Leipzig en City in evenwicht tijdens duel met twee gezichten

RB Leipzig en Manchester City hebben vanavond de punten gedeeld bij de heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League. City had in de eerste helft geen kind aan de tegenstander, maar in de tweede helft waren de rollen helemaal omgedraaid.

City reisde naar Duitsland af met de nodige personele problemen. Vooral het ontbreken van Kevin De Bruyne, die in de slotfase tegen Nottingham Forest, was een hard gelag voor de ploeg van Pep Guardiola. Ook de centrumverdedigers John Stones en Aymeric Laporte waren geblesseerd. Nathan Aké mocht het weer laten zien op de linksbackpositie bij The Citizens. Serdar Gözübüyük moest het duel in goede banen zien te leiden. Leipzig begon nog energiek, zonder iets te creëren. Daarna werd het ver naar achter gedrukt en kon de Engelse grootmacht het favoriete spelletje spelen. Het leek alsof de gastheren in een grote rondo terecht waren gekomen. Zo had City in de eerste helft 73% balbezit.

Janis Blaswich, oud-doelman van Heracles Almelo, kon redden op een kopbal van Rúben Dias. In de 27e minuut kon hij de 0-1 echter niet voorkomen. Jack Grealish speelde Ilkay Gündogan in, die meegaf op Riyad Mahrez. De Algerijnse aanvaller haalde zonder aarzelen uit en vond de verre hoek. Een poging van Grealish leverde even later niets op. Na een zeer matig eerste bedrijf richtte Leipzig zich knap op in de tweede helft. Dit deed het vooral onder aanvoering van invaller Benjamin Heinrichts. Eerst kopte hij over, om niet veel later in kansrijke positie net voorlangs te schieten.

Gelijkmaker

Halverwege de tweede helft maakte sterspeler Christopher Nkunku zijn entree. Vier minuten later kreeg Leipzig loon na werken. Een hoekschop van Marcel Halstenberg zeilde over doelman Ederson heen, die verkeerd leek te timen. Josko Gvardiol troefde Dias af in de lucht en kon simpel binnenkoppen. Het kwam City ook toe, dat in de tweede helft geen schim meer was van zichzelf. Daarnaast kreeg het nog kansen vian Gündogan en de verder onzichtbare Erling Haaland, maar zijn troffen geen doel.

Zo bleef het bij 1-1, waar het duel grote verschillen kende tussen beiden helften. De beslissing zal dinsdag 14 maart vallen in het Etihad Stadium. Beide ploegen zullen positief zijn over de kansen.

Scoreverloop: 0-1 (27′) R.Mahrez, 1-1 (70′) J.Gvardiol

Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”