‘Redder’ Henderson kan belangrijk Ajax-probleem oplossen

Foto: ‘Redder’ Henderson kan belangrijk Ajax-probleem oplossen

Jordan Henderson moet in de tweede seizoenshelft de ‘nummer 6’ van Ajax worden die het team weer op de rit krijgt. Voetbal International meldde dinsdagmiddag dat de clubleiding achter de schermen met de middenvelder in gesprek is over een terugkeer naar Europa. Hoe fit is de 33-jarige Brit nog? En waarom zou hij voor het huidige Ajax willen uitkomen?

Inside: Ajax wil Henderson in de winterstop binnenhalen

Als er de afgelopen tien jaar in Europa één middenvelder was die bekendstond als een grote leider van zijn ploeg, dan was het Henderson wel. De Engelse international, geboren in Sunderland, doorliep de jeugdopleiding van AFC Sunderland en brak ook bij de vereniging door. In 2011 leidde dit tot een droomtransfer naar Liverpool, dat op dat moment nog in de opbouwende fase zat. Henderson zou uiteindelijk 12 seizoenen bij de Engelse topclub onder contract staan en beleefde met Jürgen Klopp, die in 2015 naar Liverpool kwam, zijn absolute droomjaren met het binnenhalen van zowel de Premier League als Champions League.

Het was niet voor niets dat de Duitser Henderson een tijdlang vrijwel als eerste op het wedstrijdformulier neerzette. De ervaren middenvelder was namelijk niet alleen in defensief opzicht scherp, maar droeg aan de bal eveneens zijn steentje bij aan het geheel. Afgelopen zomer besloot hij echter dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en ging zijn management in gesprek met Al-Ettifaq uit Saudi-Arabië. Steven Gerrard was aan het roer gekomen en drong bij het clubbestuur erop aan dat Henderson een belangrijk onderdeel van zijn team moest worden. Zijn overstap naar Saudi-Arabië is echter allerminst goed bevallen, want naar verluidt ziet hij het wel zitten om weer in een Europese competitie te zien te zijn.

Interesse van Ajax is serieus

Ajax laat met de interesse in Henderson zien dat het weer lef wil tonen op de transfermarkt. Ging Sven Mislintat afgelopen zomer nog voor namen als Georges Mikautadze en Jakov Medić, deze winter wil Ajax weer een gevestigde naam naar de club halen. En daarmee heeft het met Henderson ogenschijnlijk een goede. De middenvelder is gepokt en gemazeld in de Premier League, waarbij hij met Liverpool zware nederlagen en grote overwinningen heeft behaald. Henderson weet daardoor als geen ander wat er nodig is om van een team een geheel te maken en kan als ideaal verlengstuk dienen van hoofdtrainer John van ‘t Schip.

Bovendien heeft de huidige selectie van Ajax een aanvoerder nodig die erin slaagt om spelers binnen de lijnen neer te zetten. Met zijn charisma en ervaring is Henderson de ideale middenvelder om deze taak op zich te nemen. De vele talenten in de spelersgroep van Ajax hebben in zijn jaren bij Liverpool ongetwijfeld veel beelden van Henderson gezien en zullen hem dan ook serieus nemen wanneer hij zich in de kleedkamer of op het veld uitspreekt. Aangezien hij met zijn huidige kwaliteiten naar verwachting nog altijd in staat is om op topniveau mee te doen, zullen zijn woorden bij zijn medespelers geloofwaardig overkomen.

Naast zijn leidinggevende kwaliteiten kan hij ook voetballend zijn bijdrage leveren, een wens die de technische leiding van Ajax eveneens had. Henderson was bij Liverpool veelal rustig aan de bal en speelde bij de Engelse topclub in een elftal dat altijd de weg naar voren zocht, met druk op de tegenstander bij balverlies. Eenzelfde soort voetbal zal Van ‘t Schip bij Ajax willen spelen, waardoor het hem niet veel tijd zal kosten om Henderson in te passen. Dat laatste is van een cruciaal belang, want met topwedstrijden in februari en maart op het programma zal de oefenmeester met Ajax snel tot resultaten moeten komen.

Henderson voor Liverpool in actie in de Premier League.

Voordelen voor Henderson aanwezig

De beweegredenen van Henderson zijn ook helder. Hoewel een stap naar de Eredivisie een stap terug voor hem zal betekenen, heeft hij het in Saudi-Arabië allerminst naar zijn zin. De controlerende middenvelder maakte de overstap met geld als grote drijfveer, maar kwam er in zijn nieuwe woongebied achter dat het sportieve en persoonlijke gedeelte zwaarder dan verwacht weegt in zijn leven. Waar hij ook terug naar de Premier League zal kunnen, krijgt hij bij Ajax de mogelijkheid om veel speelminuten op te doen. Voor Henderson is het essentieel dat hij wekelijks in het basisteam kan verschijnen, aangezien deze zomer het Europees kampioenschap in Duitsland op de stoep staat.

Henderson hoopt dat hij mee mag met de Engelse selectie, maar daarvoor zal hij wel in beeld moeten zijn bij de bondscoach. Bij Ajax zal voor hem de kans groter zijn dat hij wordt geselecteerd, waarmee hij het financiële gedeelte naar de achtergrond schuift. De Amsterdammers zullen nooit kunnen opbieden tegen hetgeen wat Al-Ettifaq maandelijks naar hem overmaakt, maar op sportief gebied is het weldegelijk een stap vooruit. In de Johan Cruijff ArenA kan hij in de Conference League actief zijn. Met een beetje geluk zet Ajax aan het einde van het seizoen daarnaast een sprintje in en eindigt het alsnog op de derde plek in de Nederlandse competitie.

Dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn over een samenwerking, bewijst dat Henderson het geen probleem vindt om geld in te leveren. Anderzijds: zolang er nog geen contract is ondertekend, blijft het onzeker of de Brit daadwerkelijk de overstap maakt naar Amsterdam. Wanneer een Premier League-club zich namelijk meldt en Henderson een financieel geweldig bod doet, is het voor hem eveneens aanlokkelijk om terug te keren naar zijn geboorteland. Ajax zal daarom snel spijkers met koppen moeten slaan en met de steun van de raad van commissarissen op alle vlakken een aanbod moeten doen dat hij niet kan weigeren. Henderson kan het seizoen van Ajax namelijk als geen ander redden.

Is Henderson dé oplossing voor Ajax?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik denk het niet
484+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
0+
Cillessen keert terug richting oud niveau: “Ik ben door een diep dal gegaan”
23:25
11+
‘Schuurs maakt toptransfer na belangrijke wisseling’
23:04
11+
Clash tussen United en Liverpool in FA Cup, ook Chelsea naar laatste acht
22:40
76+
Oranje Leeuwinnen niet naar Spelen door zwak optreden
22:07
90+
Trainer Van Persie apetrots ondanks nederlaag: “Reclame voor Feyenoord gemaakt”
21:45
98+
10 historische foto’s van Estadio Azteca door een Nederlandse fotograaf
21:44
70+
Deco spreekt zich uit over toekomst Frenkie de Jong bij Barça
21:21
739+
Ajax komt met update over Mislintat-onderzoek
21:01
38+
Mogelijk Manchester United-Liverpool in kwartfinales FA Cup
20:39
577+
Zorgen om Ajax bij bekendmaking halfjaarcijfers
20:16
12+
Hattrickheld Osimhen laat Napoli-fans eindelijk weer eens juichen
19:57
40+
Hoopvolle beelden gedeeld van Timber tijdens revalidatie
19:36
404+
Al-Ettifaq spreekt zich duidelijk uit over transfer Henderson
19:15
91+
Herstelde Slot kijkt uit naar halve finale beker
18:53
217+
Kroos: ‘God heeft de scheidsrechter geblesseerd’
18:43
4352+
‘Nieuwe recordtransfer Feyenoord: 40 miljoen’
18:38
240+
Wie van de 4? ‘Barça kijkt naar deze trainers’
18:30
638+
Joshua Zirkzee doet boekje open over ‘Ajax-transfer’
17:40
437+
‘Ajax degradeert na monsterlijke blunder’
17:31
472+
‘Feyenoord intimideert, niemand is bang voor Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie