EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

‘Ajax moet pareltje verkopen om schade te beperken’

Foto: ‘Ajax moet pareltje verkopen om schade te beperken’

Volgens RTL Z lost het niks op als Ajax de beurs verlaat. Mochten de Amsterdammers dat toch willen doen, wordt het een dure kwestie. Het verkopen van Jorrel Hato zou wel het nodige op kunnen lossen.

Ajax kan de miljoenen van een transfer van Jorrel Hato goed kunnen gebruiken

“Er staan 18.330.000 aandelen uit”, weet men in het programma Z Zoekt Uit. “Die moet je kopen. Het grote voordeel is dat 73 procent van die aandelen in handen is van de vereniging Ajax. De andere 27 procent wordt verhandeld op de beurs, tegen een koers van ongeveer 10,50 euro.” RTL Z berekende dat de waarde van de aandelen, die op dit moment vrij verhandeld worden, zo’n 52 miljoen euro bedraagt.

Hoe kan Ajax aan die miljoenen komen? De eerste stap is afdingen. “Daar waren ze bij Ajax de afgelopen jaren niet zo goed in. Ajax betaalde namelijk graag de hoofdprijs”, was er een knipoog naar de uitgaven van Sven Mislintat. “Maar nu moeten ze afdingen, en dat kan ook. Want normaal betaal je een premie op een koers als je een bedrijf van de beurs wilt halen.” De meeste aandelen zijn in handen van fans, die er ‘niet voor het rendement’ in zitten en vast wat water bij de wijn willen doen. Het symbolische getal van veertien procent korting wordt geopperd, zodat er 45 miljoen euro overblijft. 

“Vervolgens verkoop je Jorrel Hato, die volgens het dubieuze transfermarkt.nl zo’n 22 miljoen waard is. Jammer van het talent, maar het is voor de goede zaak. Dan hou je 23 miljoen over.” Dat zou Ajax met de financiële reserves  van zo’n 230 miljoen makkelijk op kunnen vangen, toch? “Dat geld zit vast, er is niet veel cash door het missen van Europees succes.” Toch zou Ajax, via rekeningen die nog openstaan van uitgaande transfers en eigen beleggingen, wel aan het geld kunnen komen, klinkt het oordeel. 

Beurs verlaten?

Maar wat schiet Ajax op met het verlaten van de beurs? “Eigenlijk helemaal niets. Omdat Ajax beursgenoteerd is, moet het zich aan regels houden. Dat die er zijn en dat Ajax zich daaraan moet houden, is alleen maar goed.” RTL Z komt vervolgens met de conclusie. “Hou je gewoon aan de beursregels, zo moeilijk zijn ze niet.” Om de bestuurders van Ajax een handje te helpen, werpt het programma een ‘compliance cursus’ op. “Kost 758 euro per persoon, voor het bestuur ben je dan voor 3000 euro klaar. Stuk voordeliger dan een beurs-exit. En je krijgt er ook nog eens noise-cancelling headphone bij. Handig tegen de striemende fluitconcerten.”

Hato snel verkopen voor de hoofdprijs?

 • Ja, om zo de club weer gezonder te maken
 • Nee, dat schiet sportief niet op
1066+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie