Jeroen Grueter

Jeroen Grueter is een Nederlandse voetbal- en sportcommentator van NOS Studio Sport. Zijn stemgeluid is eveneens te horen in de videogame FIFA.

Grueter zag op 11 februari 1969 het levenslicht in Utrecht, maar groeide op in Bodegraven. In zijn geboortestad studeerde hij aan de School voor Journalistiek. Een snuffelstage bij weekblad Voetbal International zette hem op het spoor van de sportjournalistiek. Grueter bleef ook na zijn afstuderen in 1992 schrijven voor VI, waarna hij ook in de keuken mocht kijken bij Veronica (1994-1995) en RTL Nederland (1995-1996).

NOS Studio Sport

In 1996 maakte Grueter de overstap naar zijn huidige werkgever: NOS Studio Sport. Hij begon als freelancer bij de publieke omroep, maar heeft sinds 2000 een vast dienstverband. Grueter behoorde in 1996 meteen tot het team dat verslag mocht doen van het EK voetbal en sindsdien vult zijn stemgeluid steevast miljoenen huiskamers tijdens grote eindtoernooien. In 2022 ontbrak de commentator vanwege privé-redenen in Qatar, maar vanuit de studio mocht hij alsnog een aantal WK-wedstrijden van commentaar voorzien.

Grueter heeft voor NOS Studio Sport een aantal finales van de Champions League en de UEFA Cup mogen verslaan. De commentator spreekt ook Eredivisie-samenvattingen in, maar hij richt zich niet alleen op de voetbalsport. Ook de zwemsport en ijshockey behoren tot zijn specialiteiten. Grueter werd ook meermaals naar de Olympische Spelen gestuurd.

FIFA

Grueter heeft zich eveneens verbonden aan de videogame FIFA. In 2019 werd bekend dat hij samen met Sierd de Vos het commentaar mag inspreken vanaf de FIFA 20-editie. Zij werden daarmee de opvolgers van Evert ten Napel en Youri Mulder, die het na vijftien jaar welletjes vonden.

Grueter was in 2020 een van de deelnemers een het goed bekeken tv-programma De Slimste Mens. Hij verloor in de finale van Astrid Kersseboom.

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie