Nationaal voetbalicoon Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

Foto: Nationaal voetbalicoon Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

Kees Rijvers is op 97-jarige leeftijd overleden. Het PSV-icoon verdiende zijn sporen in het Nederlandse voetbal als speler en als trainer.

Kees Rijvers was succesvol als speler en trainer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brak Rijvers door als amateurvoetballer bij NAC Breda. Daar verdiende hij een transfer naar Frankrijk, waar hij als prof aan de slag ging voor Saint-Étienne en Stade Français. Rijvers werd kampioen van Frankrijk, maar doordat hij speelde als prof was hij niet welkom bij het Nederlands elftal. Toen later in ons land ook het betaalde voetbal werd ingevoerd, kwam Rijvers alsnog uit voor Oranje.

Samen met de inmiddels overleden Faas Wilkes en Abe Lenstra vormde Rijvers het befaamde Gouden Binnentrio. Uiteindelijk speelde hij 33 interlands, waarin hij tien doelpunten maakte. Na zijn rentree in Oranje keerde Rijvers terug naar Nederland en speelde nog voor Feyenoord, waarna hij afsloot bij oude liefde NAC.

Bondscoach

Ook als trainer was Rijvers zeer succesvol. Als trainer van PSV veroverde hij drie keer de landstitel, won hij twee keer de beker en veroverde in 1978 de UEFA Cup. Ook werkte de Bredanaar voor Willem II en was technisch verantwoordelijk bij FC Twente én PSV. Tussen 1981 en 1984 was Rijvers bondscoach van Oranje. Hij liet onder Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en huidig bondscoach Ronald Koeman debuteren in het nationale elftal.

Vorig jaar werd Rijvers in Breda nog onderscheiden door de KNVB. Het nationale voetbalicoon werd benoemd tot bondsridder, als eerbetoon voor zijn verdienste voor het Nederlandse voetbal. Eerder ontving hij al een oeuvreprijs.

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie