Numan kreeg spijt van grote transfer: “Wat heb ik gedaan?”

Foto: Numan kreeg spijt van grote transfer: “Wat heb ik gedaan?”

Arthur Numan kan terugkijken op een bijzonder succesvolle loopbaan. De oud-international won vele prijzen bij PSV en vooral in Schotland bij Glasgow Rangers was hij succesvol. Maar het had niet veel gescheeld of de verdediger had niet eens bij de Schotse topclub gespeeld. In gesprek met SoccerNews blikt Numan terug op zijn carrière en die transfer, die tot stand kwam door Dick Advocaat. “Ik dacht in mijzelf: Wat heb ik gedaan?

Interview met Arthur Numan over PSV, Rangers en gewonnen prijzen

Arthur Numan begon zijn professionele carrière in het seizoen 1987/1988 bij HFC Haarlem. Destijds volgde hij de opleiding tot sportleraar. Van zijn ouders moest het jonge talent zijn school afmaken, maar daarnaast was hij dus al druk met voetballen. De geboren Heemskerker stond s ’ochtends vroeg op en had lange dagen. “Soms had ik tot zes uur s ’avonds les. Mijn vrienden gingen zaterdagavond allemaal op stap, maar ik was helemaal bek af”, lacht Numan, die werd uitbetaald met een mooie carrière.

In het begin van zijn spelersloopbaan speelde Numan als linksbuiten en linkermiddenvelder. Pas toen hij bij PSV voetbalde, kwam hij linksachter te spelen. “Dick Advocaat heeft mij op een gegeven moment op die positie gezet. In het begin vond ik die positie helemaal niks.” Advocaat speelde in die tijd erg verdedigend met de Brabantse topclub door veel op de eigen helft te staan. “Tijdens een wedstrijd tegen NAC zei Advocaat tegen mij dat ik een soort linkervleugelverdediger was, als ik veel ruimte had dat ik erover heen kon lopen. Zo heb ik het eigenlijk opgepikt. Michael Reiziger en ik waren eigenlijk de eerste vleugelverdedigers, na Roberto Carlos natuurlijk.”

Beste stap in zijn carrière

Advocaat vroeg aan Numan of hij mee wilde naar Glasgow. Dat wilde de PSV’er wel, maar er waren kapers op de kust. “Ik kreeg daarna nog een aanbieding van Atletico Madrid.” Vervolgens is Numan uitgenodigd naar de Spaanse hoofdstad. “We zaten tapas te eten op het terras en het was daar heerlijk weer.” Ook werd er een rondleiding gegeven door het trainingscomplex. “Maar ik had al aan Dick Advocaat belooft om naar Glasgow Rangers te gaan” In plaats van het prachtige weer in Spanje zat Numan een week later in de kou en regen in Schotland. “Ik dacht in mijzelf: Wat heb ik gedaan?” Nadat hij de Schotse cultuur leerde kennen, werd de transfer naar Glasgow toch een goede zet geweest. “Achteraf is het de mooiste stap uit mijn carrière geweest.”

Numan genoot van zijn vijf seizoenen in het shirt van Glasgow Rangers en het spelen van The Old Firm. “Voordat ik naar Schotland ging, had ik totaal geen idee hoe die competitie in elkaar zat, met name de rivaliteit tussen Rangers en Celtic. Tijdens die wedstrijden was de sfeer en entourage echt geweldig. Soms zat ik om mij heen te kijken, omdat de sfeer zo geweldig was. Dat moet je echt een keer ervaren hebben, dan besef je pas hoeveel dat voor die mensen betekent.”

Doorgaan of naar Feyenoord

In totaal won Numan bij Rangers tien prijzen, maar zijn mooiste troffee vindt hij het landskampioenschap bij PSV in 1997. “Ik kwam in ’92 bij PSV te spelen, net op dat moment was er een einde van een generatie. Het duurde even totdat er weer een stabiele ploeg op het veld stond die voor de prijzen kon spelen. Wij hadden alleen pech dat Ajax destijds ook een heel goed team had. Dat maakte het kampioenschap in ’97 extra mooi.”

In 2003 stond Numan voor de belangrijkste keuze uit zijn carrière: stoppen of doorgaan bij geïnteresseede clubs, onder wie Feyenoord, PSV en Espanyol. “Toen moest ik een keuze maken naar welke club ik kon gaan. Maar ik zag die voorbereiding en ik had er helemaal geen zin meer in”, herinnert hij zich. “Ik zei tegen mijn vrouw dat ik wilde stoppen met voetballen. Ze dacht dat ik een grapje maakte, maar ik was serieus. Voor iedereen kwam het als een verrassing.”

Heeft Arthur Numan een succesvolle carrière gehad?

  • Ja
  • Nee
415+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie