De gewijzigde koers, het lastig aankopen en het hard onderhandelen van Roda JC

Foto: De gewijzigde koers, het lastig aankopen en het hard onderhandelen van Roda JC

Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC is gestart met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Kersvers manager voetbalzaken Robbie Servais (47) geeft SoccerNews.nl een uitgebreid kijkje achter de voetbaltechnische coulissen bij de Limburgers.

Technische baas Robbie Servais van Roda JC geeft inkijkje in werkwijze van Limburgse club en voetbalzaken die op dit moment spelen

Als de selectie van Roda JC met nieuwbakken hoofdtrainer Bas Sibum maandagmorgen om exact 11.11 uur het veld van het Parkstad Limburg Stadion betreedt, neemt technische baas Robbie Servais meteen plaats in de dug-out. De zon brandt op zijn gezicht, maar hij observeert een kleine anderhalf uur geconcentreerd hoe de huidige selectiespelers erbij lopen. Tussendoor pleegt hij af en toe een telefoontje. Een schrijfmapje met bijbehorende pen ligt naast hem op de stoel.

Twaalf tot vijftien gesprekken

Tot nu toe sprak Servais, afgelopen seizoen nog werkzaam in de jeugdopleiding van de Belgische topclub Racing Genk en in het verleden onder andere assistent-trainer bij MVV, met “twaalf tot vijftien spelers” om naar Kerkrade te komen. Vooralsnog kon alleen middenvelder Rodney Kongolo worden vastgelegd. “Het is lastig omdat spelers, waaronder van Eredivisieclubs, waarmee we gesproken hebben vaak ook nog kijken of er iets anders op hun pad komt”, legt Servais uit.

“Zo werkt dat spel. Aan de andere kant weet ik ook dat de transfermarkt een domino-effect kan hebben. Als bepaalde clubs iets gaan doen, komt een en ander op gang. Bovendien is er al kwaliteit bij Roda hè. Ja, de club is vorig seizoen laag geëindigd, maar het kan dan ook zo zijn dat het er bij bepaalde spelers op dat moment niet uitkwam op het veld. Dat kan verschillende redenen hebben gehad: een speler had geen vertrouwen omdat hij dat niet kreeg, is een voorbeeld.”

Ervaring tegenover groeipotentie

“Als ik had gewild dan had ik nu de selectie compleet kúnnen hebben, maar wij willen spelers die ons beter maken. Dus mét ervaring maar aan de andere kant kijken we ook naar spelers met groeipotentie, want Roda zal af en toe ook spelers moeten gaan verkopen om geld te verdienen. Al gaan we niet elke verdiende euro investeren in nieuwe spelers. Wij kiezen er nu voor om af te wachten in plaats van snel zaken te doen. Ik wil in ieder geval een linker centrale verdediger, een zogenaamde 6 qua positie, een speler voor achter de spitsen op de tien en, als Dylan Vente weggaat, een spits.”

Vaste verkoopprijs

“Voor wat betreft Vente ben ik in onderhandeling geweest met een geïnteresseerde club, maar dat ligt nu stil. Vooralsnog dus. Het is zo dat wij een vaste prijs vragen en daar wijken wij niet van af”, vertelt Servais met een vastberaden blik op zijn gezicht. “Zo hard spelen wij het dus in deze, dat weet Dylan ook. Vóór aanvang van de eerste training heb ik Vente en ook Bryan Limbombe op mijn kantoor geroepen en hen de situatie uitgelegd.”

“Bovendien heb ik hen gezegd dat ik verwacht dat zij zich volledig blijven inzetten voor Roda tot er een vertrek een feit zal zijn. Dat begrepen zij heel goed en zo stonden zij er zelf ook in. Limbombe wordt gelinkt aan het Franse Toulouse FC, maar op dit moment is die interesse iets verder dan de oriënterende fase. Daar is de laatste dagen niks aan veranderd en heeft er ook mee te maken wat er bij Toulouse op dit moment gebeurt.”

Bas Sibum

Eén van de eerste acties van Servais als manager voetbalzaken was het aanstellen van oud-prof Bas Sibum (44) als hoofdtrainer. “Bas is een type dat duidelijk communiceert, kort op de spelersgroep zit en zeker ook recht door zee is. Die dingen wilden wij graag in onze nieuwe trainer zien en daarom hebben we voor Sibum gekozen.”

De voormalig middenvelder, die in het verleden één seizoen voor Roda uitkwam als speler, is met ferme stem duidelijk hoorbaar tijdens de eerste trainingssessie van zijn nieuwe werkgever. De veertiger, vorig jaar nog assistent van Dick Lukkien bij FC Emmen, oogt scherp en coacht fel als hij dat nodig vindt.

Teamproces

“Wij willen dit jaar meer een team gaan vormen”, vervolgt Roda’s technische baas Servais zijn relaas. “Waardoor het nóg beter in de kopjes zit, iets waar ik zelf ook heel erg op let. Iemand die zelf gevoetbald heeft, weet dat als de sfeer onderling heel goed is, dat er dan veertig procent beter gepresteerd kan worden.”

“Wij kijken naar zoveel dingen als we spelers aangeboden krijgen voor bijvoorbeeld in de spits: kán iemand het voetbal in de KKD spelen? Verdedigt iemand graag mee terug of kan hij goed meevoetballen? Wat wil die speler verdienen? Past diegene in ons elftal qua doen en laten? Die werkwijze vinden wij met ons technisch hart nu heel erg belangrijk.”

Robbie Servais’ gsm gaat af. “Hier kijk”, wijst hij naar het schermpje van zijn mobiele telefoon. “De speler die mij hier nu gebeld heeft, is iemand waar wij mee gesproken hebben. Bij hem wacht ik op een jawoord of niet. Namen ga ik niet noemen. Dat is niet omdat ik geheimzinnig wil doen, maar je kunt beter niet andere clubs wakker maken door te laten weten welke spelers je wilt hebben. Maar neem maar van mij aan: die nieuwe spelers gaan er komen, hoe dan ook.”

Testspeler

Bij Roda JC traint de komende tijd de Turkse spits Metehan Güçlü mee. De aanvaller stond afgelopen seizoen nog onder contract bij FC Emmen. “Hij is op dit moment nog niet helemaal fit. Dus op dit moment zien we hem niet als directe versterking, later zou dat kunnen veranderen als hij wél fit is. Bas Sibum kent hem in ieder geval van zijn tijd in Emmen”, aldus Servais tot slot. Met zijn schrijfmapje onder de arm verdwijnt hij richting catacomben. Onderweg naar een ongetwijfeld nog erg drukke periode.

Gaat Roda JC komend seizoen hoge ogen gooien in de KKD?

  • Ja
  • Nee
797+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
54+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
67+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
52+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
96+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
124+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
152+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
412+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
19+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
183+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
36+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
46+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
226+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
32+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
116+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
146+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
220+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
293+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
21+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
16:50
43+
Champions League-verrassing oogst lof: “Kwaliteit, maar ook ervaring”
16:33
210+
Van Nistelrooij kreeg Oranje-dreun: “Een grote teleurstelling”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie