Dit is hoe doellijntechnologie werkt in de Eredivisie

Foto: Dit is hoe doellijntechnologie werkt in de Eredivisie

Na het duel van zondagmiddag tussen sc Heerenveen en Ajax rijst de vraag: hoe is het dit seizoen eigenlijk gesteld met de zogenaamde doellijntechnologie in de Eredivisie? Het antwoord: anders dan voorheen, en dat is precies waarom niet vastgesteld kon worden of het nou wel of geen doelpunt was in het Abe Lenstra Stadion.

Na Heerenveen-Ajax rijst de vraag: hoe werkt doellijntechnologie?

In onze competitie wordt er namelijk niet meer gewerkt met de doellijntechnologie zoals we hem kennen, met een signaal dat naar een horloge om de pols van een scheidsrechter (in dezen dus Danny Makkelie) gestuurd wordt. Dat is aan de kant geschoven voor Goal Line Replay.

Het Algemeen Dagblad legt uit: “In de Eredivisie wordt dit seizoen gewerkt met Goal Line Replay. Dat is een nieuwe techniek waarbij vier high frame rate camera’s zijn geplaatst in elk Eredivisie-stadion om te kunnen bepalen of een bal over de doellijn is geweest.”

“Dit is een goedkopere optie dan de doellijntechnologie waarmee de afgelopen jaren is geëxperimenteerd, waarbij de scheidsrechter een signaal op zijn horloge krijgt als de bal over de doellijn is geweest”, vervolgt de krant.

In een ideale situatie zou dat dus beelden van twee kanten op moeten leveren… “Maar een van de twee camera’s werd geblokt door benen en spelers, zo meldde de KNVB achteraf. Daardoor kon er ook geen honderd procent uitsluitsel gegeven worden.” De KNVB reageert zelf: “De VAR had geen bewijs dat de bal voor de volle 100%, inclusief bolling, over de lijn was en greep daarom niet in.”

“Als je geen doellijntechnologie hebt…”

Steven Berghuis kon daar in het Abe Lenstra Stadion wel begrip voor opbrengen: “Ik heb het nog niet gezien. Als er geen doellijntechnologie is en we hebben niet het bewijs dat-ie er overheen is, dan kan de scheidsrechter hem niet goedkeuren. Het is ongelooflijk moeilijk als je geen doellijntechnologie hebt. Als je hem zo ziet, kan ik me voorstellen dat ze niet honderd procent zeker weten dat de bal over de lijn is.”

Verlang jij terug naar de oude situatie?

  • Ik wel
  • Ik niet
727+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie