“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”

Foto: “De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”

Op zondagmiddag staat de finale van de KNVB Beker op het programma. Feyenoord neemt het in De Kuip op tegen NEC. Columnist Sjoerd Mossou laat zijn licht schijnen over het belang van nationale bekers en de schoonheid van deze toernooien. Als het aan hem ligt, zijn deze toernooien meer waard dan een extra topwedstrijd in de Champions League.

‘Bekertoernooien worden onderschat’

Mossou schrijft in zijn wekelijks column in het Algemeen Dagblad dat een bekertoernooi meer waarde heeft in de huidige tijd van hypercommercie. De KNVB Beker wordt vaak gezien als een troostprijs voor de topclubs, maar in Nijmegen leeft het al weken. “Wie nog dacht dat de KNVB-beker een troostprijs is, zou vandaag nog even vlug door Nijmegen moeten rijden. Goffertpark, Waalbrug, binnenstad: je kunt de opwinding er haast onbeperkt uit de lucht scheppen”, begint Mossou. “De echte waarde van deze beker zit hem niet in prijzengeld of in glamour natuurlijk. De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden, als een toernooi dat niet zozeer hoog boven de aarde zweeft, maar als een statige oude boom in ons voetbal is geworteld.”

De columnist gaat verder. “Juist in deze tijden van hypercommercie en eliteclubs, verdienen onze nationale bekertoernooien alleen maar méér aandacht en liefde. Clubjes zoals NEC, Cambuur, Hercules of Quick Boys brachten de magie van het voetbal dit seizoen bijna letterlijk naar de mensen, tot in hun achtertuin bijna.” Het mooie aan een bekertoernooi is dat er elk jaar weer onverwachte dingen gebeuren volgend Mossou. “Volgend jaar is die beurt weer aan een rits andere clubs, stuk voor stuk dromend van de Kuip, van een volksverhuizing en een regionale feestdag zoals deze. De waarde daarvan wordt vaak onderschat, omdat we stilaan zijn gaan geloven dat Paris Saint-Germain tegen Manchester City belangrijker is.”

Paniek in Engeland

In Engeland kwam afgelopen week het nieuws naar buiten dat het format van de FA Cup werd aangepast en de replays van tafel gingen. Mossou snapt niks van deze beslissing. Voor de kleine clubs was deze replay belangrijk. “Als pakweg Stockport County zich thuis naar een heroïsch gelijkspel had geknokt tegen Liverpool, wachtte een paar weken later de beloning van een replay op Anfield, goed voor enorme recettes, extra televisie-inkomsten en minstens zo belangrijk: een onvergetelijke dag voor de hondstrouwe aanhang.”

Volgens de columnist is het duidelijk, ook bij de FA Cup heeft de elite en het geld gewonnen. “In het krappe speelschema levert de Premier League of de Champions League domweg meer geld op, dus Stockport County of Exeter City kunnen voortaan een dikke krijgen.”

Worden bekertoernooien onderschat?

  • Ja, het zijn prachtige wedstrijden
  • Nee, eens in de zoveel jaar gebeurd er iets tofs
48+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:44
1+
Van de Ven baalt na nieuwe dreun: “Wil ik eigenlijk niet naar kijken”
10:27
24+
‘Ajax laat oog vallen op Zweedse middenvelder’
10:13
9+
Ten Hag doet boekje open over mislopen ‘supertransfer’: “Heeft het al bewezen”
10:00
90+
Geloof in Ajax: “We komen snel terug”
09:54
28+
‘Bom onder Conference League-finale’
09:39
4+
Oranje-international zaait vertwijfeling: “Is geen positie voor hem”
09:24
46+
‘Opvolger Vandaag Inside dient zich aan’
09:09
241+
Driessen loopt he-le-maal leeg over ‘Ajax-tafel’
08:52
159+
‘Xavi Simons betrokken in dubbeldeal’
08:33
44+
’70 miljoen-vervanger voor Antony’
08:17
51+
Frimpong reageert op Oranje-stelling: “Bondscoach moet maar beslissen”
08:00
375+
Pasveer hakt knoop door over Ajax-toekomst
23:31
54+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
34+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
288+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
98+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
439+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
1138+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
68+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
292+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie