Een selfie als herinnering aan Francesco Totti, de laatste keizer van Rome

Foto: Een selfie als herinnering aan Francesco Totti, de laatste keizer van Rome

De eerste voetballer ooit die een doelpunt vierde met een selfie was niet een jong talent dat opgroeide met social media, maar de 38-jarige Francesco Totti. De aanvoerder van AS Roma maakte in een derby tegen Lazio, vandaag zeven jaar geleden, een legendarische foto die de wereld overging. Het was De Dag van Francesco Totti, de laatste keizer van Rome. 

Geboren keizer 

Om in Rome gekroond te worden tot keizer moet je van goede huize komen. De tijden van Julius Caesar en andere militaire leiders zijn voorbij, maar de titel van keizer is nog altijd de hoogste die je kunt krijgen. Francesco Totti was ervoor geboren. De voetballer was acht jaar toen iedereen in Rome al wist hoe speciaal hij was. 

Jaren voor zijn debuut bij AS Roma ging de naam van Totti al rond door de stad. Zijn roem snelde hem vooruit toen hij als negenjarige bij een wedstrijd achter het doel stond en een keihard schot terug kopte richting het veld. De jonge Totti ontving een staande ovatie van de fanatieke supporters op Curva Sud, met wie hij een onbreekbare band zou opbouwen.

Op koers naar records

Totti groeide uit tot een waar clubicoon van Roma en zijn grootse carrière kwam tot een hoogtepunt in derby waarin hij de beroemde
selfie maakte. Tegen aartsrivaal Lazio Roma lag hij op koers om verschillende records te breken. Het was de veertigste keer dat hij in de Derby della Capitale in actie kwam, meer dan iedere andere speler, en hij hoefde nog maar één keer te scoren om de topscorer van deze derby te worden.

Maar de mooie vooruitzichten verdwenen tijdens de eerste
helft volledig naar de achtergrond. De bezoekers van Lazio kwamen op een 2-0 voorsprong, dankzij goals van Stefano Mauri en Felipe Anderson. Na rust moest
het gebeuren, werd er in de kleedkamer van AS Roma gezegd, en Totti nam die taak graag op zich. De tweede helft was pas drie minuten onderweg toen hij
scoorde en Roma terug in de wedstrijd bracht. Het was de aanloop naar een onvergetelijk moment.

Duck face

 

In de 64ste minuut reageerde Totti zeer attent op een voorzet vanaf links. De nummer tien liep weg bij zijn directe tegenstander en werkte de bal met een vliegende volley in het doel. Het stadion ontplofte en Totti rende richting de Curva Sud. Hij werd bedolven onder teamgenoten, maar toen die terugkeerden naar het veld, bleef Totti staan. Hij haalde een telefoon tevoorschijn, trok een duck face en maakte een legendarische foto. 

Masterplan

Een spontane selfie was het allerminst. Totti voelde van tevoren al dat hij het verschil zou gaan maken in deze derby. Hij was alleen nog op zoek naar een manier om het onvergetelijk te maken. “Ik heb er een week over nagedacht”, zei Totti na de wedstrijd tegen Sky Sport Italia. “De selfie is op dit moment erg populair en ik wilde er eentje maken ter herinnering. Ik gaf mijn telefoon aan Guido (Nanni, de keeperstrainer) en vroeg hem of hij deze wilde bewaren tot het juiste moment.”

“Het is geen gewoonte van mij om selfies te nemen, omdat ik mijn privéleven graag voor mijzelf houd. Maar dit was een unieke gelegenheid, omdat ik met mijn goals belangrijke spelers in de historie van deze derby voorbijging. Dit moment zal iedereen zich blijven herinneren.”

Evolutionair

Zo maakte de 38-jarige Totti de eerste virale selfie van het jaar 2015. Dat de Italiaan iemand is die met zijn tijd meegaat, maakte hij in het verleden al duidelijk. Tijdens zijn carrière toonde hij aan even innovatief als flexibel te zijn. Totti begon bij AS Roma als tweede spits, brak door als linkervleugelaanvaller en werd later nummer 10, spelmaker, spits, valse spits en uiteindelijk super sub. Evolutie was zijn kracht, waarmee Totti zich 22 jaar staande hield in het topvoetbal.

De selfie was een laatste bewijs van zijn vooruitziende blik. Met de foto vereeuwigde hij zich voor altijd als dé aanvoerder van AS Roma, symbool van de stad en keizer van Stadio Olimpico, zijn eigen Colosseum. De fans zullen Totti tot in lengte van jaren missen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

 

Totti een van de beste Italiaanse voetballers ooit?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
36+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie