De Europese ondergang van PSV die Van Basten voorzag

Foto: De Europese ondergang van PSV die Van Basten voorzag

PSV verloor het returnduel in de achtste finale van de Champions League op bezoek bij het een stuk rijkere, maar ook sterkere Borussia Dortmund. Wat ging er mis in het spel van de ploeg van trainer Peter Bosz tijdens de ondergang in het miljoenenbal?

Analyse: Peter Bosz had meteen met Schouten op het middenveld moeten beginnen

Extra glans. En fantastisch. De woorden vielen deze week aan tafel in het tv-programma Rondo toen er werd vooruitgekeken op de Europese clash tussen de Eindhovenaren en de geel-zwarte Duitsers.

Marco van Basten, misschien wel de beste spits die Nederland in de historie ooit gehad heeft waardoor zijn vaak kritische visie er zeker toedoet, vond dat PSV moest gaan winnen in de Ruhrpott om het huidige successeizoen in de Eredivisie ‘extra glans’ te geven.

‘Fantastisch’ PSV

Voormalig middenvelder van onder meer Ajax, FC Twente en Vitesse Theo Janssen betitelde het aanstaande landskampioenschap van de Brabanders als ‘goed’ maar niet als ‘fantastisch’. Zo liet de huidig tv-analist zich althans ontvallen.

Van dat laatste woord zou volgens de oud-international pas sprake zijn als PSV zich zou kwalificeren voor de kwartfinale van de Champions League. Janssen wilde een Bosz-formatie zien die nóg meer zou gaan presteren dan alleen in de vaderlandse competitie.

Met die hoop keek alles en iedereen met een warm hart voor de Eindhovense club én het Nederlandse voetbal woensdagavond naar de confrontatie tussen PSV en de Duitse tegenstander uit Dortmund.

Joey Veerman

Eén belangrijke vraag bleek uiteindelijk korte tijd voor aanvang uiteindelijk toch beantwoord: Joey Veerman, die tijdens de heenwedstrijd nog werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, kon vanaf minuut één gaan meedoen.

Belangrijk voor de Brabantse equipe dus, zeker omdat ook Ismael Saibari – eveneens een man met heel goed spelinzicht, het geven van steekballen en zelfs ook scorend vermogen – in de lappenmand ligt.

Bosz had in het volgepakte en immer kolkende stadion gekozen voor het volgens hem tactisch sterkste elftal, waardoor Jerdy Schouten weer een plekje had gekregen in de achterhoede. Om voetballend gezien vanaf die plaats meer inbreng te kunnen hebben.

De overrompeling van BVB

Alle goede bedoelingen ten spijt: PSV werd meteen vanaf minuut één compleet overlopen door een furieus druk zettend Dortmund. De Eindhovenaren sloegen bijkans met armen en benen, maar dat hielp niet want Sancho schoot de thuisclub – na een razendsnelle omschakeling – op voorsprong.

Vanuit de achterhoede werd er niet goed vooruit verdedigd en Malik Tillman kwam veel te langzaam teruggelopen om zijn medespelers te assisteren. Belangrijke angel Veerman werd tijdens het eerste gedeelte slim afgedekt, opgejaagd, door iedere keer te tegenstanders.

Waardoor de gasten maar heel moeilijk aan voetbal toekwamen. De gekozen tactiek van Peter Bosz en zijn rechterhanden werkte niet goed, zijn ploeg kreeg nauwelijks tijd om naar adem te happen. Pas nadat Bosz Jerdy Schouten na dik twintig minuten spelen doorschoof naar het middenveld en Tillman vanaf de linksbuitenpositie een linie terughaalde, kwam meer grip.

Het eerste schot van PSV op het vijandelijke doel was na exact 30 minuten en 17 seconden spelen van Johan Bakayoko. Zijn schuiver van ruime afstand verdween in de handen van de goalie van de gastheren.

Brabantse bevrijding

De Duitse houdgreep waar de Brabanders in vast hadden gezeten, veranderde geleidelijk aan in meer van zich af kunnen bijten voor de Eindhovenaren. Het rustsignaal zorgde daarentegen toch als een soort van bevrijding voor de gasten.

Bosz pakte dát moment meteen met beide handen aan om Guus Til, vrijwel onzichtbaar geweest tot dan toe, naar de kant te halen. Hij instrueerde de eerder gepasseerde Hirving Lozano binnen enkele minuten, waarna PSV in het tweede bedrijf op jacht ging naar de gelijkmaker. De Mexicaan schoot prompt al heel snel op de paal.

Het bungelen door Borussia Dortmund

De thuisclub liet de Eindhovense club lang bungelen, maar gaf op de valreep – nadat een doelpunt eerder nog vanwege buitenspel was afgekeurd – toch nog de genadeklap: 2-0. De ondergang op het Europese toneel een feit was. Waardoor de ‘extra glans’ over dit seizoen voor PSV, zoals voormalig superspits Van Basten dat tevoren had benoemd, uiteindelijk achterwege is gebleven.

PSV meer dan terecht uitgeschakeld

  • Eens
  • Oneens
818+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie