeten bewijzen dat hij ook goede hoofdtrainer is

Vooraleer: Pepijn Lijnders heeft iets in zijn mars. Op voetbaltechnisch gebied. Dat denk ik écht. De ex-PSV’er werkte in totaal tien jaar in de Europese top op Anfield, dan moet je zeker bepaalde kwaliteiten hebben. Dus daarover geen discussie. Als rechterhand. Of misschien ook wel de linkerhand, voor mijn part. Vazal. Vraagbaak. Klankbord.

Grote broer, kleine (figuurlijk) broer. Een mengelmoes van al deze dingen was Pepijn Lijnders van Jürgen Klopp bij The Reds. Als ik hem moet geloven. En ik geloof hem ook. Maar: hij was wél assistént-trainer. Dát is een wereld van verschil met het hoofdtrainer zijn. “We doen deze job samen”, had Klopp vaker tegen Lijnders gezegd.

Goede veldtrainer op Anfield

Geen speld tussen te krijgen. Maar: er was in die tijd maar één eindverantwoordelijke. Maar één man die alle stress, gedoe en geregel 24 uur per dag op zijn bordje kreeg. De hele staf moest managen. Dát was de Duitser in eigen persoon. Terwijl Lijnders op de achtergrond immer en altijd rustig kon werken. Omdat hij niet ‘het gezicht’ van de club was ook.

Dus niet alle spreekwoordelijke klappen hoefde op te vangen. Altijd weer ‘aan’ hoefde te staan. Iets wat Klopp qua energie helemaal leeg heeft getrokken, zo vertelde die onlangs eerlijk. Pepijn Lijnders, de Nederlandse Pep zoals hij hier en daar weleens genoemd wordt, zou in Groot-Brittannië vooral een goede veldtrainer zijn geweest.

Francesco Farioli

Can be. Maar een tactisch genie? Lijkt me beetje overdreven allemaal. Net zoals Francesco Farioli bij Ajax voor een wereldwijde voetbalrevolutie zou moeten gaan zorgen. Alsof de Verlosser van Amsterdam ergens aan de Franse Cote d’Azur is opgestaan. In de Johan Cruijff ArenA denken de beleidsbepalers in ieder geval van wel, getuige alle lyrische teksten die ik hoor.

Laten we eerst maar eens even rustig afwachten. Zeker voor wat betreft Mister Lijnders. In 2018 was Pepijn er klaarblijkelijk namelijk ook al eens van overtuigd dat hij een goede hoofdtrainer kon zijn. In Liverpool kreeg hij toentertijd van Klopp de zegen om eindverantwoordelijke te gaan worden bij NEC in Nijmegen. Van Anfield naar de Nijmeegse bossen.

Gefaald in Nijmegen

Lijnders pakte zelfverzekerd zijn koffers en ging aan de slag. Om zijn voetbalvisie te kunnen ventileren en dus over te brengen op zijn spelers in Gelderland. Lang verhaal kort: dit avontuur werd een grote teleurstelling, mislukking is misschien een beter woord. Na een half jaar stond de toen nog dertiger alweer gedesillusioneerd op straat.

Ik weet niet zeker of de leiding van RB Salzburg in de voorbije weken een telefoontje heeft gepleegd met de collega’s bij NEC om de benodigde voorinformatie in te winnen. Niks over gehoord althans. De Oostenrijkers hebben desondanks gekozen voor Pepijn Lijnders als nieuwe hoofdtrainer, met een bijbehorend driejarig contract.

Herkansing bij RB Salzburg

Iedereen verdient een tweede kans. Zeker zelfs. Maar is deze nou voor de kennis en kunde die hij zélf zou bezitten óf omdat hij aan de hand van grootmeester Klopp klinkende successen heeft mogen vieren? Dus puur op naam? Want als je jarenlang in de keuken hebt gewerkt met een top kok, moet je als handlanger toch ook een kei in het kokkerellen zijn?

Ik waag dit ten zeerste te betwijfelen. Een kapitein zijn is immers héél iets anders dan matroos. We gaan het allemaal zien tijdens de komende gloednieuwe competitie. Tot dan toe zingt bij mij nog altijd Klopps ‘la, la, la’ door mijn hoofd. Niet over ‘onze’ Arne Slot, maar gekoppeld aan Pepijn Lijnders.

Omdat dit deuntje mij doet denken aan ‘laat maar zien’. Iets wat Lijnders in Salzburg zal moeten gaan doen. Daar zullen alle ogen alleen op hém gericht gaan zijn. Telt zijn verleden in Engeland niet meer. Een mission impossible wil ik dit niet noemen, maar mijn onderbuik zegt me dat ik zeer terughoudend moet zijn over het percentage van slagen. En dat ben ik gemakshalve dan ook.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Pepijn Lijnders gaat het moeilijk krijgen in Salzburg?

 • Ja
 • Nee
91+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:58
437+
‘Bizarre kritiek op Wijnaldum én Blind’
17:21
168+
‘Gigablunder met Josip Sutalo’
17:07
20+
‘Nuri Şahin torenhoog favoriet nieuwe trainer Borussia Dortmund’
17:00
2+
HOEZEE voor M(bap)pé and the BIG VIRGE | Groeten out Afrika #7 EK Edition
15:58
5+
Voorbeschouwing Spanje – Kroatië: Finalisten Nations League treffen elkaar op EK
15:47
148+
Roda JC shopt halve Telstar-verdediging leeg
15:32
58+
Zlatan Ibrahimovic over Joshua Zirkzee: ‘Ik ben fan, hij is een groot talent’
15:12
15+
‘Olympique Marseille benadert Roberto de Zerbi met driejarig contract’
14:42
143+
‘Ex-Chelsea en Brighton assistent hoogstwaarschijnlijk naar Feyenoord’
14:25
46+
Gigantisch feest in Italië voor promotie naar Serie B
14:15
218+
Tien jaar na snoekduik Van Persie: ‘Mooiste kopgoal ooit’
14:00
207+
Emanuelson doet Ajax-fans belofte: “Er komt veel talent aan”
13:40
148+
Edin Terzić neemt per direct afscheid als Borussia Dortmund-coach
12:58
7+
Derde keeper Engeland: ‘Iedereen in de selectie moet klaar zijn om in te stappen’
12:41
424+
Maatsen over vriendin na gestaakte vakantie: ‘Ze moet blij zijn’
12:24
10+
Voorbeschouwing Hongarije – Zwitserland: EK-outsiders kruisen de degens
12:20
148+
Brian Brobbey en Joshua Zirkzee ontbreken op Oranjetraining
12:00
722+
Waarzegster voorspelt: ‘Dit land gaat het EK winnen’
11:55
34+
Speel gratis mee met de ultieme EK Poule 2024 en win geweldige prijzen!
11:50
147+
‘Noa Lang in zijn nopjes na goed nieuws’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie