Hoe cokesmokkel Dean Huijsen in de armen van Spanje dreef

Foto: Hoe cokesmokkel Dean Huijsen in de armen van Spanje dreef

Hij gooit op dit moment hoge ogen bij het grote en roemruchte AS Roma: Dean Huijsen. Verdediger met Amsterdams bloed, maar groot geworden onder de broeierige zon. Bovendien zoon van een voormalig Ajax-talent dat in verval raakte. Hoe de vermeende handel in cocaïne de nu 18-jarige verdediger uiteindelijk dreef naar het land waar hij op termijn voor hoopt uit te gaan komen als international: Spanje.

Waarom zoon van oud-Ajacied Donny Huijsen niet voor Oranje, maar voor zijn tweede vaderland koos.

Een talent van Ajax. Een beetje ‘vergeten’ talent misschien ook wel. Donny Huijsen was één van die beginnende briljanten die in het begin van de jaren negentig langzaamaan aan de deur begon te kloppen bij de Amsterdamse topclub. Als spits welteverstaan. Lange blonde slungel met een neusje voor het doel. Pech voor Huijsen was echter sowieso bij voorbaat, ruim daarvoor, al dat in De Meer ook aanvallers rond hadden gelopen als Marco van Basten en Wim Kieft.

Debuut dat er nooit kwam

Jongens met of een geweldige kracht om te koppen óf een begaafde technisch waar je stil van kon worden. Een soort van vergelijkingsmateriaal dus. En het ook ver wisten te schoppen. In de Eredivisie, in het buitenland maar ook in het Nederlands elftal. Terwijl Kieft en Van Basten de Europese velden hadden bestormd, lukte het Donny Huijsen – als amateur overigens begonnen bij DWS in de Nederlandse hoofdstad – het helaas niet om in de competitie speelminuten in de hoofdmacht van Ajax te maken. Alleen in de het duel om de Nederlandse Supercup in 1993 mocht hij aantreden.

Daarom ging hij zijn heil elders zoeken. Eerst hoopte hij op een glansvolle loopbaan door zich te laten verhuren aan cultclub Go Ahead Eagles. Daarna volgde een verhuur aan het (inmiddels al geruime tijd ter ziele gegane) HFC Haarlem. Van grote club naar een soort van klein broertje aan de Jan Gijzenkade. Opmerkelijk was dat Huijsen in die tijd nog weleens optrok met de ontvoerders van biermagnaat en tevens multimiljonair Alfred ‘Freddie’ Heineken.

Bodyguard van Willem Holleeder

Dit duo liet zich ook weleens zien tijdens thuiswedstrijden van Haarlem. Terwijl de spits op het veld voor doelpunten moest proberen te zorgen, ging het op de hoofdtribune heel soms mis. Een bodyguard van Holleeder zou daar de vrouw van de clubvoorzitter een tik hebben verkocht. Tot groot ongenoegen van de rest van de leiding van de oeroude voetbalvereniging. Het huwelijk tussen de HFC en Ajacied Donny Huijsen werd hierdoor nooit een geval van grote liefde, tot in de lengte der jaren.

Ajax besloot de centrumaanvaller te verkopen aan AZ in Alkmaar. In Noord-Holland werd het voor Huysen echter ook nooit wat hij ervan verwacht had. Naar verluidt kwam dat omdat zijn carrière in de criminaliteit voor hem belangrijker was geworden dan die in het voetbal. Donny Huijsen zou in die tijd ook niet vies zijn geweest van een avondje stappen met bijbehorende drankjes, Ook werd hij voorafgaand aan wedstrijddagen weleens gesignaleerd in het Amsterdamse nachtleven.

Avontuur bij AZ

AZ was het op het op de een of andere manier voor hem niet, en zou het uiteindelijk ook nooit worden. Huijsen toog naar het diepe zuiden van Nederland, naar het roemruchte MVV om precies te zijn. Hier speelde hij wel een aantal wedstrijden, maar eigenlijk was zijn carrière al steeds meer in verval geraakt. Er was nooit uitgekomen wat er eigenlijk in had gezeten. Het talent Huijsen had, jammer genoeg voor hem, het talent daadwerkelijk niet waar kunnen maken.

Dure auto’s en sieraden

Al op 24-jarige leeftijd besloot hij om te stoppen met voetballen op profniveau. Hij koost voor de ‘andere kant’ van het leven. De geneugten, zoals dure en pijlsnelle auto’s, protserige sieraden en liet zich graag zien in kroegen. Als man van de gezelligheid, zoiets. Mensen viel het toentertijd wel op dat de ex-prof veel contant geld op zak had. En daar zo hier en daar nog weleens mee wilde pronken of strooien.

Wat hij toentertijd echter niet wist was dat justitie en politie hem nadrukkelijk op de korrel hadden. In 2006 werd hij gearresteerd op verdenking van cocaïnesmokkel. De opsporingsdiensten stelden dat Huijsen in de onderwereld terecht was gekomen dus. En hij moest zelfs voor de rechter verschijnen hier. Daar hoorde hij Er vijf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Marbella

Er volgde ook daadwerkelijk een straf, maar het voormalige Ajax-talent ging in hoger beroep. Geluk voor een ongeluk voor hem kwam hier een vrijspraak uit. Hij was hierdoor vrij man. En koos hierna als het ware ook voor het ‘vrij leven’. Huijsen toog naar warmere oorden en ging in Spanje wonen, in Marbella om precies te zijn. De plek waar meer Nederlanders in de voorbije decennia hun emplooi hebben gevonden.

In 2005 werd Donny Huijsen vader van een zoon: Dean. Dit kleine mannetje bleek eveneens het voetbaltalent in zijn genen te hebben. Via de jeugdafdeling van Málaga CF kwam hij uiteindelijk in het vizier van Italiaanse topclub Juventus. Gestaag knokte de centrale verdediger zich hier via verschillende jeugdteams naar boven. Echt opgemerkt werd hij in Nederland in het begin nog niet.

Trots op zoon Dean

Dát kwam eigenlijk pas toen de tweebenige voetballer begin dit jaar door De Oude Dame werd verhuurd aan AS Roma, ook een club met historisch gezien een grote statuur. Bijkans uit het niks wist Dean Huijsen zich daar in de selectie knokken. Vader Donny, vijftiger inmiddels al enige tijd geworden, kijkt sindsdien vanop een afstandje heel trots toe. Zijn oogappel blijkt net zo een lefgozertje te zijn zoals hij in een ver verleden ooit was.

Tot nu toe maakte Dean Huijsen in de stad van de Romeinen in tien wedstrijden speelminuten. Waarin hij zelfs al twee keer, op prachtige wijze, wist te scoren. Hoewel hij in het verleden al drie potjes had gespeeld voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, heeft hij onlangs gekozen voor zijn tweede vaderland Spanje uit te gaan komen.

Talent bij AS Roma

Een keus die wel valt te billijken omdat het niveau daar nóg hoger ligt dan binnen Oranje. Huijsen junior kan bovendien gaan spelen voor het land waar hij een grote jongen geworden is. En, zoals het er naar uitziet, ook een grote voetballer zal gaan worden. Omdat zijn vader eens in verband werd gebracht met cokesmokkel, kan zijn nageslacht daar nu van profiteren. Dean Huijsen zul je hier zeker niet over horen klagen.

Dean Huijsen had voor Oranje moeten kiezen?

  • Ja
  • Nee
1323+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:13
11+
‘Haaland-nachtmerrie bij Manchester City’
19:09
11+
Bayern München ‘in vergevorderde onderhandeling’
18:46
2547+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
18:14
66+
‘Koeman-paniek voor EK’
18:12
0+
Update: AZ-keepster Femke Liefting ontslagen uit ziekenhuis
18:02
1036+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
17:48
395+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:29
645+
‘Hakim Ziyech-nieuws voor Ajax’
17:10
12332+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
17:00
519+
‘Gigabedrag voor Dávid Hancko’
16:46
14+
Ancelotti: ‘Ik ben nog geen verdrietige fans tegengekomen’
16:26
25+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
185+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
186+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
92+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
21+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
304+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
14:48
284+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
55+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
41+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie