AZ na strafschoppen naar halve finale

AZ heeft donderdagavond de halve finale van de Conference League bereikt. De Alkmaarse formatie vergat het duel binnen negentig of 120 minuten te beslissen, maar deed het vanaf de penaltystip alsnog.

Pavlidis belangrijk voor AZ

Voor AZ speelde zich een droomscenario af in het openingskwartier. Snel scoren was ongetwijfeld een doel voor de Alkmaarders en dat plan slaagde. Milos Kerkez werd onderuit gelopen door een speler van Anderlecht en dat gebeurde volgens de arbitrage binnen het strafschopgebied, waardoor Vangelis Pavlidis mocht aanleggen vanaf de penaltystip. De Griekse spits schoot via de strafschopstip raak: 1-0.

Nog binnen het kwartier liep AZ uit naar een 2-0 voorsprong. Tijjani Reijnders verraste de Anderlecht-defensie met een splijtende pass op Jens Odgaard, die ontsnapte aan de Belgische buitenspelval en teamgenoot Pavlidis een niet te missen kans gunde: 2-0. Na dertien minuten was de schade uit de heenwedstrijd zodoende al weggepoetst.

AZ laat veel kansen onbenut

AZ kreeg de mogelijkheden om al in de eerste helft een voorsprong te pakken in dit tweeluik. Pavlidis kreeg dé kans om zijn hattrick compleet te maken, maar de Griek stuitte op Bart Verbruggen. De Nederlandse doelman hield ook Odgaard van scoren af. In deze fase was het wachten op de 3-0, maar de nummer vier van de Eredivisie vergat de trekker nogmaals over te halen.

In de tweede helft bleef AZ de bovenliggende ploeg. Odgaard liet verschillende kansen onbenut, waar Myron van Brederode teveel tijd nodig had voor een één-op-één met de doelman van Anderlecht en de bal vervolgens knullig inleverde. Kerkez dacht de 3-0 voor zijn rekening te nemen, ware het niet dat zijn uithaal op de paal uiteen spatte. Er moest daarom een verlenging aan te pas komen.

Foutloos vanaf elf meter

In de verlenging dacht Odgaard de 3-0 dan toch te maken, maar de Deen werd teruggefloten vanwege buitenspel. Ook daarna werd niet meer gescoord, waardoor er een bloedstollende strafschoppenserie volgde. AZ-doelman Mathew Ryan stopte meerdere Belgische pogingen en zijn teamgenoten bleven foutloos. waardoor Anderlecht klaar is in Europa.

Scoreverloop: 1-0 (5′) V. Pavlidis (strafschop), 2-0 (13′) V. Pavlidis

Wint AZ met 3-1 van RKC?