Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

De Ligt is klaar voor Mbappé en Lewandowski: “Dat zit goed”

Foto: De Ligt is klaar voor Mbappé en Lewandowski: “Dat zit goed”

Matthijs de Ligt staat met Oranje aan de vooravond van alweer zijn derde eindtoernooi. Ondanks zijn 24 jaar is hij daarmee één van de meest ervaren internationals in de selectie. De speler van Bayern München is hoopvol over de kansen van Nederland en kijkt uit naar de confrontatie met ‘wereldspelers’. “Ik geloof dat we tegen niemand kansloos zijn”, stelt De Ligt in gesprek met SoccerNews.

Interview Matthijs de Ligt, verdediger Nederlands elftal en Bayern München

Op de dag van de Champions League-finale meldde Matthijs de Ligt zich voor de uitzwaaitraining van het Nederlands elftal in Zeist. Hij genoot van de steun van de Oranje-fans, maar liep toch met een dubbel gevoel op het veld. Het scheelde niet veel of hij had zelf de Champions League-finale kunnen spelen. “Ik zag hoe blij Real Madrid was na de winst en dan besef je hoe dichtbij wij waren”, aldus de verdediger, die met Bayern München in de halve finale werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar. “Als de wedstrijd vijf minuten korter was geweest, hadden wij daar gestaan. Ik baal niet zozeer van mijn goal die werd afgekeurd, maar meer dat we in de 89ste minuut nog voor stonden en alles onder controle hadden. In de finale tegen Dortmund hadden we ook zeker een goede kans gehad.”

Niet alleen de Champions League-uitschakeling, maar het gehele seizoen van Bayern München geeft De Ligt een dubbel gevoel. De Duitse topclub eindigde als derde in de competitie en werd vroegtijdig uitgeschakeld in het bekertoernooi. “Als je met Bayern geen prijs pakt, is dat als team niet goed genoeg. Voor mij persoonlijk was vooral het eerste halfjaar moeilijk. Ik had nog nooit meegemaakt dat ik zo lang geblesseerd was”, aldus de oud-Ajacied, die van september tot januari langs de kant stond. “De tweede helft van het seizoen heb ik veel gespeeld. Als ik fit was, stond ik in de basis en heb ik mijn waarde bewezen. Het was alleen balen dat ik de eerste wedstrijd tegen Real Madrid niet mee kon doen door een nieuwe blessure.”

Geen revanchegevoelens

Inmiddels is De Ligt weer volledig fit. Hij meldde zich in goede doen bij het trainingscentrum van de KNVB voor de voorbereiding op alweer zijn derde eindtoernooi. Het vorige EK eindigde voor hem ongelukkig met een handsbal en rode kaart tegen Tsjechië, waarna Oranje werd uitgeschakeld, maar van revanchegevoelens is geen sprake. “Elk toernooi heeft weer zijn eigen verhaal. Wat ik voel, is dat ik rijper ben dan de vorige toernooien. Dat merk ik aan hoe ik in het team sta, ten opzichte van het Nederlands elftal, in het leven en in het voetbal. Ik sta hier veel relaxter. Ik heb niet het gevoel dat ik mijzelf moet bewijzen. Ik denk dat ik veel kwaliteit heb om het team te helpen. Ik ben fit en zit lekker in mijn vel. Dan gaan de dingen altijd makkelijker.”

De concurrentie in de verdediging is groot, maar De Ligt denkt een goede kans te maken op speeltijd. “We hebben veel goede spelers en iedereen moet top zijn om in de basis te komen. Het is altijd moeilijk om te zeggen, maar ik denk dat als je veel hebt gespeeld bij Bayern München, dat je kansen aardig zijn. Ik heb in de Champions League laten zien wat ik kan geven aan het team. Ik ben jong, maar ik heb ook ervaring waarmee ik jonge jongens in de groep kan helpen. Dat hoop ik te kunnen doen.”

De Ligt stond vorig seizoen al tegenover Mbappé.

Lewandowski en Mbappé

Nadat De Ligt op zijn zeventiende al debuteerde bij Oranje, maakt hij alweer zeven jaar deel uit van de nationale ploeg. Je zou bijna vergeten dat hij nog maar 24 jaar oud is. “Ja, dat is wel grappig. Soms komen er nieuwe jongens bij die al 25 zijn en alles voor het eerst meemaken.” Wat dat betreft heeft De Ligt met zijn toernooi-ervaring een voordeel ten opzichte van leeftijdsgenoten. “In principe wel. Een eindtoernooi spelen is toch anders dan een normale interlandperiode. Mijn ervaringen waren misschien op bepaalde momenten negatief, maar er zijn ook positieve momenten geweest. Die neem ik allemaal mee.”

Ervaring met de tegenstanders van Oranje heeft De Ligt ook. Vorig seizoen speelde hij met Bayern München in de Champions League al tegen Robert Lewandowski en Kylian Mbappé. De spitsen van respectievelijk Polen en Frankrijk kwamen tegen hem niet tot scoren. “Ja, wat dat betreft zit het goed”, lacht De Ligt. “Ik voel me goed in dat soort wedstrijden tegen dat soort spelers. Het zijn wereldspelers, dus je zult altijd scherp moeten zijn. Maar ik heb het gevoel dat ik het team daarin kan helpen.”

Kansen voor Oranje

Dat Oranje in een moeilijke groep zit, kan De Ligt niet ontkennen. “Frankrijk is één van de beste ploegen ter wereld en in mijn ogen individueel de beste ploeg van het EK. Oostenrijk heeft een ploeg met veel spelers uit de Bundesliga, een hele sterke competitie. Polen heeft Lewandowski en een moeilijke ploeg om te verslaan. Het kan alle kanten op gaan. Ik geloof dat we tegen niemand kansloos zijn, maar tegelijkertijd kun je ook van iedereen verliezen. Ik denk dat de eerste wedstrijd heel belangrijk wordt. Als je die wint, krijg je steeds meer een goed gevoel in de groep en kun je in het toernooi groeien.”

Het Nederlands elftal gaat niet als favoriet naar Duitsland, maar moet volgens De Ligt niet onderschat worden. “Wij hebben een ploeg met veel kwaliteit en veel spelers die in topcompetities uitkomen. Andere landen vinden het moeilijk om tegen ons te spelen. Misschien zijn we op papier niet de sterkste, maar we kunnen een vervelende ploeg zijn. Als we dat uitstralen en voor elkaar krijgen, kunnen we ver komen.”

Verdient De Ligt een basisplaats bij Oranje?

  • Ja, zonder twijfel.
  • Nee, liever iemand anders.
282+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie