Dennis Bergkamp: de enige voetballer met drie voeten

Foto: Dennis Bergkamp: de enige voetballer met drie voeten

Dennis Bergkamp was zó goed dat mensen dachten dat hij drie voeten had. De oud-voetballer wordt herinnerd als een elegante voetballer met een fabelachtige techniek en een ongekend spelinzicht. Dit toonde hij onder meer bij zijn unieke goal tegen Newcastle United, vandaag 20 jaar geleden. 

Op 2 maart 2002 speelde Bergkamp met Arsenal een uitwedstrijd bij Newcastle United. De Nederlander maakte deel uit van een geweldig team met spelers als Thierry Henry, Patrick Vieira en Giovanni van Bronckhorst. Het was Robert Pirès die hem in de elfde minuut een pass gaf, die niet helemaal goed aankwam. Met een legendarische aanname maakte Bergkamp het echter helemaal goed. Bergkamp tikte de bal in één beweging langs verdediger Nikos Dabizas, draaide zelf de andere kant op en schoot de bal langs doelman Shay Given. 

Drie voeten 

In alle lofzang die volgde, beschreef schrijver Nick Hornby het doelpunt het mooist: “Met zijn rug naar het doel nam hij de bal op zijn ene voet, speelde hem rond een verdediger met een andere voet en schoot hem langs de doelverdediger met… Heeft Dennis Bergkamp drie voeten?”

 

De geniale uitvoering was voor veel toeschouwers zo ondenkbaar dat men zich afvroeg of Bergkamp het zo in gedachten had. “De week na die goal vroeg iedereen me: was dat echt je bedoeling? Ik kon niet begrijpen wat ze bedoelde met die vraag. Ik had de goal nog niet teruggezien op televisie, maar omdat iedereen heeft vroeg, ben ik hem gaan bekijken.” 

Bergkamp houdt vol dat het geen toeval, maar een bewuste actie was. “De pass van Pirès kwam iets achter me en ik paste me aan, want ik wilde met één aanraking doorgaan naar het doel. Ik raakte de bal aan, maar mijn lichaam draaide al de andere kant op, dus het zag er best goed uit”, aldus Bergkamp met een gevoel voor understatement. “Bij veel goals beslissen spelers pas op het laatste moment wat ze gaan doen. Dat was bij mij hetzelfde. Ik ben blij dat het er zo uitzag en dat iedereen het er vandaag de dag nog steeds over heeft.” 

Mooiste doelpunt van de Premier League 

Het Engelse publiek weet het doelpunt op waarde te schatten, gezien de uitverkiezing tot mooiste doelpunt uit de geschiedenis van de Premier League door bezoekers van BBC Sport-website. Maar ook de oud-spitsen Ian Wright en Alan Shearer selecteerden het doelpunt als de mooiste goal ooit in het Engelse voetbal.

 

“Niemand heeft ooit zo’n doelpunt gemaakt en dat zal ook niet gebeuren”, stelde Shearer, die de goal vanaf het veld bekeek als speler van Newcastle. “Het was absoluut bewust. De eerste aanraking, de techniek en de afronding waren fenomenaal.” 

Wright voegde daar zijn bewondering aan toe. “De pass kwam achter hem en hij moest improviseren. Omdat hij zo’n goede techniek heeft, scoorde hij een van de mooiste goals die ik ooit heb gezien”, aldus Wright, die met Bergkamp bij Arsenal speelde. “Met hem trainen was zó bijzonder. Als hij een slechte aanname had, viel het iedereen op, omdat hij normaal zo goed was. Ik moest mezelf wel eens knijpen of wat hij deed allemaal echt gebeurde. Een voorrecht om met zo’n speler voorin te hebben gestaan.”

Verdien 1.57 keer je inleg als Arsenal van Watford wint! 

Om te zien of Bergkamp drie voeten heeft, of het per ongeluk ging of dat het pure kwaliteit was, kunnen we alleen maar zelf kijken:

Een van de mooiste goals ooit?

  • Zeker
  • Nee…
207+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:38
77+
‘PSV-schande tegen PEC: flikker op’
19:23
81+
Appcontact over Ajax-transfer Eriksen
19:17
35+
Opstellingen PEC en PSV: mét Isaac Babadi
19:11
106+
‘United blundert met ontslag Ten Hag’
18:34
83+
Engelsen voorspellen Ajax-slachting: “Easy…”
18:22
1637+
‘Nieuw Justin Bijlow-drama’
18:02
218+
‘Ajax-wonder door ondergepoept VAR-scherm’
18:00
386+
‘Nieuwe Berghuis: nóóit meer welkom bij Feyenoord’
17:51
380+
‘Dít is waarom Kenneth Taylor zo slecht is’
17:45
13+
Dit zijn de opstellingen van RKC en Fortuna
17:34
218+
Ajax-nachtmerrie Noa Lang: “Niet eens een appje…”
17:11
1160+
Dubbelslag Ajax bij Manchester United?
16:48
115+
Lijnders onthult toekomstplannen: ‘Heb niet voor niets een zaakwaarnemer’
16:34
130+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Almere: Slot wijzigt
16:20
100+
‘Onbegrijpelijke keuzes penaltynemers Feyenoord’
16:03
4607+
Johan Derksen onthult wie zijn favoriete tafelgast in VI is
15:51
151+
Lang onthult in docu zijn bizarre eet- en slaapgewoontes op wedstrijddag
15:36
26+
Erik ten Hag: “Elke wedstrijd begin je weer op nul”
15:23
50+
Kraaij over aanvaller met 11 (!) gele kaarten: ‘Bijt hem in zijn oor’
15:06
167+
Wijndal looft Ajacied: ‘Een van beste voetballers waarmee ik heb gespeeld’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie