Sierd de Vos

Sierd de Vos is een Nederlandse voetbalcommentator van beroep. Voetbalsupporters onderhouden een haatliefdeverhouding met El Sierd, zoals diens bijnaam luidt.

De Vos werd op 29 augustus 1959 geboren in Veldhoven. Hij studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en volgde daarnaast een studie Algemene Letteren aan de toenmalige Rijksuniversiteit. Zijn eerste ervaring in de mediawereld deed hij op namens de Apeldoornse zender De Zonnegolf.

Mediacarrière

In 1980 werd De Vos aangenomen bij de NOS, waar hij voor de radio en televisie nieuwsonderwerpen maakte. Aanvankelijk mocht hij zich vooral bewijzen achter de schermen, maar gaandeweg groeide zijn status. Zijn dienstverband bij de NOS duurde tot en met 1995. Volgens De Vos werden de belangrijkste wedstrijden telkens aan de gevestigde orde gegund en daarom besloot hij ontslag te nemen.

Bij de NOS werkte De Vos onder de vleugels van Kees Jansma, die hij als vaderfiguur en mentor beschouwde. De breuk tussen de twee bleek van korte duur. De Vos maakte de overstap naar Filmnet, dat later Canal+ werd. In 1997 maakte Jansma de overstap naar het laatstgenoemde medium.

De Vos is werkzaam bij Infostrada Sports, waar hij als voetbalcommentator voor verschillende commerciële zenders heeft gewerkt. Zo mocht hij onder meer de Eerste Divisie-wedstrijden verslaan. Sinds 2008 is de commentator actief voor Sport1, dat Canal+ opvolgde in Nederland. De Vos staat vooral bekend als kenner van het Spaanse voetbal, maar hij is op de sportzender tevens te horen tijdens Champions League-wedstrijden.

Eigenzinnige stijl

De Vos staat bekend om zijn eigenzinnige stijl. Legendarisch zijn vooral diens reportages voor VI Oranje gedurende het WK 2014. In juni en juli 2014 maakte hij dagelijkse items vanuit Brazilië, de één nog hilarischer dan de ander. Een compilatie treft u hierboven aan.

Regelmatige Ziggo Sport-kijkers zullen ongetwijfeld bekend zijn met de tips van De Vos. Tijdens de wedstrijden geeft hij regelmatig advies over plaatselijke restaurants. Naar eigen zeggen ontvangt El Sierd ‘tientallen berichtjes’ per weekend van voetbalfans. “Of ik nog tips heb voor een weekendje Sevilla en zo. Of hoe dat tapasbarretje bij het oude stadion van Espanyol ook alweer heet. ‘Girbau’, antwoord ik dan. En doe eigenaar Guillermo Jamot de groeten van me”, vertelde De Vos in 2019 aan het Algemeen Dagblad.

Kritiek

Johan Derksen hoort tot het kritische kamp. In 2012 gaf De Vos commentaar bij de Europa League-wedstrijd tussen Atlético Madrid en Valencia (4-2). Tijdens het Spaanse onderonsje noemde hij Valencia-doelman Diego Alves ‘een keeper met de uitstraling van een Skoda-monteur’, waar diens teamgenoot Victor Ruíz de ‘startsnelheid en draaicirkel van een Scania’ werd toegedicht. Na het doelpunt van Atlético-aanvaller Radamel Falcao schreeuwde hij: ‘Boem! Koekoek! Zóóó! GGGOOOAAALLL!

Wilfred Genee en René van der Gijp kregen tijdens de live-uitzending van RTL de slappe lach, maar Derksen dacht daar anders over. “Hoe kan iemand in twintig minuten zoveel onzin, schijtlolligheden en prietpraat verkondigen? Minachting van de kijker. De wedstrijd was best aardig… als je het geluid uit zou kunnen zetten. Hij heeft al het geluk van de wereld dat ik niet zijn baas ben”, fulmineerde de toenmalige VI-hoofdredacteur.

De Vos creëerde in 2016 onvrede bij PSV. Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Atlético Madrid stopte Jan Oblak een strafschop van de Eindhovenaren, waarna de commentator een liedje zong. Na afloop zou PSV zijn werkgever Ziggo Sport te woord staan, maar vanwege de ontstane ophef werd de medewerking ingetrokken. “Wanneer je een redding van een keeper gaat bezingen, laat je zien dat je niet objectief kunt zijn. Als je zo blij bent met ons falen, dan heb je ons ook niet nodig”, verklaarde PSV-perschef Thijs Slegers tegenover Omroep Brabant. Ziggo Sport maakte excuses voor de handelswijze van De Vos.

In 2021 zorgde De Vos zelfs voor een internationale rel. Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Besiktas en Ajax ging de voetbalcommentator helemaal los over Domagoj Vida, de Kroatische aanvoerder van de thuisclub. “Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het meespelen van Vida. Die is namelijk zo lelijk: normaal gesproken mag hij op dit tijdstip niet spelen, omdat er veel kinderen kijken”, zo vertelde De Vos. Buitenlandse media spraken er schande van.

FIFA

De Vos is ondanks alle controverse een populaire voetbalcommentator. Samen met NOS-collega Jeroen Grueter mag hij sinds 2019 zelfs het commentaar inspreken voor het voetbalspel FIFA van EA Sports.

Atlético Madrid

De Vos staat bekend als supporter van Atlético Madrid. In 1991 bracht hij voor het eerst een bezoek aan de Spaanse club, waar hij later zelfs lid werd (socio). “Atlético is niet ‘shiny’, geen eliteclub, ook geen club waar ineens drommen mensen komen als het goed gaat, die meteen weer weg zijn als het minder is. Het supporter zijn gaat over van vader op zoon”, zo verklaarde De Vos in 2014 in het Algemeen Dagblad. Atlético werd dat jaar kampioen van Spanje, waarna de commentator tijdens een live-uitzending van Ziggo Sport in het clubtenue te zien was.

Laatste update: 24 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie