AZ mist kansen in vijf minuten resterende speeltijd: NEC pakt drie punten

Er zijn geen goals meer gevallen bij het restant van de gestaakte wedstrijd tussen AZ en NEC. De Alkmaarders gingen met z’n allen op jacht naar de 2-2, maar misten nog een aantal kansen. De Nijmegenaren konden zo na zeven wedstrijden eindelijk weer eens juichen.

Vijf minuten afspelen in Alkmaar

AZ en NEC speelden in het AFAS Stadion op 29 oktober negentig minuten tegen elkaar. Toen ging Bas Dost vanuit het niets naar de grond, wat voor veel schrik zorgde. De wedstrijd werd gestaakt, terwijl het met de spits al snel weer relatief goed ging. Hij had te maken met een ontstoken hartspier. Dost focust zich rustig op zijn herstel, maar neemt voorlopig afstand van het voetbal. Het is de vraag óf en zo ja wanneer hij weer terugkeert. Op het moment van staken stonden de Nijmegenaren verrassend met 1-2 voor. Woensdagavond kwam men in Alkmaar terug voor de laatste pakweg vijf minuten.

Paar wijzigingen

Pascal Jansen voerde nog twee wijzigingen door, weinig verrassend waren dit offensieve. De geblesseerde Riechedly Bazoer en zieke Denzo Kasius ontbreken. Middenvelder Tiago Dantas en spits Mexx Meerdink vervangen hen. De Alkmaarders mogen tijdens de wedstrijd niet meer wisselen. Bij de bezoekers zagen we drie wisselingen. Philippe Sandler staat erin in plaats van D’Leanu Arts, terwijl verdediger Bram Nuytinck hoofdpersoon Dost verving. Lasse Schöne haakte ziek af, Kodai Sano staat er in op de plaats van de ervaren Deen.

Twee kansen voor AZ

Het spel vervolgde op 89:54, met vijf minuten blessuretijd. Het kortste restant ooit van een uitgespeelde wedstrijd. Direct was het duidelijk dat AZ jaagde op de 2-2, terwijl NEC louter aan verdedigen dacht. Met een aantal trucjes rekte het ook nog gedecideerd wat tijd waar het kon. Het werd een paar keer echt gevaarlijk voor de goal van Jasper Cillessen. Vangelis Pavlidis bracht in, de schoten van Jens Odgaard en Dantas konden geblokt worden. Uit een corner schoot Meerdink nog wild over.

Daar bleef het bij, NEC en de groep trouwe meegereisde supporters konden het feest vieren. Zij wisten voor het eerst sinds 23 september weer een overwinning te pakken. Daardoor stegen de van plek zestien naar twaalf. AZ blijft derde met dertig punten.