De Ligt moest veranderen: “Alles ligt onder een vergrootglas”

Foto: De Ligt moest veranderen: “Alles ligt onder een vergrootglas”

Zijn jaren in het buitenland hebben van Matthijs de Ligt een ander soort verdediger gemaakt. Bij Ajax werd hij als jong talent groot met opbouwen en meevoetballen, maar bij Juventus en Bayern München is hij gegroeid in het pure verdedigen. Dat niet iedereen die stijl even goed kan waarderen, neemt De Ligt op de koop toe. “In Nederland kijken mensen anders naar verdedigen”, vertelt de Oranje-international aan SoccerNews.

Interview met Matthijs de Ligt over zijn ontwikkeling als verdediger

De keuze van De Ligt om Ajax in 2019 te verlaten voor Juventus was deels bepaald omdat het vak van verdedigen in Italië hoog staat aangeschreven. In de Serie A focuste de Nederlander zich op het ontwikkelen van zijn defensieve kwaliteiten en minder op het meevoetballen. “Dat is wat er in de top gevraagd wordt. Kijk naar Real Madrid. Nacho en Antonio Rüdiger zijn geweldige verdedigers, maar opbouwend spelen ze alle ballen naar de middenvelders, die verzorgen dan de opbouw. In het buitenland gaat het erom dat de spits die je dekt niet scoort, dat je verdedigend goed staat en de bal bij de juiste kleur inlevert. Die verandering heb ik ook doorgemaakt. Maar in Nederland merk ik vaak dat mensen een verdediger pas goed vinden als hij een tegenstander uitkapt of een trucje doet.”

Het was volgens de oud-Ajacied, die sinds twee seizoenen bij Bayern München speelt, ook noodzakelijk om meer zekerheden in zijn spel te bouwen. “Dat is inherent aan het niveau waarop je speelt. Als je jong bent en, met alle respect, in de Eredivisie speelt, is het toch frivoler. Hoe ouder je wordt, hoe meer er naar je wordt gekeken. Elke actie die je maakt ligt onder een vergrootglas. Dan kun je het je niet permitteren om fouten te maken. Helemaal niet op het niveau waar het er echt om gaat.”

Pijnlijke les

Dat merkte De Ligt tijdens het laatste EK. In 2021 werd Oranje uitgeschakeld door Tsjechië nadat De Ligt vanwege een handsbal met rood van het veld werd gestuurd. “Ik speelde die wedstrijd een hele goede eerste helft, maar in de tweede helft maakte ik die handsbal. Dat is wat iedereen onthoudt.” Voor De Ligt een wijze les om voortaan veiligheid voorop te stellen. “Waar ik vroeger elk duel aanging, kies ik nu vijftig procent uit. De rest van de tijd blijf ik in positie staan en is het een spel met de aanvaller. Dat soort dingen heb ik gaandeweg geleerd. Hoe ouder je wordt en hoe hoger je speelt, hoe zakelijker het wordt. Dat is in de top gewoon nodig.”

Lees hier het volledige interview met Matthijs de Ligt over het EK, de kansen voor Oranje en de tegenstanders.

Goede ontwikkeling?

  • Ja, hij is sterker dan eerst.
  • Nee, meevoetballen is nuttiger.
354+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie