Voorbeschouwing Portugal – Kroatië: EK-gangers draaien warm

Foto: Voorbeschouwing Portugal – Kroatië: EK-gangers draaien warm

Met Portugal en Kroatië staan zaterdagavond twee EK-deelnemers tegenover elkaar in het Estadio Nacional in Lissabon. Beide landen hopen hoge ogen te kunnen gooien op het naderende EK en willen deze vriendschappelijke interland aangrijpen om de laatste puntjes op de i te zetten. Lees snel verder om te weten te komen wat we van beide landen kunnen verwachten.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

In de aanloop naar het EK staat Portugal betrekkelijk weinig in de schijnwerpers. Dat is opmerkelijk, want met onder meer Denemarken, Griekenland en natuurlijk ook Portugal in 2016 als oud-winnaars is het EK bij uitstek een toernooi waarin dark horses kunnen stunten. Bovendien beschikken de Zuid-Europeanen met Cristiano Ronaldo over een van de beste spelers ter wereld. De vijfvoudig Ballon d’Or-winnaar zit inmiddels in de herfst van zijn carrière, maar zijn prijzenhonger is nog lang niet gestild. Afgelopen week barstte hij nog in tranen uit, nadat hij met Al-Nassr naast de Saoedische beker greep.

Dit Portugal is echter veel meer dan alleen Cristiano Ronaldo. Naast CR7 kan bondscoach Roberto Martinez namelijk ook beschikken over grote namen als Ruben Dias, João Cancelo, Danilo Pereira, Bernardo Silva en Bruno Fernandes. Of zij zaterdagavond allemaal de 90 minuten zullen volmaken, is echter nog maar de vraag. Het is immers hoofdzaak om op 18 juni zo fit en scherp mogelijk aan de aftrap te staan voor de eerste EK-groepswedstrijd tegen Tsjechië.

Met de vorm van de Portugezen zit het in elk geval wel snor. De 4-2 oefenzege op Finland van dinsdagavond was namelijk alweer de twaalfde overwinning in de laatste dertien interlands voor A Seleção das Quinas. Bruno Fernandes eiste in dit duel de hoofdrol op door tweemaal te scoren.

Blessures en schorsingen

Portugal zal het dit EK moeten stellen zonder Raphaël Guerreiro. De wingback is normaliter basisspeler in het elftal van Martínez, maar liep vorige maand een zware enkelblessure op.

Ook middenvelder Otavio zullen we deze zomer helaas niet in actie zien op het EK. De ploeggenoot van Cristiano Ronaldo bij Al-Nassr zat aanvankelijk wel in de Portugese EK-selectie, maar zag zijn droom na blessureleed in duigen vallen. Matheus Nunes werd opgeroepen als zijn vervanger.

🇭🇷 Kroatië: teaminfo en vorm

Ook Kroatië mogen we dit EK zeker niet bij voorbaat uitvlakken. Het land wist op het WK van 2018 bijna voor een daverende stunt te zorgen, maar moest in de finale alsnog het hoofd buigen voor Frankrijk. Vier jaar later waren de Kroaten opnieuw dicht bij eeuwige roem, maar strandden zij in de halve finales. Dat is ontzettend knap, zeker als je je bedenkt dat er amper 4 miljoen mensen in het Balkanland wonen.

De Kroaten kunnen deze zomer echter wel hun borst natmaken. Met Spanje, Italië en Albanië als tegenstanders zijn zij namelijk ingedeeld in de Groep des Doods. Een goed resultaat in de eerste groepswedstrijd op 15 juni tegen Spanje is daarom cruciaal voor de EK-kansen van de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic. De vriendschappelijke interland tegen Portugal vormt voor Kroatië de laatste test in aanloop naar die kraker. Het ligt daarom voor de hand dat Dalic tenminste een helft voor zijn beoogde EK-elftal zal kiezen.

Kroatië kan in elk geval met vertrouwen afreizen naar Lissabon, want het won maandagavond voor eigen publiek met ruime cijfers van Noord-Macedonië: 3-0. Lovro Majer en Marco Pasalic tekenden voor de doelpunten. Vedette Luka Modric kwam in dat duel echter niet in actie, omdat hij nog aan het bijkomen was van de Champions League-winst met Real Madrid. Of de 38-jarige aanvoerder zaterdagavond wel van de partij zal zijn, is nog afwachten.

Blessures en schorsingen

Kroatië is nagenoeg op volle oorlogssterkte, al ontbreekt Marko Livaja in de EK-selectie. De aanvaller besloot vorig jaar om een punt te zetten achter zijn interlandcarrière, nadat hij het tijdens een training aan de stok kreeg met een groepje kritische fans.

Ook Nikola Vlasic zullen we zaterdagavond niet aan het werk zien. De middenvelder zit wel bij de definitieve 26 namen van Dalic, maar kampt op dit moment met een liesblessure.

Onderlinge ontmoetingen

De onderlinge balans is duidelijk in het voordeel van Portugal. Van de zes onderlinge ontmoetingen tussen beide landen wonnen de Portugezen namelijk maar liefst vijf keer. Alleen op 18 september 2018 wist Kroatië een gelijkspel uit het vuur te slepen. Ook uit het doelsaldo (12-4) wordt het Portugese overwicht duidelijk zichtbaar. Bovendien worden de Kroaten niet graag herinnerd aan hun laatste ontmoeting met Portugal. Mateo Kovacic was in het Nations League-duel op 17 november 2020 in het eigen Split tweemaal trefzeker, maar dankzij twee goals van Ruben Dias en eentje van João Felix gingen de drie punten toch mee naar Portugal: 2-3.

Conclusie

Voor zowel Portugal als Kroatië vormt deze oefeninterland de laatste serieuze test voordat straks het echte werk gaat beginnen. De kans is daarom groot dat beide landen grotendeels met hun beoogde basiself voor het EK aan de aftrap zullen staan. Na de thee zullen beide bondscoaches echter ongetwijfeld flink gaan rouleren en hun reserve-spelers aan het werk zetten. Portugal beschikt over beter spelersmateriaal dan Kroatië en heeft natuurlijk het thuisvoordeel, dus wij verwachten dat de Zuid-Europeanen al bij het rustsignaal op voorsprong zullen staan.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Portugal – Kroatië bekijken.

Wie gaat deze vriendschappelijke interland winnen?

  • Portugal natuurlijk. Ronaldo gaat knallen!
  • Kroatië. Zij hebben Modric en kunnen het elke tegenstander lastig maken.
  • Geen van beiden. Deze wedstrijd eindigt in een gelijkspel.
19+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie