Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”

Foto: Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”

In amper twee seizoenen tijd heeft Dávid Hancko zich ontwikkeld tot een van de beste centrale verdedigers van de Eredivisie. Het lijkt er sterk op dat hij in de zomer een transfer gaat maken, maar zover is het nog niet. Op zondag staat eerst de finale van de KNVB Beker op het programma tegen NEC. “We wonnen samen de titel en nu willen we de beker pakken. Dat is waar het nu om draait.”

Hancko ging van flop naar de top

Voorafgaand aan de bekerfinale ging het Algemeen Dagblad in gesprek met Hancko. De Slowaak is sinds zijn komst een van de sterkhouders van Feyenoord, maar zo is het niet altijd geweest. In 2018 vertrok hij naar Fiortentina, maar die stap bleek op dat moment niet bij hem te passen. “Op een gegeven moment stond Fiorentina op de stoep en vertrok ik naar Italië. Van de 38 wedstrijden zat ik er 35 op de bank. Ik voelde me de flop van de Serie A en dacht ook dat de mensen het zo zagen. Ik ging naar Sparta Praag en krabbelde daar weer overeind.”

Op advies van zijn vrouw, Kristyna Plísková, ging hij in gesprek met een mental coach. Marian Jélinek is nu de mental coach van Hancko en dat werpt zijn vruchten af. “Wat voor mij het punt was: ik wil alles goed doen, maar ergens was er nog die twijfel. Of ik wel echt goed genoeg was, waarom het in Italië niet was gelukt. Die gesprekken met Marian gaven mij nieuwe inzichten.” Na een betere periode bij Sparta Praag vertrok Hancko uiteindelijk naar Feyenoord. In zijn eerste seizoen won hij de titel met de Rotterdammers. Op zondagmiddag kan hij daar mogelijk een bekerwinst bij voegen.

Opgeofferde carrière

Plísková, de vrouw van de voetballer, was zelf ook een topsportster. Ze behoorde jaren geleden tot de beste tennissters van de wereld. Plísková stopte met topsport om hun zoontje Adam op te voeden. “Ze offert zich op’’, verteld Hancko. “Ik ben haar enorm dankbaar. Sinds ik haar ken, gaat mijn loopbaan zo snel omhoog. Tennis is zo’n grote sport en ze behoorde tot de wereldtop. Soms voel ik mij schuldig dat ze haar carrière opzij heeft moeten zetten. Maar we willen niet dat onze zoon Adam wordt opgevoed door een nanny of altijd bij familie zit. Ook om die reden geef ik alles als voetballer.”

Gaat Feyenoord de beker winnen?

  • Ja, dat moet lukken
  • Nee, NEC gaat verrassen
123+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie