Feyenoord legt transfer-lat te laag

Foto: Feyenoord legt transfer-lat te laag

Feyenoord heeft Orkun Kökcü voor 30 miljoen euro (inclusief bonussen) verkocht en dat is veel en veel te weinig. Benfica betaalt nu 25 miljoen euro en bij een aantal variabelen moet later nog 5 miljoen worden overgeschreven naar Rotterdam. Feyenoord behoudt wel 25 procent van de transferrechten, maar dat is dan ook alles. Dennis te Kloese heeft na het behouden van Arne Slot dé kans gemist om echt onsterfelijk te worden in Rotterdam.

Feyenoord blijft braafste jongetje in de transfer-klas

Na een geweldig seizoen met het kampioenschap, een halve finale van de beker en de kwartfinale van de Europa League dacht ik dat voor Feyenoord het moment van cashen daar was. Clubs als Ajax, Borussia Dortmund, AS Monaco en ja ook Benfica doen dat al jaren zo. Profiteren van een uitstekend jaar door je toptalenten voor ontzettend veel geld (vaak ver boven de marktwaarde) te verkopen. Feyenoord had eindelijk ook een voorbeeld kunnen stellen en kunnen zeggen: ‘onze spelers gaan niet meer voor een relatieve appel en een ei weg’. Maar nee, de 22-jarige aanvoerder, Turks international met 175 Feyenoord-wedstrijden (32 doelpunten en 27 assists) ging weg voor héél wat minder dan wat (andere) clubs bereid waren te betalen.

Ik had het er laatst nog met Aad de Mos over (zie hier) en hij gaf mij groot gelijk. Feyenoord had minimaal op 40 miljoen euro moeten gaan zitten en dan kijken hoeveel meer de clubs zouden bieden. Een ander belangrijk middel is dat je nooit vroeg bij het openen van de transfermarkt je speler moet verkopen. Kijk maar eens hoe clubs dan tegen elkaar gaan opbieden en misschien wel tegen het sluiten van de markt een paar paniekmiljoenen extra er tegenaan gooien. Eigenlijk verkoopt Feyenoord Kökcü nu ook voor 40 miljoen, aangezien 75 procent daarvan 30 miljoen is.

Laatste grote transfers Feyenoord

SpelerJaarTransfersom (euro)Huidige marktwaarde
Orkun Kökcü202325 miljoen (exclusief 5 miljoen aan bonussen)30 miljoen
Luis Sinisterra202225 miljoen22 miljoen
Marcos Senesi202215 miljoen17 miljoen
Tyrell Malacia202215 miljoen22 miljoen
Fredrik Aursnes202213 miljoen16 miljoen
Tonny Vilhena20209 miljoen3,4 miljoen
Jerry St. Juste20208 miljoen13 miljoen
Bron: transfermarkt.nl

Doet Feyenoord het geweldig als Benfica Kökcü voor 120 miljoen doorverkoopt?

Dan moet je dus hopen dat Kökcü gaat slagen in Lissabon om die bonussen binnen te slepen en die 25 procent transferrechten te verzilveren. Daar zitten alleen zoveel mitsen en maren aan dat Te Kloese Feyenoord dit beter had kunnen besparen. Waarom niet wachten op biedingen vanuit de Premier League? Daar leggen ze zo zonder blikken of blozen 10-20 miljoen euro extra neer. En bovendien, wat als Benfica over een paar jaar Kökcü voor 120 miljoen euro doorverkoopt? Heeft Feyenoord het dan geweldig gedaan, of juist heel dom? Want Benfica maakt in een paar jaar tijd 60 miljoen euro winst en dat geld had Feyenoord (nu) ook kunnen hebben.

De andere kant van het verhaal is dat je Kökcü, de jongen van de club, deze transfer moet gunnen. Natuurlijk doe ik dat en natuurlijk ben ik blij dat hij in de Champions League gaat voetballen. Oh wacht, dat zou hij bij Feyenoord ook gaan doen. Dus hij gaat in een sinds kort slechtere competitie dan de Eredivisie ballen en komt Feyenoord wellicht nog in de achtste finales van de Champions League tegen ook (zitten allebei in pot 1). Waarom ga je dan, Orkun? Is het voor Lissabon? Die geweldige zonnige stad met de vele heuvels en pittoreske trammetjes. Is het omdat Benfica weer niet iets beter (op papier) is dan Feyenoord? Of heb je zoveel geloof in die toch wel hele goede coach Roger Schmidt?

Laatste grote transfers Ajax

SpelerJaarTransfersom (euro)Huidige marktwaarde
Antony202295 miljoen 70 miljoen
Lisandro Martínez202257,37 miljoen50 miljoen
Sébastien Haller202231 miljoen30 miljoen
Hakim Ziyech 202040 miljoen18 miljoen
Donny van de Beek202039 miljoen17 miljoen
Frenkie de Jong201986 miljoen60 miljoen
Matthijs de Ligt201985,5 miljoen75 miljoen
Bron: transfermarkt.nl

Te Kloese houdt Lidl-Feyenoord in stand

Die laatste vragen zijn allemaal goede redenen, maar zeg dan niet dat je Feyenoord alleen wil verlaten als het goed is voor Feyenoord. Want deze transfer is niet goed voor Feyenoord. Ze krijgen snel wat centjes om de selectie al vroeg te renoveren, dat is het enige positieve. Maar ze hadden ook eindelijk een voorbeeld kunnen stellen. Onze spelers gaan niet voor een habbekrats weg. Er valt niet te shoppen bij Feyenoord. Wij laten onze spelers net als Ajax niet zo maar gaan. Nee, Te Kloese hield het imago van Lidl-Feyenoord in stand. Ondertussen gaat Ajax straks na een dramatisch jaar twee spelers verkopen die allebei meer opleveren dan de beste Feyenoorder van het afgelopen succesjaar.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Feyenoord heeft slechte zaken gedaan met de verkoop van Kökcü

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
513+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie