Ocampos: van Ajax-ramp tot grote Sevilla-ster

Foto: Ocampos: van Ajax-ramp tot grote Sevilla-ster

PSV is nog altijd volop in de race om te overwinteren in de Champions League, maar daarvoor zullen de Eindhovenaren wel resultaat moeten zien te boeken op bezoek bij Sevilla. In het thuisduel merkte het team van Peter Bosz al hoe lastig het is om de aankomende tegenstander te verslaan. Lucas Ocampos is een van de krachten in de voorhoede. De aanvaller viel bij Ajax nog flink tegen, maar is in Spanje een zeer gewaardeerde kracht.

Dramatische periode Ocampos bij Ajax

Dat de Amsterdammers vorig jaar zomer met de naam van Ocampos op de proppen kwamen, verbaasden meerdere mensen binnen de vereniging. Toenmalig hoofdtrainer Alfred Schreuder zag meerdere smaakmakers uit Amsterdam vertrekken en was na het vertrek van Antony, die naar Manchester United transfereerde, hard op zoek naar een buitenspeler die in staat was om de achterlijn te halen en de bal voor te geven. Hoewel hij Ocampos nooit in levende lijven had zien voetballen, had de trainer er het volste vertrouwen in dat de Argentijn goed in het team zou passen. En dus haalde Ajax hem vlak voor de transferdeadline binnen.

De situatie verliep echter behoorlijk pijnlijk. Toen Ocampos in Zuid-Spanje het vliegtuig in stapte, was hij er nog van overtuigd dat hij werd gekocht. Tijdens zijn vliegreis gebeurde er alleen een hoop. Danny Blind gaf, in zijn adviserende rol richting de raad van commissarissen, aan dat hij een transfer van meer dan 20 miljoen euro onbegrijpelijk vond voor een speler die al een latere leeftijd heeft bereikt. Hij ging dan ook voor de aanstaande aankoop liggen en dwong af dat Ajax onder leiding van technisch managers Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra met Sevilla in gesprek ging over de mogelijkheid om Ocampos uitsluitend te huren.

Het bleek voor Ajax de juiste keuze te zijn geweest, want al snel kwam de Nederlandse recordkampioen erachter dat Ocampos helemaal niet paste in het systeem dat het wilde spelen. Het had voor een gedeelte met de kwaliteiten van de Zuid-Amerikaan te maken, anderzijds was het zeer onrustig in Amsterdam met een trainer die onder druk stond en resultaten die tegenzaten. Het resulteerde in een mislukte samenwerking die al na een half seizoen eindigde. Sevilla besloot om Ocampos in genade terug te nemen in de selectie, terwijl de aanvaller eindelijk weer kon voetballen. In mei van dit jaar ging hij bij Revolvo nog in op zijn korte periode in Nederland.

Ocampos was duidelijk zijn dramatische periode nog niet vergeten. “Ik moest de tol betalen voor de interne problemen bij Ajax. Ik ging weg met het idee dat Sevilla me had verkocht, maar plots bleek het, zonder dat ik het wist, om een verhuurperiode te gaan. Het gebrek aan professionaliteit verbaasde me. Ajax is een serieuze club met een indrukwekkende geschiedenis”, zo vertelde hij destijds in het gesprek met het Spaanse medium. Dat hij op deze wijze behandeld werd, vond Ocampos onterecht. “Ik heb nooit om een speciale behandeling gevraagd. Ze kunnen duizend dingen zeggen, maar ik was een goede professional.”

Ocampos met Tadic en Klaassen.

Terugkeer in Sevilla groot feest

Door zijn vertrek waren de cijfers van Ocampos bij Ajax hard: hij had slechts 114 minuten op het veld gestaan en zat voornamelijk op de reservebank. Het was dan ook de vraag hoeveel speeltijd hij zou krijgen bij zijn oude club Sevilla. Antwoord: een hoop. Vrijwel direct na zijn terugkeer toonde de technische staf haar vertrouwen in hem, waardoor hij zowel in de Spaanse competitie als in de Europa League veel speelminuten opeiste. Het resulteerde er mede in dat hij een belangrijke rol had in het knock-outduel met PSV, waarin de Eindhovenaren uiteindelijk het onderspit moesten delven.

Sevilla haalde de finale en wist ook AS Roma van haar af te slaan, waardoor het contrast zeer groot was. Een half jaar eerder was Ocampos nog verguist in Amsterdam, vlak voor de zomer stond hij plotseling met een Europese hoofdprijs in zijn handen. Er kwam vervolgens interesse vanuit Engeland op gang, waarbij Sevilla een deal leek gesloten te hebben met Fulham. Aan de kant van kamp-Ocampos was echter beduidend minder enthousiasme voor de nieuwe uitdaging. Het zorgde ervoor dat de Argentijnse buitenspeler ervoor koos om in Spanje te blijven spelen en Sevilla de mogelijke miljoenen euro’s die het kon verdienen, zag verdwijnen.

Lastige tegenstander voor PSV

Dit seizoen is Ocampos vrijwel verzekerd van een basisplaats. In LaLiga stond hij alweer tienmaal in het basisteam en viel hij eenmaal in, waarin hij goed was voor een doelpunt en assist. De dreiging die hij aan de rechterkant van het veld levert, geeft zijn teamgenoten bovendien veel ruimte om hun acties te maken. Aan de resultaten is het voorlopig echter nog niet geheel af te lezen: Sevilla staat op de dertiende positie op de ranglijst. In de Champions League heeft de club het eveneens moeilijk. In de poulefase speelt het opnieuw tegen PSV en heeft het slechts twee punten, waardoor het laatste staat in een groep van vier.

Het uitduel in Eindhoven werd met 2-2 gelijkgespeeld, waarbij het in de absolute blessuretijd een voorsprong weggaf. Zeker is daarom dat het team van Bosz het lastig gaat krijgen om in Spanje een zege in de wacht te slepen. Ocampos gaat het de Eindhovense club in ieder geval niet eenvoudig maken. In februari won Sevilla nog met 3-0 en was Ocampos een van de doelpuntenmakers. PSV is kortom gewaarschuwd, waarbij het voor beide ploegen van absoluut belang is dat ze met de overwinning ervandoor gaan. De koploper van de Eredivisie weet dan ook wat er gedaan moet worden, en Ocampos valt daarbij niet te onderschatten.

Heeft Ajax schuld aan het mislukken van Ocampos?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
171+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie