Gebruikt Van ‘t Schip bij Ajax Henderson verkeerd?

Foto: Gebruikt Van ‘t Schip bij Ajax Henderson verkeerd?

John van ‘t Schip is er de voorbije weken nog niet in geslaagd om zijn middenveld met Jordan Henderson vorm te geven. Met de Brit in de ploeg lukte het nog geen enkele keer om een overwinning binnen te slepen. Thomas Markhorst, data-expert bij Opta, had in de SN Transfershow voortschrijdend inzicht. Gebruikt de oefenmeester Henderson namelijk niet gewoon verkeerd?

Inside: Henderson bij Ajax mogelijk op verkeerde positie gebruikt

Toen in januari in de Nederlandse media naar buiten kwam dat Ajax achter de schermen bezig was om Henderson naar Amsterdam te halen, was het enthousiasme binnen én buiten de club groot. Met de middenvelder haalde Ajax, dat een dramatisch seizoen beleeft, in een klap de broodnodige ervaring binnen. Markhorst stelde echter in de show, die op de eerste dag van februari plaatsvond, openlijk de vraag hoe de samenwerking zou aflopen: “Sowieso omdat hij een tijdje in Saudi-Arabië heeft gezeten. Maar we weten ook niet zo goed hoe hij ervoor staat. Tenminste, wij in Nederland kennen Henderson denk ik niet super goed.”

De voormalig speler van Liverpool is vooral bekend om zijn aanvoerderschap én de prijzen die hij de afgelopen jaren binnenhaalde. In een team met onder meer Virgil van Dijk veroverde hij zowel de Premier League als Champions League. Gedurende deze voetbaljaren nam Henderson altijd een voortrekkersrol en vertegenwoordigde hij Liverpool op een positieve manier richting de buitenwereld. Het leverde hem veel steun en enthousiasme op vanaf de buitenwereld. Deze had echter nooit kunnen bedenken dat Henderson in de zomer van 2023 zou besluiten om Liverpool in te ruilen voor een lucratief avontuur in Saudi-Arabië.

Henderson, die jarenlang streed voor gelijke rechten, vertrok naar een land waar een geheel ander regime gold. De voetballer was daarmee van zijn troon gevallen, maar opgeven deed hij nooit. In een half jaar tijd was hij een belangrijke schakel in het team van Steven Gerrard. Naar zijn zin had hij het echter allerminst, waardoor hij zijn zaakwaarnemer opdracht gaf om binnen Europa naar een mogelijke nieuwe bestemming te zoeken. Ajax zocht op dat moment naar een 6, een controlerende middenvelder, en zag een gouden kans om Henderson te strikken. De ervaring kon Ajax meer dan goed gebruiken, maar op andere vlakken plaatst Markhorst vraagtekens.

Jordan Henderson krijgt Ajax nog niet op de rit.

Statistieken bewijzen andere rol voor Henderson

Wanneer hij namelijk in de statistieken van Henderson duikt, dan valt op dat de Brit niet vaak als controlerende middenvelder te zien was. Bij Liverpool speelde hij volgens de statistieken maar liefst 80 procent van de wedstrijden in de Premier League op 8, wat een positie is voor een meer aanvallendere middenvelder. Kenneth Taylor is bij Ajax de speler die doorgaans op deze plek speelt. Gezien de kwaliteiten van Henderson was het volgens Markhorst het meest logisch geweest als de club ervoor had gekozen om hem op zijn oude positie neer te zetten. Van ‘t Schip zette hem echter op 6, en vooralsnog is dat geen geslaagde keuze.

Op welke positie Henderson dit seizoen ook staat: Markhorst heeft er vertrouwen in dat de voetballer sowieso een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het geheel. Zo zag hij in zijn tijd bij Liverpool een bijzondere statistiek. Met Henderson in het team was Liverpool namelijk een stuk sterker. “Het interessante zijn de winstpercentages. Met Henderson hebben ze bijna 60 procent van de duels gewonnen, terwijl ze zonder hebben nog geen eens de helft van de duels winnen: 49 procent. Dat vertelt wat je moet weten over Henderson. Het is echt een leider en winnaar. Hij laat het team beter voetballen, zonder dat hij echt zélf uitblinkt.”

Markhorst weet dat Ajax op andere vlakken minder van de aankoop moet verwachten. Zo is de captain gewend om in dienst van het elftal te spelen en kreeg hij bij Liverpool van Jürgen Klopp nooit de opdracht mee om persoonlijk het verschil te maken. Het is volgens Markhorst dan ook belangrijk om hem in zijn kwaliteiten te gebruiken en niet te denken dat hij plotseling het Amsterdamse spel gaat verdelen. “Henderson is natuurlijk een passer en een middenvelder die graag de bal heeft. Maar hij is niet het statistiekenmonster, waarbij hij bijvoorbeeld een extreme passnauwkeurigheid heeft of enorm veel ballen verovert.”

Belangrijke keuze Van ‘t Schip tegen FK Bodø/Glimt

De afgelopen weken kon Van ‘t Schip nog weinig veranderen aan het team, maar met de terugkeer van Branco van den Boomen ontstaan er kansen. Hij raakte begin november geblesseerd en moest geopereerd worden, waardoor hij een tijdlang uit de roulatie was. Inmiddels is hij weer bijna klaar om hele wedstrijden te spelen en kan hij als 6 het overnemen van Henderson. De Brit heeft dan de mogelijkheid om op het middenveld iets verder naar voren te spelen en zich te bemoeien met het aanvalsspel en de restverdediging, zodat Ajax daar beter komt te staan. Het zal daarbij echter veel afhangen van de rol die Van den Boomen kan vervullen.

Anderzijds is het binnen de voetballerij niet vreemd dat naarmate een speler ouder wordt, deze verder naar achteren wordt gehaald. Het gebeurde onder meer met Frank Rijkaard, Johan Cruijff en Mark van Bommel. Voorlopig lijkt het geen gekke gedachte te zijn om Henderson op 6 te laten spelen, ondanks het feit dat hij bij Liverpool wat aanvallender mocht opereren, zeker tot Ajax geen goed alternatief heeft. De Brits international verzaakt voorlopig op het veld niet en werkte ook tegen NEC Nijmegen weer hard. Het was echter onvoldoende en zal Van ‘t Schip steken. De trainer voorspelde wat wijzigingen voor komende donderdag tegen FK Bodø/Glimt. Mogelijk heeft hij naar Markhorst geluisterd.

Waar kan Henderson het beste staan?

  • Op 6
  • Op 8
325+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie