Einde seizoen Feyenoord dreigt: alles of niets

Foto: Einde seizoen Feyenoord dreigt: alles of niets

Landskampioen Feyenoord kan vlak voor de winterstop al klaar zijn in de Eredivisie. Zondagmiddag staat in De Kuip de belangrijkste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen 2023-2024 op het programma. Het is alles of niets voor Feyenoord tegen PSV. Alle geweldige complimenten en strategische plannetjes kunnen na zondag zomaar de prullenbak in.

Voorbeschouwing Feyenoord op de cruciale topper tegen PSV

Want Feyenoord heeft tot nu toe dit seizoen wél de complimenten, maar niet de toch nog altijd allerbelangrijkste punten. Deze week werd Champions League-overwintering uit handen gegeven. In De Kuip was Atlético Madrid te sterk: 1-3. Niet zozeer qua statistieken, maar wel qua gevoel. De ploeg van trainer Arne Slot heeft nog niet de suprematie van een Europese topclub, die ogenschijnlijk zonder oogstrelend te voetballen de punten binnen harkt. Bij de Rotterdammers moet alles meezitten om op het allerhoogste Europese niveau een punt te pakken.

Dat zagen we in de uitwedstrijd bij Atlético Madrid. Op alle fronten was Feyenoord beter, maar uiteindelijk stond er wel gewoon 3-2 in Spaans voordeel op het scorebord. Dat was ook het geval in Rome bij Lazio (1-0 verlies) en als we het dichter bij huis betrekken in de Eredivisie-wedstrijden waarin Feyenoord de punten verspeelde. Nog meer dan vorig seizoen wordt de club uit De Kuip overladen met superlatieven, maar vorig jaar stootte Feyenoord door naar groepswinst van de Europa League en werd de koers ingezet voor het uiteindelijke kampioenschap in de Eredivisie. “Voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd liep ik met mijn ploeg tegen een plafond”, legt Slot uit op de vooruitblikkende persconferentie. “We startten in de Conference League en het ging maar door en door. Er kwam geen einde aan. Nu dat wel is gebeurd, is niet iedereen in de war. We hebben tien van de laatste elf Eredivisieduels gewonnen.”

Feyenoord-statistieken ten spijt, er is één club veel beter

De Rotterdammers mogen als schrale troost weer naar de (tussenronde van de) Europa League, maar in de Eredivisie dreigt ondanks de niet zo heel slechte statistieken een drama. Er is namelijk één club die het véél beter doet dan Feyenoord en dat is de tegenstander van zondagmiddag, PSV. De Eindhovenaren zijn tot nu toe onoverwinnelijk in de Eredivisie en stelde ook al Champions League-overwintering zeker. Slot en zijn mannen zullen jaloers kijken naar Eindhoven, waar zij spelen en presteren waar Feyenoord zo op hoopte bij aanvang van het seizoen. “Het is duidelijk dat zij hun dominantie makkelijker omzetten in doelpunten dan wij. Zij winnen vaak met 4-0 of 5-0 en wij dan bijvoorbeeld met 2-1. Ik kijk daar met ongelooflijk veel waardering naar.”

De zo bejubelde Feyenoord-coach panikeert nog niet. Er is ook nog geen crisis in Rotterdam. Waarschijnlijk omdat ze vooral naar de statistieken kijken. Binnen de burelen van De Kuip wordt een beetje volgens het inmiddels bekende Moneyball-principe gewerkt. Als de stats in orde zijn volgt sportief succes vanzelf. Het is de vraag hoe lang Het Legioen dat geduld op kan brengen. Slot probeert de Feyenoord-fans gerust te stellen met de statistieken. Ten opzichte van vorig seizoen doet het huidige Feyenoord het namelijk een stuk beter. Alleen dit seizoen heeft de club te maken met een ontketende concurrent. “Omdat PSV nog geen punten heeft verspeeld en dat waarschijnlijk ook weinig gaat doen, moet het gebeuren in de onderlinge ontmoetingen. Zeker in een thuiswedstrijd”, aldus Slot, die met Feyenoord een achterstand van 7 punten heeft op de koploper. “Ik zou het niet heel prettig vinden als dat 10 punten worden.”

In De Kuip speelde Feyenoord al om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De Eindhovenaren wonnen met 1-0.

Slots Feyenoord kan toppers in De Kuip niet winnen

De mannen van Slot weten dan ook wat hun te doen staat. Na gelijke spelen tegen Fortuna Sittard (0-0) en Sparta (2-2) en een nederlaag bij FC Twente (2-1) mag Feyenoord geen steken laten vallen tegen de directe en enige overgebleven concurrent. Probleem is alleen dat het Feyenoord van Slot het vaak in de topwedstrijden laat afweten. Zo speelde Slot 6 toppers in De Kuip, maar is hij nog altijd zonder overwinning. Vorig seizoen waren we in staat het ook heel erg goed te doen tegen grote ploegen. Dat is nu ook wel zo geweest, maar ook een aantal keren niet. Daarnaast is het ongelooflijk uit hoe weinig kansen teams dit seizoen tegen ons scoren. Tegen Atlético hebben we één kans weggegeven en zij scoren drie keer”, blikt Slot nog één keer terug op Atlético.

Wordt Atlético-kater ook Eredivisie-kater?

De Spaanse topclub heeft laten zien waar Feyenoord te pakken is en toonde direct aan dat de Rotterdamse club nog een lange weg te gaan heeft om ook op het allerhoogste Europese niveau te presteren. Daar moeten de Feyenoorders en Slot voorop voor nu een streep onderzetten. Als dat niet snel genoeg gebeurt is het seizoen al voor de winterstop over. “Ook al is het pas de veertiende speelronde, dit wordt een superbelangrijke wedstrijd”, vindt de Feyenoord-trainer ook. “Ik heb juist zin in deze wedstrijd na de teleurstelling van Atlético.” De spelers moeten er ook zin in hebben en de taak voor Slot is om in korte tijd de knop om te zetten en de onoverwinnelijke ploeg van Nederland te verslaan. Een helse opgave, maar noodzakelijk wil Feyenoord nog iets van het seizoen maken. De topper begint zondag om 12.15 uur maar het is 5 voor 12 in Rotterdam. Nu of dit seizoen nooit meer: het is alles of niets voor Feyenoord.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen PSV:
Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Zerrouki, Wieffer, Timber; Stengs, Giménez, Paixão.

Later vandaag volgt de uitgebreide PSV-voorbeschouwing op deze cruciale Eredivisie-topper.

Gaat Feyenoord de titelstrijd weer spannend maken?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, het seizoen is klaar zondag
391+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie