Feyenoord kan toch profiteren van ondergang door hogere lat

Foto: Feyenoord kan toch profiteren van ondergang door hogere lat

Feyenoord heeft het hele seizoen niet gestreden om de landstitel. Dat is de pijnlijke conclusie bij de regerend kampioen met nog tien speelronden te gaan. De enige concurrent PSV liep al in het begin weg omdat de ploeg van trainer Arne Slot valse starts had. In Europa was een voortijdige aftocht en wat resteert is de tweede plaats en mogelijk de KNVB Beker. Feyenoord gaat ten onder door de lat die zo hoog is gelegd na de afgelopen seizoenen. Toch is er ook een positieve kant.

Inside: doelstelling Feyenoord niet gehaald, maar kruimels zijn zo slecht nog niet

De Feyenoord-doelstelling was duidelijk: strijden om het kampioenschap en verder komen in de Champions League. De glorierijke jaren sinds de entree van Slot zorgden op alle vlakken voor een nieuw niveau. Het bereiken van de Conference League-finale, de drempel van de halve eindstrijd van de Europa League en het kampioenschap schroefden de verwachtingen flink op. Daar kwam bij dat er geen exodus kwam in de zomerstop. De landstitel werd verzilverd met een uitgaand transferrecord (25+ miljoen voor Orkun Kökcü), maar veel andere sterkhouders bleven. Spelers die uitgroeiden tot vaste Oranje-internationals zoals Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer en Quilindschy Hartman gingen de Champions League in met Feyenoord en niet tégen Feyenoord. Ook buitenlandse sterren als Santiago Giménez en Dávid Hancko bleven Feyenoord trouw.

Het Legioen was dat niet gewend. De door schade en schande wijs geworden cynische Feyenoord-supporter had even niets te klagen. Sterker nog, veel Rotterdamse fans droomden zelfs al van een nieuwe titel, successen in de Champions League (“Kunnen we daar ook ver komen?”) en misschien wel een langdurige heerschappij. Eeuwige rivaal Ajax is in ieder geval voor even het lachertje van de Eredivisie geworden en bij PSV moet iedereen het nog maar zien met al die aankopen en die coach Peter Bosz die zijn ploegen aardig en attractief laat ballen, maar nooit een fatsoenlijke prijs won. “Wij hebben Arne Slot en Dennis te Kloese, wie doet ons wat?” of zoals een deel van de Feyenoord-fans standaard roepen “Nobody likes us, we don’t care!

Vers gevonden Rotterdamse arrogantie al snel gekalmeerd door Feyenoord

Een nieuw elan en vers gevonden Rotterdamse arrogantie, dat al snel tot bedaren gebracht werd. In De Kuip notabene werd na een hoopvolle zomerse voorbereiding gelijk verloren van PSV (0-1). De nieuwe en enige concurrent was geboren en al snel bleek dat er van een strijd geen sprake was. Want die valse start, waarin Feyenoord toch weer een prijs misliep, werd gevolgd door nog twee valse starts in de Eredivisie. Het begon weer in het eigen stadion. De teruggekeerde Bart Nieuwkoop pakte om domme wijze rood en Feyenoord kon niet opboksen tegen het goed gegroepeerde Fortuna Sittard: 0-0. Een week later volgde weer puntenverlies in Rotterdam, deze keer op Het Kasteel. Weer boksten de mannen van Slot op tegen een georganiseerde ploeg die ver naar achteren verdedigde: Sparta Rotterdam. In de counter greep de club uit Spangen een 2-0 voorsprong. In de slotfase kon Feyenoord dat nog een beetje goed maken, vooral dankzij de energie van invallers Ayase Ueda, Yankuba Minteh en Leo Sauer. Die laatste zorgde met zijn doelpunt nog voor een puntje.

Feyenoord staat een punt en geweldige Atlético-wedstrijd voor op vorig seizoen

Het bleek allemaal een zinloze exercitie te zijn, want ondanks dikke overwinningen in de volgende wedstrijden en de nog steeds voor Feyenoord vitale zege bij Ajax (0-4 over twee speeldagen), was PSV al weg. In de verdere wedstrijden toonde Feyenoord zich een kwaliteitsploeg, waarbij de overwinningen aaneen werden geregen. Een enkel gelijkspelletje hier en daar hoorde er ook bij en eigenlijk deed de ploeg van Slot niet veel anders dan een seizoen geleden. Een enkele wedstrijd was zelfs beter dan ooit onder de Bergentheimer. Zoals bij Atlético Madrid, waar ze nog steeds verbaasd zijn dat ze die wedstrijd hebben gewonnen (3-2). Het is nu nog te vroeg om de totale vergelijking met vorig seizoen te doen, maar qua punten ligt het praktisch gelijk. Na 24 speelronden had Feyenoord in het kampioensseizoen 55 punten. Dit seizoen staat het op 56 punten.

Een lichte verbetering dus en met het vertoonde spel in onder meer de Champions League zagen we ook groei in het elftal van Slot. Niet zo gek dat de Feyenoord-trainer daar telkens op bleef hameren. Enig kanttekening dat hij wel zou mogen maken, dat in het Europese topvoetbal het resultaat altijd eerst telt en als we dat erbij pakken gewoon zien dat Feyenoord nog niet toe is aan de top in Europa.

Feyenoord speelde bij Atlético Madrid zijn beste wedstrijd onder Arne Slot, maar verloor wel.

Feyenoord-fan moest al voor de winterstop streep zetten door titelstrijdambities

Dat wat vooraf wel gedacht werd. De wens was waarschijnlijk de vader van die gedachte. Want de gemiddelde Feyenoord-supporter weet precies waar de club vandaan komt. Over de laatste decennia was het duidelijk: “Wij hopen om mee te doen in de strijd om de titel”, was in elke zomerse voorbereiding weer het devies en gedachte van de Feyenoord-fan. In de praktijk kon vaak voor de winterstop al een streep door die titelstrijdambities en was het richten op een overwinning op Ajax (in De Kuip) en een enkel beker of Europees succesje. De derde plek was standaard de plek voor Feyenoord, met soms een beetje geluk een tweede plaats, maar nog vaker dan dat een vierde stek.

Vreugdetranen van 2017 zullen niet snel meer terugkomen bij Feyenoord

Een enkel jaar valt dan alles samen en wordt Feyenoord uit het niets kampioen, zoals in het seizoen 2016-2017. De tranen die daar werden gelaten na achttien jaar geen titel, zijn inmiddels flink opgedroogd en zullen niet snel meer terugkomen. Want Feyenoord is gegroeid onder Slot en heeft een nieuwe status gekregen. Het moet over zijn met die derde en vierde plaatsen en een zeldzaam kampioenschap. De Rotterdamse ploeg moet smoel en branie krijgen en structureel strijden om de titel in Nederland en het tegenstanders weer moeilijk maken in Europa. Architect Te Kloese had dat al helemaal uitgedokterd en heeft samen met Slot in een paar jaar tijd de club naar een hoger plan getild. Dat zie je alleen al terug in de markwaardes van de spelers. Zo werd Feyenoord voorafgaand aan dit seizoen ingeschat als de club met de waardevolste selectie. PSV is inmiddels ook op dat vlak de Rotterdammers voorbij.

Maar met Feyenoord moet weer serieus rekening worden gehouden. Dat zag je in de onderlinge wedstrijden tegen de Eindhovense rivaal. Het verschil was niet zo groot als die tien punten en dus moet Feyenoord blijven groeien om in de buurt te kunnen blijven van het alleswinnende PSV. Iets dat natuurlijk ook eindig is. Na de zomer begint iedereen weer op nul en weet Feyenoord wat het moet doen. Blijven groeien en meestrijden om die titel. Want anders neemt straks PSV dat plannetje over waar de Feyenoord-supporter stiekem even aan dacht: een heerschappij.

Geluk bij een ongeluk voor Feyenoord

Wat dat betreft mag Feyenoord best wel even juichen aan het eind van het seizoen als het tweede is geworden en de KNVB Beker in de wacht heeft gesleept. Elk ander seizoen zou dit als een uiterst succesvol Feyenoord-seizoen worden gezien, maar nu is het de vraag of de Coolsingel volstroomt voor die dennenappel. Maar iedere Feyenoorder moet beseffen waar de club vandaan komt en wat het nu bereikt heeft. Een hogere lat, topsportmentaliteit en hogere verwachtingen. En met die tweede plek bereik je tegenwoordig in Nederland net zoveel als die eerste plaats (groepsfase Champions League). Het is aan Feyenoord om daar in de komende zomer van te profiteren, op weg naar groei en die strijd om de landstitel, want dat misten we dit seizoen in de Eredivisie.

Heeft Feyenoord een succesvol seizoen met de tweede plaats?

  • Ja, als je ziet waar de club vandaan komt
  • Nee, het nieuwe Feyenoord had moeten strijden om de titel
1079+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie