FC Utrecht maakt degradatie Cambuur officieel

SC Cambuur is definitief gedegradeerd uit de Eredivisie. De hekkensluiter had nog een bijzondere kleine kans om zich te handhaven, maar dankzij de thuisnederlaag tegen FC Utrecht viel het doek nu ook officieel: 0-3.

Douvikas doet goede zaken in topscorersklassement

De opdracht voor Cambuur was duidelijk doch nagenoeg onmogelijk. Het elftal van Sjors Ultee moest uit de laatste vier Eredivisie-wedstrijden twaalf punten halen, waar FC Emmen en/of Excelsior geen enkel punt meer mocht behalen. In dat geval zou de strijd onderin op basis van doelsaldo beslist worden. In Leeuwarden werd zaterdagavond echter duidelijk dat ook Cambuur er niet meer in geloofde.

Sander van de Streek dacht FC Utrecht op voorsprong te zetten, maar Sai van Wermeskerken werkte de bal van de doellijn af. Het bleek uitstel van executie. In de 37ste minuut viel de openingstreffer dan toch. Othman Boussaid leverde een voorzet af en Van der Streek kopte tegen diens oude werkgever de 0-1 tegen de touwen. Kort daarvoor was Bas Dost nog geblesseerd uitgevallen.

Nog voor rust wist FC Utrecht de score te verdubbelen. Mimoun Mahi mocht zich dit aanrekenen. De vleugelaanvaller verspeelde de bal en bleef liggen, waardoor diens tegenstander Sean Klaiber mocht opstomen en hij bereikte Anastasios Douvikas.

Cambuur-trainer Sjors Ultee wisselde in de tweede helft volop, maar slaagde er niet in om de spanning terug te brengen. FC Utrecht werd zelfs in een zetel geholpen. Van Wermeskerken bracht doelman Robbin Ruiter in de moeilijkheden met een strafschop als resultaat. De Griekse spits benutte het buitenkansje dankbaar: 0-3. Met zestien doelpunten ligt hij op koers voor de topscorerstitel van de Eredivisie.

Scoreverloop: 0-1 (37′) S. Van de Streek, 0-2 (41′) A. Douvikas, 0-3 (65′) A. Douvikas (strafschop)

Gaat Douvikas Eredivisie-topscorer worden?