Heerlijke treffer Van Bommel wijst AZ de weg

AZ blijft in de race voor deelname aan de groepsfase van de Conference League. De Alkmaarders maakten donderdagavond geen fout in de return tegen Santa Coloma: 2-0.

Alkmaarders maatje te groot voor Santa Coloma

Dankzij Djordje Mihailovic had AZ de heenwedstrijd in Andorra al met 1-0 gewonnen. De matchwinner begon in de return op de reservebank, maar Ruben van Bommel mocht wel starten in Alkmaar. De zomeraanwinst profiteerde van de afwezigheid van sterspeler Jesper Karlsson.

Santa Coloma trok zich ondanks de achterstand over twee wedstrijden volledig terug op vijandelijke helft, waardoor AZ opnieuw een oplossing moest zien te verzinnen. Dat lukte in de eerste helft behoorlijk, maar de brilstand bleef lang op het scorebord. Vangelis Pavlidis en Van Bommel hadden het vizier in die fase niet op scherp staan.

Vijf minuten voor rust werd de defensie van Santa Coloma plotseling verrast. Pavlidis stuurde Van Bommel diep en de vleugelaanvaller anticipeerde uitstekend door doelman José Gomes Moreira te verrassen met een voortreffelijke stift: 1-0. Daarmee schoot hij de hoop van de bezoekers aan gort.

Invallers zorgen voor bevrijding

In de tweede helft was het vooral wachten op de 2-0. Pavlidis en Dani de Wit lieten na om de marge te verdubbelen, maar in de 78ste minuut viel het bevrijdende doelpunt dan toch. Na goed voorbereidend werk van de ingevallen Mihailovic tikte de eveneens ingevallen Mayckel Lahdo raak.

Scoreverloop: 1-0 (41′) R. Van Bommel, 2-0 (78′) M. Lahdo